Mihály Szilvia | 2022.11.10. 08:00
Emlékszobát kapott Bakonyi Károly, a cserszegi fűszeres atyja
Bakonyi Károly nevét nem biztos, hogy hallottad, de az általa létrehozott szőlőket és borokat biztosan kóstoltad már. A cserszegi fűszerest is neki köszönhetjük.

2022 nyarán, a Georgikon kiállítóhely alapításának 50. évfordulójára létesült Keszthelyen a Bakonyi Károly emlékszoba, amit Horváth Zoltán, a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely vezetője mutatott be nekünk.
– Bakonyi Károly életműve kiemelt nemzeti érték. A szőlőnemesítő nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi körökben is ismert és elismert szakember volt, egész életét a szőlő iránti szeretet formálta. Több mint 50 évig nemesítette és szaporította a szőlőfajtákat, emellett oktatott a keszthelyi egyetemen. Elismert klónjait és fajtáit napjainkban 4–5000 hektáron termesztik.

Bakonyi Károly

Fotó: Mészáros Annarózsa

Bakonyi Károly szőlőfajtái

– Bakonyi Károly Csopakon, a Ranolder-szőlőbirtok vincellérházában született 1921. december 22-én egy hétgyermekes vincellércsalád hatodik gyermekeként.
A Balatonarácsi Szőlészeti és Borászati Szakiskola diákjaként szerzett szakképesítést 1941-ben, majd 1942-ig a Budafoki Borászati Szakiskolában tanult.
1947 őszén megbízták a keszthelyi Agrártudományi Egyetem cserszegtomaji kísérleti szőlőtelepének vezetésével. Szőlőnemesítéssel 1949-től kezdett foglalkozni. A Kertészeti és Szőlészeti Főiskolán levelezőként 1959-ben diplomázott, majd 1964-ben szőlőnemesítésből doktorált. 2010-ben hunyt el.

Bakonyi Károly

Fotó: Mészáros Annarózsa

Több államilag minősített klónt állított elő, a Nemes olaszrizling, a Fehér chasselas, a Piros chasselas, a Rizlingszilváni, az Olaszrizling is az ő nevéhez fűződik. Keresztezéses nemesítési munkájának eredményei a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Rozália, a Korona és a Pelso.
Az 1980-as évek végétől kezdve több minősítés előtt álló csemegeszőlőt, mag nélküli és mazsola szőlőt, valamint vörösbort adó korai kékszőlő fajtát állított elő.

Legsikeresebb fajtája az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezésével 1960-ban előállított Cserszegi fűszeres lett, amiből ma 3 ezer hektárnyi ültetvény létezik az országban, a legnagyobb az Alföldön található.

Bakonyi Károly emlékszoba

– Úgy dolgozzál, mintha örökkön élnél, és úgy imádkozzál, mintha holnap meghalnál – mondta mindig tanítványainak.
– Lánya, Bakonyi Judit gondozza az örökségét, az emlékszoba az ő ötlete volt, méltó helyen szerette volna bemutatni édesapja örökül hagyott tárgyait. Az agrár szakoktatás történetét bemutató kiállításunkban volt hely, ez a szoba illik a kronologikus sorrendünkbe is.
Egy hungarikum pályázati lehetőségnek köszönhetően a teremben megújítottuk a világítástechnikát és a festést. A berendezési tárgyak 90 %-ban Karcsi bácsi tárgyai voltak, ezeken keresztül pillanthatunk be mindennapjaiba.
Családi képek, oklevelek, bizonyítványok, elismerések, íróasztala, ruházata, számtalan érem, kitüntetés, kézzel írott jegyzetei, családi fotók is láthatók a tárlaton.

Bakonyi Károly

Fotó: Mészáros Annarózsa

Bakonyi Károly szőlői a múzeum kertben

– A múzeum kertjében több általa nemesített szőlőfajta terem, tervezünk több fajtát is ültetni, így nemcsak a rajzokon, metszeteken lesz látható, hanem élőben is az általa létrehozott fajtagazdagság.
Emberséget, szakmaszeretetet, alázatot, hitet és kitartást tanulhattak tőle diákjai. Karcsi bácsi egész életében bölcs, optimista, szerény ember volt, olyan örökséget hagyott ránk fajtáival, ami még sok száz évig példa lehet számunkra.

Bakonyi Károly

Fotó: Mészáros Annarózsa

Nézd meg képeinket az emlékszobáról!

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva