Mészáros Annarózsa | 2023.04.29. 16:00
Helikon – idén másként
2023-ban egy teljesen rendhagyó Helikoni Ünnepséggel találkozhatunk, ami idén a Találkozások Ünnepe nevet viseli. Az idei program különlegességeiről Stadler Tímea Kingával, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatójával beszélgettünk.

– A helikoni generációk találkozójának szántuk ezt az idei rendezvényünket – kezdi beszélgetésünket Stadler Tímea. – Most nem azért jön össze több generáció, hogy minden művészeti kategóriában és különböző műfajokban versengjenek, hanem idén a visszatekintés, a találkozás a cél. Ez egy teljesen rendhagyó Helikoni Ünnepség, mert ez a Találkozások Ünnepe.

Legutóbb 2014-ben volt egy alkalom, amikor helikoni relikviákat mutatott be a könyvtár és a múzeum. Akkor felelevenítették az újkori középiskolás és az 1800-as évek Helikonját. 2020-ban a covid közbeszólt és kiesett egy teljes Helikoni Ünnepség. Így azt gondolták a szervezők, hogy az idei egy remek alkalom arra, hogy a generációk találkozhassanak, egy kicsit visszapillanthassanak, a tárgyak, az emlékek és a helikoni színpadon fellépők, produkciók mögé benézhessenek. Az (elmúlt két évszázadból nem sikerült) csak az utóbbi évtizedekből mutatnak mozaikokat, egy szűk keresztmetszetet. Szombaton, 18 órakor nyílik a Balaton Színház Simándy termében a Helikoni Relikviák kiállítás, amelyet Cséby Géza ajánl az érdeklődőknek.

 

Forrás: Arcanum

Más a 2023-as év

– Most nem, mint versenyző, hanem, mint előadó, fellépő láthatjuk egy gálaműsor keretén belül az egykori nyerteseket, díjazottakat – részletezi a péntek esti műsort az igazgatónő. – A népzene, a néptánc, a könnyűzene, a mozgásművészet, illetve minden kategóriából elhívtunk korábbi aranyminősítést nyert előadót. Igyekeztünk nagyon körültekintően megszólítani olyan országos ismertséggel rendelkező művészeket, akik valamikor Helikonosként kezdték az útjukat. Mint például Vándorfi László, aki már több, mint két évtizede a Veszprémi Pannon Várszínház igazgatójaként irányítja a társulatát. Az igazgató úr 1969-ben a próza kategória fődíjasa volt. Vagy Agárdi Szilviáról és Tóth Gabiról nagyon kevesen tudják, hogy itt indultak el, valamikori helikonosként. Kocsis Gergely színművész 1992-ben oboával lett fődíjas szólóhangszer kategóriában, ő is elfogadta meghívásunkat. Pécsről, Nagykanizsáról, Szekszárdról érkeznek fődíjas népzene-, kórus- és tánccsoportok is fellépnek a péntek esti nagy volumenű gálaesten.

 

Idén is színpadon lesz a Kávészünet
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Keszthely Fő terére látogatók egy rendhagyó irodalmi kiállítással találkozhatnak, amelynek ötletgazdája Szálinger Balázs, József Attila-díjas költő. Berzsenyi Dánieltől kezdve a 2000-es években versenyzőkig mutatják be a helikoni alkotásoknak egy pici szeletét. Mostani fiatalok sorakoznak fel a régi nagyok mellett, akik értelemszerűen teljesen más stílusban írnak, mint egykoron Berzsenyi Dániel vagy Dukai-Takách Judit. Egyszerre látható az, ami óriási sikert és nyomot hagyott a Helikoni Ünnepségek történetében.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

–Felsorakoztatjuk fellépőként, workshop-vezetőként az elmúlt évtizedek Helikonosait. Például Eckhardt Gábor zongoraművész és Seleljo Erzsébet szaxofonművész a Zeneiskolában várja az érdeklődőket egy-egy mesterkurzusra.
A Goldmark Károly Művelődési Ház nagytermében Fodor Mátyás táncworkshopja lesz. Aki szintén fődíjas volt, néptánc szóló kategóriában, majd néhány év múlva megnyerte a Fölszállott a Pávát!
Bakó Gábor, az elmúlt évek zsűritagja is táncworkshoppal örvendeztet meg bennünket.

A könyvtárban a keszthelyi születésű Tóth Levente operatőr közönségtalálkozója és egyben a Mélységek és magasságok című film vetítése várja az érdeklődőket, ahol Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is jelen lesz.

A „Tied a színpad” programon lehetőséget kap minden keszthelyi és környékbeli zenekar, mozgás és táncművészeti csoport, de akár volt helikonosok is, akik csak egy produkció erejéig, de ismét bemutatkozhatnak a közönségnek.

A folk összehoz!

– Vasárnaptól leköltözik a rendezvény a Balaton-partra, ahol is a folk-ra felépítettünk egy egész napot a kicsiktől a nagyokig – s itt visszacsatol a Találkozások Ünnepéhez az igazgatónő —, mert azt szeretnénk, hogy minden generáció találkozzon. A családi napot Népmese Színházzal indítjuk, s úgy vezetjük föl az esti táncházig, hogy megszólítjuk a környék ifjúsági és senior néptáncegyütteseit. Este színpadra lép a Zagyva Banda és a koncert után egy hatalmas nagy táncházzal zárjuk az ünnepséget.

Táncház a Fő téren
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Fontosnak tartjuk ezt a Találkozást, hiszen a tudás generációkon átível, a helikoni érzés negyven év távlatából is ugyanúgy csillog, bizsereg, így hát mi úgy gondoljuk remek alkalom lesz ez a három napos programsorozat — a jövő évi Helikonra nevezőknek — egy majd fél évszázadnyi helikonos koktél kóstolásra.

 

Nézd meg képeinket a tavalyi Ünnepről!

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Keszthelyre tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva