Mihály Szilvia | 2019.11.05. 07:00
Időgép készül a közel 500 éves tölgyfából
Hintók, postakocsik és luxusverdák is parkolnak időnként a Festetics-kastély parkjában, nem ritkák a filmforgatások és az esküvői fotózások sem. Megmutatjuk a pompázatos barokk kert legszebb részeit.

A keszthelyi Festetics-kastélyt körülölelő csoda szép parkban sétálni valódi időutazás.
Nekünk, itt élőknek időnként rövidítési útvonal is, sokkal egyszerűbb átsietni a parkon ha orvoshoz igyekszünk a városból, mint megkerülni az egészet. A park és a kastély a város szívében található, a park ingyenesen látogatható, ráadásul kutyabarát hely. Nagyon kedvelt a turisták és a helyiek körében is.
Én anno óvodába is a parkon keresztül jártam, szerintem minden nap elkéstünk, mert a mókusokat kerestem a fákon. Ma már ritkábban pillantjuk meg az itt élő kis állatokat, de Nemes István főkertész biztosított róla, hogy ma is vannak az odvas fáknak lakói.

Fotó: Mihály Szilvia

Gyerekkoromban a városi könyvtár is a kastély épületén belül üzemelt, tényleg nem volt olyan hét, hogy ne szaladgáltunk volna az ösvényeken, akkor még fel sem fogtuk, hogy mennyire különleges helyen vagyunk.
Ha a park mesélni tudna, akkor számos romantikus történetet suttogna, nem csak esküvői fotózások helyszíne, de randevúhoz is ideális. Hatalmas fák, szökőkút, tavacska kis híddal, az Oroszlános-kút és ezernyi virág között andaloghatunk az ország legszebb barokk kastélyának árnyékában, sőt, akár hintózhatunk is.
Tavasszal postakocsijárat is indul a parkból, kattints ide a részletekért!

Fotó: Mihály Szilvia

A kedvenc tölgyfám sajnos már nem él, de hamarosan elárulom, hogyan lesz mégis a park egyik gyöngyszeme a jövőben is.
A sétán Nemes István, főkertész kalauzol végig bennünket.
– Több mint 30 éve itt dolgozok – meséli – régebben még parkőrünk is volt, aki sípolt, ha a fűre lépett valaki. Ma már más szemlélet van, a vendégeket ráengedjük a fűre, fotózhatják a virágokat, nyáron szabadtéri színházi helyszín a park egy része. Nagyon nagy a látogatottságunk, több százezer ember megfordul a parkban és a kastélyban egy évben.
Ilyen a kastély parkja őszi napsütésben!

– Amikor a vendég belép a főbejáraton, a mi munkánkkal találkozik először. Számomra nagyon megtisztelő, hogy a munkám, a munkánk egy valódi turisztikai attrakció kiemelkedő része. Nagy szerencsém, hogy a munkám egyben a hobbim is, hogy a Festetics-örökséget vihetem tovább.

Fotó: Mihály Szilvia

Istvánnak van egy nagyon érdekes személyes története, ezt megosztja velünk is.
– A hercegúr őméltóságának utolsó huszárját is úgy hívják, ahogy engem. Az unokájával találkoztam is a nyáron, mert látott egy tévéműsort, amiben riportot készítettek velem a parkról és a Pálmaházról. Meglátta a nevemet, és annyira megörült a névrokonságnak, hogy időpontot egyeztettek, és eljöttek meglátogatni. Ez is bizonyíték arra, hogy a Festetics-örökség a hétköznapokban is tovább él.

A kastélypark tudatos tervezéssel, a kastéllyal együtt alakult. Itt korábban a Gersei-Pető család kúriája állt, arra építettek rá, és azt bővítette ki Festetics-család több generációja.
A mai formáját a kastély, a park és a Pálmaház is az 1800-as évek közepén érte el. A kastély a család nyári lakja volt, az őszi vadászatok és bálok után a budai vagy bécsi palotáikba vonultak el, volt időszak, amikor a Győr megyei Ságon vagy Simaságon teleltek. Itt elolvashatod a Festetics-hölgyekről írt cikkünket!

– Mekkora a kastélypark?
– A park jelenleg 7,2 hektáros, hajdan 41-42 hektáron terült el. Elég nagy virágfelülettel dolgozunk, közel 15 ezer egynyári virágot ültetünk ki tavasszal, ezt ősszel váltjuk 15 ezer árvácskára, nefelejcsre, százszorszépre.

– Ezek a virágfajok a Festeticsek-idején is megtalálhatók voltak a parkban?
– Nem minden. Igazodni kell a klímaváltozáshoz. A kerttervezőnk törekszik a régi állapotok minél korhűbb bemutatására.
A park utoljára 2015-ben újult meg az 1800-as évek végi Milner tervek alapján. Az angol Henry Ernest Milner kora jelentős viktoriánius kertművésze volt, a felújítás során az ő terveinek lehető legpontosabb helyreállítását tartottuk szem előtt.
A bitumenes utakat az előkertben és az első udvarban, a köröndön és a hátsó kerti részen is felváltotta a korábban is használt zúzott köves burkolat, amin most is sétálunk.

Fotó: Mihály Szilvia

– A felújítás során készült el a hercegnői kamarakert teljes rekonstrukciója is. Az 1900-as évek elején ez a kert eltűnt, de szerencsére a kastély könyvtárában nagyon sok dokumentáció állt rendelkezésünkre, hogy is nézett ki korábban, így könnyű volt a rekonstrukció. Nagyon nagy látogatottságnak örvend, kellemes sétát tehetünk benne, és fentről, az épületből kinézve is csoda szép látvány.

– A 2015-ös parkfelújítás részét képezi a megújult tó is. A régi beton kőkarikás tómeder folyami kavics meder ágyat kapott, és új hidat is építettünk. Érdekessége, hogy a híd szélére állva láthatjuk a kastély torony tükörképét a víz felszínén, ez persze hosszas tervezőmunka eredménye.

A szökőkút is megújult, más tükörképet és köpőrendszert, valamint modern vezérlést kapott. Ez a modernizálás az egész parkra jellemező, a korabeli állapotok megőrzése, a kor és kultúrtörténeti elemek megtartása mellett fontos volt a legújabb technikai vívmányok alkalmazása is. Ez kiterjed az öntözőhálózatra vagy akár az Oroszlános-kút vezérlésére is.
A két oroszlánt ábrázoló dombormű köpőjéből folyó víz kedvelt a sétálók körében, a víz iható, nyugodtan töltsük meg kulacsunkat belőle.

Fotó: Mihály Szilvia

– A 480 éves nagy tölgyfánk tavaly elpusztult, történeti emlékfává szeretnénk alakítani. Egy metszlapot vágunk a nagy törzsre, amit 4 felé osztunk, és bemutatjuk azt a kort, amikor a fa született. Sorra vesszük, mi zajlott a nagy világban, Európában, Magyarországon és a Festetics-családban.

Fotó: Mihály Szilvia

A Festetics-kastély parkja természetvédelmi terület, ne szemeteljünk, vigyázzunk rá! Télen is érdemes meglátogatnod, mutatjuk, milyen szép hóesésben:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva