likeBalaton.hu | 2022.08.05. 10:00
István, a Király vitorláskupa a Keszthelyi-öbölben
Az István, a Király Kupán minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők, ez lesz a Nyugat-Balaton egyik legjelentősebb vitorlásversenye.

Visszatekintve a rendezvény elmúlt 3-4 évének alakulására, akár újabb rekord nevezés várható a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén. A szervezők reményei szerint át tudnak lépni egy álomhatárt, és augusztus 20-án több mint 100 hajó indul a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért.

 

 

A Nyugat-Balaton vitorlásversenye

– Az István, a Király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza, de az utóbbi néhány évben indult igazi fejlődésnek. A népszerűség növekedésének egyik markáns oka, hogy a nyugati medence vitorlázói is ki vannak éhezve a regattákra, versenyekre és az azt követő parti eseményekre – mondta Gárdos Péter, a szervező, a Keszthelyi Túravitorlás Club elnöke.

Ezekből szép számmal akad a Balaton középső és keleti medencéjében, amelyek elérése Keszthelyről azonban sokszor nehézkes.
A Keszthelyi Túravitorlás Club (KTC) elnöke szerint talán ez az egyik oka, hogy a helyi rendezvény sokáig belterjes volt. Az elmúlt években tapasztalt egyre nagyobb érdeklődést tapasztalva viszont minden esély megvan arra, hogy a Balaton egyik meghatározó vitorlás eseményévé nője ki magát az István, a Király Kupa. Ennek köszönhetően a Nyugat-Balaton is fontosabb szerepet tölthet be a tó sportéletében.

István a Király Kupa Keszthelynél
Fotó: hivatalos sajtófotó

Rekordszámú nevezés

A verseny egyre növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy tavaly rekordszámú jelentkezéssel zárult a nevezés: összesen 194 vitorlázó 74 hajóval vett részt a futamon. Az előzetes érdeklődés alapján idén ennél is több indulóra, vagyis minden eddiginél több hajóra és résztvevőre számít a KTC elnöke. A pénzdíjas versenyen az indulók ebben az évben a Bősz Adrián Borászat Nagydíjáért küzdenek majd, több hajóosztályban. A 13 órakor startoló versenyt annak is érdemes figyelemmel kísérnie, aki csak gyönyörködni szeretne az északi partot is érintő vitorlásokban, hiszen ennyi hajót egyszerre ritkán lehet látni a Keszthelyi-öbölben.

István a Király Kupa Keszthelynél
Fotó: hivatalos sajtófotó

Programok a parton

– Az elmúlt évtizedekben a Balaton nyugati medencéjében némileg háttérbe szorult a vitorlássport, különösen a nagyobb versenyek. Ezen szeretne változtatni a KTC. Ennek érdekében nemcsak a verseny népszerűsítésére, hanem annak közösségépítő erejére is nagy hangsúlyt fektetünk. Ebben nagy segítséget nyújtanak a támogatók, akiknek növekvő száma is azt jelzi, hogy évről évre valóban nő a kupa presztízse. A szponzorok között ráadásul már nem csupán helyi cégek, hanem országos méretű vállalatok is megtalálhatóak. Mindez fontos visszajelzés számunkra – hangsúlyozta Gárdos Péter.
Az idei program, amelyet Keszthely városa is támogat, egyik kiemelt eleme lesz az Élő Regatta Nagykoncert, de a szervezők készülnek ínyencségeket kínáló gasztroudvarral, italterasszal, sőt, hajnalig tartó DJ-s zenés partival.
A KTC elnöke bízik benne, hogy folyamatos lesz a népszerűségnövekedés és az István, a Király Kupa néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé és egésznapos turisztikai- és gasztrolátványossággá válhat.

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva