Mihály Szilvia | 2019.04.05. 17:00
Ízek, borok, élmények várnak Keszthelyen
Az irodalmi, zenei estek meghirdetése után néhány órával már teltházasak a keszthelyi Boratórium rendezvényei. Sikerült bejutnunk a megnyitó ünnepségre, megmutatjuk, mi a titok, hogyan alkot egységet az irodalom és a bor.

A Boratórium Keszthely új társasági színfoltja, nem csak borbár, hanem kulturális szórakoztató központ is egyben. Belépve modern belsőépítészeti dizájn fogad, ami az igényességet társítja a letisztultsággal. A mély tónusú föld színek dominálnak, amit az okker kompenzál, lágyít, egy pohár borral a kezünkben rögtön el is felejtjük, milyen feladatokon rágódtunk még útközben.

Katonáné Rosta Hedviggel beszélgettünk arról, mi a titok, amivel közelebb hozhatók a művészetek, lelassíthatók az emberek néhány órára.

– Boldog vagyok, hogy a Boratórium kulturális programszervezőjeként üzletünket egy színes, értékközpontú hellyé varázsolhatom korosztálytól függetlenül, mert azt valljuk, amit Hamvas Béla, hogy “Minden bor társas és igazi lényét akkor tárja fel, ha közösségben isszák…”

A bor, mint közös nevező önmagában is összehozza az embereket, de a mi célunk egyesíteni a kultúrát, a minőségi szórakozást a borok által nyújtott felejthetetlen ízekkel.

Fotó: Boratórium

A bor nem csak a művészetekben, de a vallásban is jelentős szimbólum. A Katona család felkérte a keszthelyi Tál Zoltán atyát, hogy a nyitóünnepségen szentelje meg a Boratóriumot.

– Én a Boratórium szót meglátva egész másképp léptem be ide, azonnal szójátékban gondolkodtam. Ha a „b” betűt elhagyjuk, egy szakrális szót, az oratóriumot kapjuk, ami a templom része, az imádság helye. Ha a szó elé a „la” szócskát illesztjük, akkor a laboratórium kifejezéssel egy munkahelyet kapunk. Így egy nagy hármas, laboratórium, boratórium, oratórium foglalja össze a hely lényegét. A bor egy asztalközösség mellett összehozza az ide betérőket, akik nem csak bort, hanem kultúrát is fogyasztanak. Azt gondolom, egy értékteremtő hellyel lettünk gazdagabbak.

Zoltán atya kiemelte a józan szemlélődés, a mértékletes borfogyasztás fontosságát. Mint mondta, a borban az igazság, de ne feledkezzünk meg a mértékről, a kulturált borfogyasztásról.

Fotó: Boratórium

– Programkínálatunkban rendszeresen szerepelnek színházi előadások, író- költő találkozók, slam poetry- stand up estek, filmvetítések, akusztikus koncertek. Az előadások után lehetőség adódik a művészekkel, előadókkal való kötetlen beszélgetésekre – folytatta a koncepció bemutatását Hédi.

– A mai rohanó világban könnyű összehozni az embereket egy művészeti, irodalmi estre?

– Azt gondolom, létezik még az a réteg, akinek erre igénye van, a mi családunk és baráti körünk is követi a színházi- kulturális eseményeket. Szeretjük az irodalmat, a művészetet, rendezvényeinkkel városunk színes programkínálatához szeretnénk hozzájárulni.

Fotó: Boratórium

– Az előadások témáit nézve a fiatalabb korosztályt is igyekeznek a művészetek felé terelni.

– Ez abszolút célunk. A következő slam poetry előadásunk is két fiatal előadása lesz, így könnyebb közelebb vinni a költészetet a tizenévesekhez. Ha ez az előadás tetszik nekik, nagyobb eséllyel vesznek le egy verseskötetet a polcról és lapoznak bele. A lényeg, hogy olvassák és szeressék a könyveket, verseket. Magyar- és drámatanárként is az a célom, hogy a tananyagon kívül sokkal szélesebb szeletet mutassak be a gyerekeknek az irodalomból, erre itt is lesz lehetőségem.

Az előadások hallgatása közben nem telefonon vagy online kommunikálunk, hanem megéljük, átéljük az élményt, amiről aztán egy pohár bor mellett kötetlenül, az előadókkal közösen beszélgetünk.

– Az előadók számára egy ilyen kötetlen beszélgetés nem megerőltető?

– Nem. Nagyon örültek ennek a lehetőségnek. Azt gondolom, nagy igény van erre, így közelebb hozható egy előadás, mélyebben értelmezhető a mondanivaló. A szimbólumok segítségével könnyebben a dolgok mögé nézhetünk, nem csak a felszínen maradunk. Ez a célom, hogy mélyebben tudjunk kommunikálni egymással.

– A zenei kínálatban sem a hagyományos divatzenéken lesz a hangsúly, hanem az egyedi előadókon.

– Szeretnénk a koncertjeinkkel megmutatni, hogy milyen széles az a zenei paletta, amit ritkábban hallgatnak az emberek – mondja Hédi.

– A blues, funky, a dixiland, a jazz, a sanzonok, világzene a fiataloknak is élvezhető. Ha itt meghallgat egy ilyen koncertet valaki, és jól érzi magát, az otthon is keresni fogja majd ezt a zenét, és egyre többször hallgatja. Azt gondolom el kell vetni a kis magokat, hogy aztán ezzel a személyiségüket, ízlésüket is formáljuk a fiatalabb korosztálynak is. A koncertek után is fontos, hogy beszélgessünk egymással, hogy megvitassuk, kinek mi tetszett.

– A belső tér kialakításában is minden felületen visszaköszön a szépség, az igényesség és aprólékosság.

Fotó: Boratórium

– Ez volt a célunk. A fiam ötleteihez kerestük meg Nagy Kornélia lakberendezőt, így került minden részlet a helyére. Az ő munkáját, odaadását dicséri, amit itt látunk. Ez a környezet kifejezi azt a belső értéket, amit mi képviselünk. Az érzelem, a család, a művészet, a közvetlen kommunikáció és az ízek sokasága jelenik meg a belső térben, ahol jó leülni, beszélgetni, időt eltölteni.

– Az emberi kapcsolatok kiteljesedést segíti a bor és a művészet?

– Igen. Azt hiszem, nálunk a kommunikáció élménye ugyanolyan fontos lesz, mint a borok, ízek élménye. Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy a férjem által a borok is ugyanilyen erős minőséget képviselnek, az ő magán borgyűjteménye is megtekinthető a Boratóriumban.

Katona István viccesen azt mondta, neki már semmi más dolga nincs, mint hátradőlni és élvezni az ízeket, borokat.

Fotó: Boratórium

Egy asztalhoz leülve gyakorlom ezt az életérzést, a borok szeretete egyfajta életforma, ezt szeretnénk továbbadni a vendégeknek. A borokkal kapcsolatos tudásom átadásával indítom el fiamat ezen a pályán, és kívánom neki, hogy ebben nagyon szerencsés és sikeres legyen.

Katona Bendegúzzal a Boratóriumban felhasznált alapanyagokról is beszélgettünk, hiszen a színvonalas kulturális ajánlatok és a borok mellé sajtot, sonkát és süteményeket is kérhetünk.

– Számunkra nagyon fontos, hogy a lehető legtöbb alapanyagot környékbeli termelőktől szerezzük be. A sajttálunkra nemesbüki Korosajt kerül, a süteményeket a gyenesdiási Segreto cukrászüzem készíti, a szendvicseinkhez a péksüteményt a gyenesdiási Komáromi pékség szállítja, rendezvényekre a Szent György- hegyi Búzalelke kenyerei érkeznek.

A zalakoppányi Zöldkapu Natúr Kert zöld színű bio zöldségchipszeket és borsócsírát hoz a salátákhoz, a szörpöket a keszthelyi Spájz készíti. Sonka és szalámi kínálatunkban az olasz Pármai és spanyol Serrano sonka mellett hamarosan egy helyi termelő termékei is megtalálhatók lesznek.

Bár borválasztékunk lefedi az országot és számos külföldi borunk is van, ezeket egy helyi borkereskedőtől vásároljuk.

Mutatjuk a Boratórium fotóit:

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva