MW | 2024.06.10. 18:00
Keszthely már várja a XIV. Bujtor István Filmfesztivált
Augusztusban új helyszínre költözik a XIV. Bujtor István Filmfesztivál.

Idén új helyszínen, Keszthelyen rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált augusztus 22–25. között. A színes filmes felhozatal mellett nagy hangsúlyt kapnak a különböző filmes pódiumbeszélgetések is. A rendezvényen több olyan filmes is részt vesz, akik együtt dolgoztak Bujtor Istvánnal: Piroch Gábor kaszkadőr idén saját filmmel is nevezett, a Bujtor-életmű díjban részesült Koltai Róbert pedig az egyik versenyfilmben vállalt szerepet, de az eseményre ellátogat Kern András is, Bujtor István alkotótársa és jó barátja, a közönségkedvenc Ötvös Csöpi-filmek Kardos doktora.

Bujtor István Filmfesztivál

Idén már tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Bujtor István Filmfesztivált (Forrás: NFI)

Bujtor István Filmfesztivál – új helyen Keszthelyen

A fesztivál 13 évig Balatonszemesen, a színész végső nyughelyének településén működött, azonban most új helyszínre költözik. A programok a Fő téren és a Balaton Színháznál lesznek megtartva augusztus 22–25. között – derült ki a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet a budapesti Origo Filmstúdióban tartottak a szervezők. Idén 85 filmet válogattak be a versenyprogramba, ezek közül

  • 36 játékfilm
  • 34 dokumentumfilm
  • 3 animációs film
  • 12 versfilm.

A rendezvény együk különlegességét jelenti, hogy a fesztiválon csak azokat a filmeket vetítik le, amelyek készítői is jelen lesznek, mert egyedül ez ad lehetőséget arra, hogy a friss filmélményből fakadó kérdéseket feltegyék a nézők, közvetlen kapcsolat alakuljon ki az alkotók és a közönség között.

A rendezvényen egyaránt képviseltetik magukat a stúdiófilmek és a független filmes szcéna is.

A hivatalos versenyprogramban találjuk a Megafilm Herczeg Ferenc műveit feldolgozó trilógiájának következő darabját, a Majdnem menyasszonyt is.

Látható lesz továbbá Heim Vilmos Apám fia című játékfilmje, a Aurorafilm Kecskemét Filmműhely Café Marylin című alkotása, a Chilton Flóra rendezte Széllel szemben című rövidfilm, amely díjazott lett a Cinemira Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon, vagy a Vertgio Média Éger című filmje, amely a MetroPOLICE filmfesztiválon lett fődíjas.

A dokumentumfilmek között a programba került Ugrin Julianna és Vízkelety Márton filmje, A döntés, ami a papi hivatás helyett a civil családi életet választó pap történetét mutatja be. Gerebics Sándor Carte Rouge című filmje a trianoni békeszerződést járja körbe kosztümös, múltidéző módon, Skrabski Fruzsina és Kiss Sándor Megörökölt gyalázat című filmje pedig a szovjet megszállás alatt megerőszakolt áldozatok történetének továbbélését mutatja be.

Az alkotók képviseletében a tájékoztatón megszólalt Piroch Gábor világhírű kaszkadőr, aki sokat dolgozott együtt Bujtor Istvánnal és most az Égig érő álmok című filmjét nevezte a fesztiválra. Koltai Róbert, aki két éve Bujtor-életműdíjban részesült, most a Gaál Ildikó és Surányi András által rendezett Meghalni bárki tud című játékfilmjével szállt ringbe.

Természetesen az Ötvös Csöpi-filmek sem maradhatnak el, amelyek közül A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik és Az elvarázsolt dollár című alkotásokat nézhetitek meg, míg a Hamis a baba előtt L. Dézsi Zoltán újságíró beszélget a fesztivál díszvendégeivel, Kern Andrással és Frenreisz Károllyal, valamint a Csöpi filmek több sztárszínészével.

A Bud Spencer magyar hangját kölcsönző Bujtor István nem csak itthon volt rendkívül népszerű, a színész az elsők között érte el a nyugat-európai közönséget is. Sikerének kulcsát özvegye, Bujtor Judit így fogalmazta meg: – Az emberek keresik a jót, és elismerik azt, aki ezt közvetíteni tudja.

A fesztiválprogramba beválogatott művekben olyan színészeket fedezhetünk fel a Bujtor István fesztiválon, mint Zsótér Sándor, Udvaros Dorottya, Szabó Kimmel Tamás, Reviczky Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Szarvas József, Sodró Eliza, Trill Zsolt, Dörner György, Fesztbaum Béla, Pindroch Csaba, Gubás Gabi, Schmied Zoltán, Máhr Ágnes, Bezerédi Zoltán, Molnár Levente, Für Anikó, Gálffi László, Kálid Artúr, Kautzky Armand, Szervét Tibor, Alföldi Róbert, Elek Ferenc, Gazsó György, Rezes Judit, Bede-Fazekas Szabolcs, Ember Márk, Törőcsik Franciska, Harsányi Gábor, Vetlényi Lili, Kárpáti Levente, Hajdu Tibor, Csobot Adél, Szacsvay László, Spilák Klára, Jordán Adél, Görög László vagy Schneider Zoltán. Közülük sokan minden bizonnyal személyes jelenlétükkel is emelni fogják a rendezvény fényét, így adózva Bujtor István emlékének. A hivatalos versenyprogram filmjeit június 1-jétől a filmfesztivál oldalán is megtalálja a közönség.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva