Péter B. Árpád / zaol.hu | 2022.10.14. 10:00
Keszthelyen tartották a Magyarok Nagyasszonya ünnepét
Szentmisékkel és orgonakoncerttel emlékeztek meg a Magyarok Nagyasszonya ünnepén Szűz Máriáról a Balaton-parti városban.

Szűz Mária a Magyarok Nagyasszonya

Történelmi tény: Szent István halála előtt Szűz Mária oltalmába ajánlotta koronáját és országát, s azóta a Magyarok Nagyasszonyaként (is) tiszteljük a Szűzanyát. A külön ünnepet XIII. Leó pápa engedélyezte a magyarság számára.
Az előesti szentmisén a káplán arról beszélt, Magyarok ez az ünnepe szorosan összekapcsolódik Szent István gondoskodó szeretetével, amellyel jövőt teremtett a nemzet számára, hogy száz vagy ezer év múlva is mindazok, akik magyarul beszélnek, magyarul énekelnek, a magyar kultúra kincseit őrzik, azt mondhassák: van hazánk, van otthonunk.

„Anyja vagyok én a szép szeretetnek, a hitnek, az istenfélelemnek és a szent reménynek.” Az ünnepi szentmisét dr. Varga István mutatta be, Mokos János koncelebrálásával
Forrás: Halász Gábor

– Felelősséggel tartozunk mi is azért – folytatta Mokos János –, hogy amit örökségül kaptunk, azt őrizzük és gondozzuk, hogy a jövő generációja számára továbbadhassuk. Magyarok Nagyasszonya, a mi koronázott Mennyei Királynénk oltalmába ajánljuk újra és újra nemzetünket, városunkat és közösségünket, követve Szent István királyunk példáját.

Dr. Varga István: Jóságában Isten elindult felénk, és ez jelenti számunkra a kinyilatkoztatást
Forrás: Halász Gábor

A szentmise után „Dicsértessék a Jézus, Mária neve” címmel a világbékéért ajánlott koncertet adott Kekkné Horváth Adél, Bánhidai Tamás és C. Tóth Zoltán.

Ünnepi mise a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére

Vasárnap, a búcsúi szentmisét dr. Varga István zalai származású címzetes apát, a veszprémi Boldog Gizella Szeminárium, valamint az Érseki Hittudományi Főiskola nyugalmazott rektora mutatta be, aki szentbeszédében emlékeztetett: az elhangzott ószövetségi olvasmány a Szűzanyára utal, majd idézte: Anyja vagyok én a szép szeretetnek, a hitnek, az istenfélelemnek és a szent reménynek. Homíliájában azt mondta: az Isten utáni vágyakozás az ember szívébe van írva, hiszen ő teremtett bennünket.

– Az ember csak Istenben találhat rá az igazságra, a boldogságra, amelyet állandóan keres. Ez a vallás és a filozófia eredete egyben. Először az okokat, a dolgok értelmét keressük – innen a sokféle vallás a történelemben –, de jóságában Isten is elindult felénk, és ez jelenti számunkra a kinyilatkoztatást.

Az előesti koncertet a világbékéért ajánlották a közreműködők, képünkön C. Tóth Zoltán
Forrás: Halász Gábor

A Magyarok Nagyasszonya ünnepének lelkületét, lényegét tükrözi ez az imádság is, amelyet a Fő téri templom tett közzé közösségi felületein: „Istenünk, te a Boldogságos Szűz Mária közbenjárására népünket számtalan jótéteménnyel halmoztad el. Szent István, első királyunk rendeléséből Nagyasszonyunknak és pártfogónknak tiszteljük őt a földön. Add jóságosan, hogy egykor vele együtt örökké örvendezzünk a mennyben! A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.”

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


Forrás: zaol.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva