Mihály Szilvia | 2022.10.11. 08:00
Keszthelyről startol a balatoni autós kaland rally
A hétvégi pontkereső rally túra résztvevői élményautózás közben fedezhetik fel a Balaton kulturális és természeti értékeit.

Balaton Rally

– A Balaton Rally célja, hogy kulturális és idegenforgalmi szempontból is megmutassa a Balaton környékét a rajthoz állóknak. Az autó jelen esetben eszköz a környék megismeréséhez, ez egy kevésbé motorsport jellegű esemény lesz, ezért hívják ezt a kategóriát kaland rallynak – tudtuk meg Horváth Balázs főszervezőtől.

– 15 éve foglalkozunk terepjárós rendezvényekkel, a korábbi Balaton Off Road fesztiválon is mindig tartottunk túrákat, amik nagyon kedveltek volt. Ezek a rövidebb, 30-40 km-es szakaszok remek lehetőséget adtak arra, hogy a terepjárósok felfedezzék a környéket, a hegyi utakon eljutottak a legszebb panorámás helyekig.
A hétvégén Keszthelyről induló rally résztvevői a túra útvonalán található szobrokról, épületekről, táblákról kapnak kérdéseket. Ezeket a helyeket meg kell találni a verseny során, aminek pontos útvonalát az autósok csak indulás előtt kapják meg. Bár egyre több a GPS és az online alapú rendezvény, mi most papír alapú itinert adunk, ezt a feladatlapot kell a futam végén kitöltve leadni.

Városi terepjárók a rally túrán

– Ez nem verseny, ez egy találkozó, itt nem száguldoznak kordonok között az autók. A rajthoz álló 40-50 rendszámos terepjáróban családok, üzletemberek fognak ülni, az átlagsebességük 20 km / h lesz, végig közúton haladnak.
Ezen a programon olyan városi terepjárókkal indulnak el, amikkel még nem, vagy csak ritkán merészkedtek kavicsos vagy föld útra, az útvonal úgy lett kitalálva, hogy bármilyen utcai autóval könnyedén teljesíthető. Ez inkább egy amatőröknek és nem a profi versenyzőknek szóló esemény lesz.

Keszthelyről startol a rally túra

– Mivel nem egyszerre rajtolnak a terepjárók, így forgalomkorlátozásra nem kell számítani az útvonalon, de ez azt is jelenti, hogy ez útközben nem lesz turisztikai látványosság, percenként jelenik meg egy-egy autó a közúti forgalomban.
Ha valaki közelről szeretné megnézni az autókat, akkor péntek délután 17 órától vagy a szombat reggeli rajt előtt, a keszthelyi mólón az óriáskerék környékén teheti ezt meg.
Ezek utcai, de jól felszerelt terepjárók, CB rádióval, adott esetben csörlővel, nagyobb kerekű, látványos, de nem versenyautók. A szintidők is ennek megfelelően lettek megállapítva, lépésben haladva, az útvonalat megfigyelve teljesítik a távokat, lesz idő megállni, fotót készíteni.

Esti rally

– A péntek esti túrát hétkor indítjuk, ennek különleges a hangulata, nagyjából 2 órás útvonalon mennek végig a nevezők. Ilyenkor jobban kell figyelni, de sötétben érdekesebb, izgalmasabb megtalálni a kötelező pontokat. Mivel este tízre minden versenyző célba ér, nem zavarjuk sem a lakókat, sem a természeti környezetet. Az útvonal végig közúton halad, a Balatontól nyugat felé távolodva Kehidakustány, Zalacsány felé.
A szombati 100 km-es távra hat órája lesz a résztvevőknek, ezen a napon a Balaton déli partját ismerhetik és fedezhetik fel a megadott pontok alapján a túrázók.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Hivatalos sajtófotó

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva