Krausz Andrea | 2023.07.18. 08:45
Kifogták a Balaton kapitális süllőkirálynőjét
A keszthelyi Gelencsér Csaba 10 kg körüli kapitális süllőt fogott a Balaton észak-nyugati medencéjében. Ez a hal hibátlan uszonyaival, káprázatos színével és félelmetes fogsorával a természet és a Balaton remekműve. A „süllőkirálynőt” természetesen azonnal visszaengedték a tóba.

Gelencsér Csaba édesapjával 5-6 éves korában kezdett el horgászni, de az egykori kedvtelés mára komoly horgászati vállalkozássá nőtte ki magát, melyet 4 éve alapított „Pergető Kalandok” néven. A túrák során vendégeit általa ismert horgászhelyekre kalauzolja ragadozó halak reményében, hiszen kizárólag a pergetést alkalmazzák, mint horgászmódszert. Mint mondja,

klienseivel együtt idén már több mint 50 darab 6 kiló feletti süllőt emeltek ki – pár fotó erejéig – a tóból. Ezt a teljesítményt még a svéd barátai is megsüvegelik.

De miért ő fogta meg a legszebb balatoni süllőt?

Nos, a történetben van néhány csavar. Ügyfele, egy nyugdíjas fogorvos nagyon szeretett volna már részt venni egy „Pergető Kalandban”, de valami mindig közbejött: hol egy vihar, máskor pedig a lerobbant autója miatt kellett halasztani a túrát. Harmadszorra azonban összejött a vezetett horgászat. Nem is akármilyen! – A csúcstechnológiát jelentő Garmin élőképes halradarnak köszönhetően nagyon precízen tudunk horgászni – mesélte Gelencsér Csaba. – Megálltam egy nádfal előtt, és szóltam Józsinak, hogy merre dobjon, mert van ott két süllő, szerintem.

De amit süllőnek láttam a szonáron, az valójában egy 25-30 kg közötti harcsa volt.

Pont a feje és a farka „lógott ki” a gödörből. Másfél órányi fárasztás után sikerült kiemelni. A 140 cm körüli hosszal rendelkező ragadozó visszaengedése után úgy kurjongattunk örömünkben, mint két 20 éves fiatal. Hát, ezek a pillanatok, amik miatt imádok „horgásztatni” – idézte fel a túravezető.

Elsőre ez a 140 centis harcsa került horogra Fotó: Gelencsér Csaba/Pergető Kalandok

Kapitális süllőkirálynő sziluettje emelkedett fel

2-3 óra elteltével találtak egy alkalmas helyet, ahol egy 6 kilós süllőt is sikerült megfogatni vendégével. De még mindig volt fél órájuk, amikor ügyfele felajánlotta, hogy Csaba dobjon először a következő helyen.
– Már hátralendítettem a botom, amikor csörgött a telefonom – emlékezett vissza Gelencsér Csaba – 3 percet beszéltem, amit a vendégem türelmesen végigvárt. Majd továbbra is ragaszkodott hozzá, hogy én dobjak. Hát mondom jó! És ahogy a nagykönyvben meg van írva, eltaláltam egy halat. Óriási kapás volt, mintha áramütés ért volna. Egy szót nem mertünk szólni, lélegzetvisszafojtva vártuk, hogy mi fog történni. Kapitális süllőkirálynő sziluettje emelkedett fel.

Szavak nélkül tudtuk, hogy ez a fenséges süllő bőven 10 kg felett van. Igazi tiszteletet parancsoló uralkodója ő a mélységnek.

Hibátlan uszonyaival, káprázatos színével és félelmetes fogsorával együtt a természet és a Balaton remekműve. Igazi csúcsragadozó! A túrák szabályzatában egyértelműen le van írva, hogy 30 másodpercig lehet kint tartani a halat, mert a süllő borzasztóan sérülékeny. Ráadásul egy öreg halról beszélünk, nagyjából 25 éves lehet. Így aztán 30 másodperc alatt készült két fotó, és ment is vissza a Balatonba – fogalmazott a keszthelyi túravezető.

Gelencsér Csaba tartja a kezében a Balaton süllőkirálynőjét
Fotó: Gelencsér Csaba/Pergető Kalandok

Örüljünk a Balatonnak

Bár többektől megkapta, hogy miért nem mérte le a hatalmas süllőt, ő csak így fogalmaz: nem nagyon szoktak méricskélni.

Számomra az a legfontosabb, hogy a halnak ne legyen baja, és minél előbb vissza tudjam engedni a tóba. Vendégeim is elfogadják a legfontosabb szabályokat. Vagyis, hogy

tartsuk tiszteletben a természetet! Örüljünk, hogy ott lehetünk a Balatonon,

és óvjuk meg, hogy gyerekeink, unokáink is hasonló élményekben részesülhessenek!”

Nyitókép: Gelencsér Csaba/Pergető Kalandok – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva