Keszey Ágnes | 2022.02.17. 12:00
Kossuth fegyvere, falusi mesék, családi programok
Barlangfestés és talizmánkészítés, emberi csontváz rekonstruálása, szabadulószoba a történelmi táborban, mesepárna készítése, hálókötés és meseéjjel a múzeumban a néprajzi héten, denevérek megismerése és biciklitúra madárgyűrűzésre a titokzatos természet táborban. Mindez csak néhány érdekes program a Balatoni Múzeum nyári táborainak kínálatából.

Történelem, természet, érdekességek – játékos, élménydús tanulás vár a gyerekekre a Balatoni Múzeum nyári táboraiban. Évek óta sikeresek ezek a programok, melyek az idei nyárra megújulnak.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A régészek munkáját testközelből figyelhetik meg a gyerekek

– Sok a visszatérő gyermek és hogy ne legyen számukra unalmas a tematika, idén változtatunk a programokon. Újdonság lesz a néprajzi tábor és a korábbi tematikákon belül rengeteget lehet variálni. Rengeteg játékot is bele szoktunk vinni ezekbe a programokba. Abban a szerencsés esetben leszünk nyáron, hogy a közelben több ásatás lesz: ezekre a helyekre kimegyünk. Ezek a lehetőségek nagyon izgalmasak. Mi nagyon szeretünk terepre menni, ha lehet, biciklivel. Ebből a szempontból kedvező, ha jó az idő, a látogatószám miatt pedig nem, hiszen a legtöbben rossz idő esetén választják inkább nyáron a múzeumot. A robotika tábor is változik: nem csak két hétig lesz, hanem négy turnus, így több gyereket tudunk fogadni – árulta el Németh Péter igazgató.

Élménydús, családi programokat is kínál a múzeum – ezekről beszélt Németh Péter
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

De nem kell a szünidőig várni, hogy a múlt rejtélyei, a Balaton sokszínűsége és természet izgalmas világa közelebb kerüljön kicsikhez és nagyokhoz.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Kézbe vehetik Kossuth Lajos pisztolyát

– Az idei év újdonságaként azt szeretnénk, ha a múzeumpedagógia nagyobb teret kapna. Ez a járvány miatt hátrányba került. Azon dolgozunk, hogy még inkább jöjjenek hozzánk a gyerekek, illetve mi is mehessünk iskolákba, óvodákba – emelte ki az igazgató.
Az egyik ilyen foglalkozás a nemzeti ünnephez kapcsolódó Márciusi ifjak című program, mely nagyon sikeres volt a pandémia előtti időszakban.
– Nekem mindig is az volt a célom, hogy amennyire lehet, a gyerekeket és felnőtteket is közelebb tudjuk vinni a műtárgyakhoz. A Balatoni Múzeum olyan szerencsés helyzetben van, hogy több olyan tárgya is van, amelyeket 1848-ban használtak.

Kossuth pisztolya nagy büszkeségünk, ezt mindig megmutatjuk.

Ehhez különböző tevékenységeket szoktunk kapcsolni: óvodásokkal csákót szoktunk készíteni, idősebb gyerekekkel korabeli dokumentumokat nézünk át, elemezzük az eseményeket, de több tudományterülethez kapcsolódó múzeumpedagógiai programon is részt vehetnek óvodások, kisiskolások és nagyobb gyerekek.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Múzeum – a családoknak

Egyre több család közös programja a múzeumlátogatás, ez kitűnik a statisztikákból. Tavaly, a pandémiás korlátozások ellenére is rekordszámú látogató érkezett a kiállítóhelyre. Hasonló jó évre számítanak idén is, s a tervek teljesítéséhez hozzájárulnak a programok. Például a családi napok, melyek közül a soron következő szintén a márciusi történelmi eseményekhez, nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódik.

– A Márciusi Ifjak Családi Napot március 15-én rendezzük meg, már délelőtt elkezdődik a program. Fegyvereket, korabeli dokumentumokat mutatunk és kézműveskedni is lehet. A következő családi programunk húsvéthoz kötődik, az ünnep előtti szombaton tartjuk. Április végére tervezzük a Beporzók napját, s június elején, a Régészet napjához kapcsolódva is szoktunk programot rendezni, de ezt már kint, terepen. Nyáron szünetelnek, de aztán a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében, s karácsony előtt ismét lesznek családi napok.

Németh Péter igazgató büszkén tette hozzá, hogy a Balatoni Múzeum tavaly év végén elnyerte a Családbarát hely címet. Nem csak a programok, hanem a gyerekbarát szolgáltatások és infrastruktúra meglétének köszönhetően. Az országban kevés kiállítóhely érdemelte ki ezt a minősítést: mindössze hét múzeum kapta meg a címet.

 

A bírálók értékelték többek között azt, hogy lehetőség van szoptatásra, van pelenkázó, kicsiknek wc-szűkítő és fellépő a mosdóban, a gyerekek által elérhető konnektorokat bedugózták, játszósarkot alakítottak ki, s akadálymentesen lehet megközelíteni a kiállításokat.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Sokrétű állandó, sokszínű időszaki tárlatok

S ha már a tárlatokat említettük, szóljunk ezekről, hiszen a múzeum hallatán mindenkinek a kiállítás jut eszébe.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A Balatont, történelmét, élővilágát, kultúráját, néprajzát, turizmusát bemutató állandó, A Balaton és az ember címet viselő kiállítás mellett időszaki látványosságok is várják a közönséget.

Középpontban lesz például két és fél évszázados iskola és falusi mesék is, valamint a a népművészet és festészet remekei.

A legújabb a napokban nyílt meg. A Keszthelyről elszármazott, vagy tanulmányaik végeztével a városba visszatért fiatal képzőművészek közös kiállítása a modern művészet figyelemreméltó színfoltja.

A modern művészet is helyet kap a múzeumban
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Az évet mindig fiatal balatoni alkotók tárlatával indítjuk, ez már hagyomány. Április 29-én nyílik meg a 250 éves a keszthelyi középfokú oktatás című tárlatot. Ebben elsősorban a Vajda János Gimnáziumot és elődjét, a premontrei iskolát mutatjuk be, de szeretnénk említést tenni az összes többi iskoláról is, hiszen mindegyik sok évtizedes múltra tekint vissza. Ez egy nagyobb kiállítás lesz. Szeptember végéig lesz látogatható a dísztermünkben.

Ami igazán nagy dobás lesz és nagyon készülünk rá, az Egy vállusi summásasszony mesevilága című, időszakos tárlat. Ennek nyitását a Múzeumok Éjszakájára tervezzük,

s másfél évig lesz megtekinthető. Dr. Petánovics Katalin néprajzkutató gyűjtéseit dolgozta fel Molnár Csenge néprajzkutató. Kati néni rengeteg mesét gyűjtött Vállusban, s egy pályázat tette lehetővé, hogy az írott anyagot egy kiállításra láthatóvá, érzékelhetővé formáljuk. Ezek felnőtt mesék, de a gyerekek felé is nyitunk, rengeteg játékelemmel.

Szeptember elején lesz egy népművészeti őszi tárlat, helyi kötődésű alkotók műveiből, majd októberben, a Magyar Festészet Napja alkalmából nyílik kiállítás egy zalai festő alkotásaiból. A MŰSZAK, azaz a Művészek Szabad Alkotóközössége nyári alkotótáborának műveit novembertől láthatják az érdeklődők.

Vándorúton a pálinka

A múzeum egyik tavaly megnyílt, de még március 19-ig látogatható kiállítása: Az élet vize nagy sikert aratott, s a tervek szerint országos vándorkiállítássá is válik, így a közeljövőben más múzeumok látogatói is megismerkedhetnek azzal, hogyan változott a pálinka szerepe életünkben az első gyógynövényes italtól a mai párlatokig.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az újjászülető Balaton-tárlat

Sőt, mindezeken túl már a jövő évre is vannak tervek.

Fotó: Mészáros Annarózsa

– 2023 jubileumi éve lesz a Balatoni Múzeumnak, akkor lesz 125 éves az intézmény. Erre nagyon készülünk. Az állandó A Balaton és az ember című állandó kiállítás is öregszik: lassan 15 éves lesz. Mire lejár az igazgatói megbízatásom, a tárlat közeledik majd a huszadik évéhez, úgyhogy már ennek megújításán is elkezdtünk gondolkodni. Ha nem is ebben az igazgatói ciklusban sikerül frissíteni, de a terveknek el kell készülnie, hogy el lehessen indulni pályázatokon – árulta el személyes szakmai terveit Németh Péter.

 

Fotók: Mészáros Annarózsa

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva