likeBalaton.hu | 2024.01.08. 10:00
Közel 47 millió menetjegyet vásároltunk a MÁV rendszerében 2023-ban
Beérte az online jegyváltás aránya a pénztári értékesítést tavaly a MÁV-nál.

– Vízválasztó volt 2023 a MÁV-Start jegyértékesítési területén, beérte az online jegyvásárlások aránya a pénztári eladásokat. dén várhatóan már az internetes, illetve a mobilalkalmazással történő jegy- és bérletvásárlást fogja választani az utasok többsége – közölte a vasúttársaság.

Tavaly a belföldi forgalomban csaknem 5 millió bérletet, 47 millió menetjegyet és 17 millió pót-, illetve helyjegyet váltottak az utasok.

A bérletek és a jegyek 37,7 százalékát már online, az Elvira vagy a MÁV app felületén vették, 2023-ban megközelítette a 26 milliót az így eladott jegyek, bérletek száma.

Évente 4-6 százalékponttal emelkedik az online értékesítés aránya, míg 2019-ben 18 százalék volt, addig mostanra már a jegyeladások nettó bevételének 38 százaléka is ebből származik.

A MÁV app szerepe 2020 végén értékelődött fel, akkortól váltak elérhetővé a bérletek ezen a csatornán is.

Egyre többen a mobilalkalmazás segítségével veszik meg a bérletüket, így az okostelefonjukon mindig kéznél van.

Fotó: MÁV-Volán Csoport

A balatoni állomásokon is egyre több menetjegy-automata üzemel

Szintén jelentősen emelkedett az automatás értékesítés aránya, míg 2019-ben 12 százalék, addig 2023-ban már 22,7 százalék volt.

2022 óta már több mint félezer automata üzemel, főként Budapest elővárosi hálózatán és a jelentősebb forgalmú vidéki, illetve balatoni állomásokon, megállóhelyeken. Tavaly csaknem 15,6 millió jegyet vásároltak az automatákból.

– Az önkiszolgáló csatornák arányának emelkedésével párhuzamosan csökkent a pénztári és a fedélzeti értékesítés aránya. Ez főleg a pénztáraknál szembetűnő, öt év alatt 65-ről 39 százalékra csökkent a pénztári jegyváltás – jelezte a MÁV-Start.

A keszthelyi vasútálomáson 2023-ban egyre többen vásároltak jegyautomatából menetjegyet
Fotó: Mészáros Annarózsa

A közeljövőben a MÁV további fejlesztéseket tervez

A vármegye- és országbérletek az interneten, azaz az Elvira felületén is megvásárolhatók lesznek az idei első negyedévben, de bemutatásuk továbbra is csak a MÁV appon lesz lehetséges.

A nemzetközi jegyek online vásárlása öt év alatt több mint tízszeresére nőtt, 2019-ben 96 ezer jegyet vettek így, tavaly pedig már az 1,2 milliót is elérte az online megváltott nemzetközi jegyek száma.

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: a keszthelyi vasútállomás
Fotó: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva