Mihály Szilvia | 2020.11.20. 09:00
Lóváltó állomásból interaktív múzeum; a keszthelyi Amazon ház története
Ma egy különleges főúri utazási kiállítás színhelye Keszthely legendás szállója, az Amazon! Van, aki járt a hatvanas-hetvenes években az itt működő Balaton presszóban vagy Szabadság étteremben?

2016 áprilisában nyílt meg a Helikon Kastélymúzeum legújabb állandó kiállítása az egykori Amazon Szálló épületében Főúri utazások, úti kalandok címmel. A kastélytól néhány percnyi sétára található interaktív tárlaton bepillantást nyerhetünk az elmúlt századok utazásainak történetébe, a kocsik, a hajók, az autók és a léghajók világába. Az épület Georgikon utcai része modern rendezvényhelyszín.

Az Amazon Ház és Látogatóközpont

– Az Amazon Házat Keszthely első szálláshelyei között tartották nyilván. Első írásos feljegyzése egy Clemens nevezetű angol utazó nevéhez fűződik, aki 1715-ben említette meg útinaplójában, ekkor földszintes uradalmi szállóház, a város első vendégfogadója lehetett. A XVIII. században a Festetics család uradalmához tartozott, ők kezdték el a kibővítését és átalakítását – mutatja be az épületet Tóbiás Gábor, múzeumi menedzser.

1776-ban az első nagyobb átalakítás Hoffstädter Kristóf tervei alapján készült el, de a Műemlékvédelmi Szemle 2001-es számában azt olvassuk, az eredeti tervek nem minden esetben valósultak meg.

„Az egyik tervsorozaton egy középrizalitos, 11 tengelyes főhomlokzatú, emeletes épület látható, középen kocsiátjáróval. Az udvari homlokzatot kétszintes, 5 árkádos tornác tagolja. Az emeleti alaprajzon középen helyezkednek el alakosztályok, bal oldalon kapott helyet a táncterem, jobboldalon van a lépcsőház. A három részt teknőboltozatú keskeny folyosó köti össze, melynek árkádjai az udvarra nyílnak.
A 2000. október 18-20-án végzett falkutatás azt igazolta, hogy az imént említett Hoffstädter-féle terv csak részben, komoly módosításokkal valósult meg.
… Azon a helyen, ahol a nyílások elfalazásának kellett volna lennie, tömör kőfalat találtunk téglaegyenekkel a barokk kőporos vakolat alatt. A megnyitott kutatósávok nagysága alapján biztosnak tűnt, hogy az emeleti tornácok nem valósultak meg, helyettük ablaksor épült a nyugati oldalon. A barokk ablakok fülkéjébe falazták ugyanis a 19. század végi átépítéskor a jelenleg is meglévő nyugati szobákba nyíló ajtókat. A folyosó dongaboltozata (Hoffstädter terve teknőboltozatot jelöl) szintén kővel vegyes téglából falazott volt a 16-os szoba magasságáig, ahonnan a levésett boltozatdeszkából és nádból kialakított rabitz-boltozatban folytatódott.” (Forrás: Arcanum)

1798-ban Csokonai Vitéz Mihály is megszállt az Amazonban. A Zalai Hírlap 1994. október 15-én idézi Cséby Géza történész szavait:

„…A város akkori egyetlen tekintélyes fogadójában, a mai Amazonban szállt meg. Ezt a vendégeskedést örökítette meg a szálló falán 1954-ben elhelyezett tábla: Itt szállt meg Csokonai Vitéz Mihály a nagy magyar költő 1798-ban. Erről az eseményről írt verset a késői utód Simon István Csokonai a vendégfogadóban címmel. (…)
Most már személyesen is tapasztalhatta, amit már tudott Festetics leveléből is: nincs állás. És már Lilla sincs! Pár napot töltött Keszthelyen és továbbindult Festetics három aranyával a zsebében. A továbbiakban már csak levelezés útján volt kapcsolata Keszthellyel. Festeticcsel még többször találkozott.” (Forrás: Arcanum)

Az udvarban található lóváltó állomás 1700-as évek elején épült. Az idelátogató turisták, akik itt megszálltak, a lóváltót és a kocsiszínt is használhatták.
Emlékszel a postakocsival tett keszthelyi utazásunkra? Kattints ide, és olvasd el kalandjainkat!
Ezen a korábbi úton Varga Zoltántól, a Hintómúzeum vezetőjétől megtudtuk, hogy a lóváltó állomások egy postamérföldre, vagyis 16 km-re voltak egymástól. A lovakat így óránként cserélték, az utasok pedig minden harmadik megállónál szállhattak le.

A postakocsival kb. 16 km-t tehettünk meg egy óra alatt
Fotó: Mihály Szilvia

A XIX. század elején az Amazon szálláshely kibővül, biliárdterem, borospince, cukrászda és kávéház is helyet kapott benne, 1891-ben egy kisebb kerthelyiséggel is bővítették.
A XIX-XX. század fordulóján a város egyik legjelentősebb szállodája és színfoltja volt, nem csak a turisták, hanem a helyiek is szívesen jártak ide. Később színes programokat, színházi és zenés esteket is tartottak, nem csak nyáron, hanem télen is pezsgő színhelye volt a társasági életnek.

Az Amazon szálló; Kép: Iski Szilvia

Az épület előtt volt az automobilosoknak és a bérfuvarosoknak egy megállója, itt alakították ki Keszthelyen az első benzinkutat is.

Erről az időszakról Iski Szilvia, a Festetics-kastély történésze is ír a Keszthelyi kalauz időutazók részére című művében:

„Az Amazon Szálló régi idők tanuja a Festetics utcza és Georgikon utcza sarkán. Keszthely első szállodája méltán lett egyike a város társasági központjainak. 22 szobája mellett említésre méltó étterme, kávéháza, könyvtára, biliárdterme és táncterme. Nyári és téli ünnepségek helyszíne, hangversenyei és színházi előadásai a helyi és távoli intelligencia előtt is ismertek. Nyaranként fogorvosok is lakják, fogműtermeik várják a gyógyulni vágyókat jó áron.
A szálló előtt található bérkocsik és autómobilok megállója, ahonnan az utazó bármely irányba indulhat.”

 

Az éttermi kínálatról az Amazon szálló francia nyelvű menüje tanúskodik, ami 1904. május végéről való. A beszámoló szerint osztrák vendégek, grófok, titkos tanácsnokok érkeztek vonattal Keszthelyre, akik a grófi palotát és a fenéki ménest is megtekintették. A díszebéden a következő menüt fogyaszthatták el: ragulevest, fogast tartármártással, spárgát magyar módra, borjút bordeaux-i módra, csokoládépudingot, kompótot, salátát és parfét, valamint fekete kávét.

Forrás: Balatonvidék, 1904. június

1911-ben ilyen volt a Kossuth Lajos (Fő) utca, balra az Amazon szálló, háttérben a Festetics-kastély látható:

Forrás: Fortepan

A hatvanas évek elején az épületben a Szabadság étterem működött, mellette nyílt a Balaton presszó.

Szabdság étterem 1960
(forrás:mandaarchiv.hu)

Posted by Keszthely Anno on Thursday, April 14, 2016

Dátum ismeretlen, de a hely ismerős! Ilyen sem lesz már !

Posted by Keszthely Anno on Monday, July 11, 2016

A hetvenes-nyolcvanas években a Hungária, későbbi nevén Gösser söröző, az Amazon, a Béke étterem és híres kerthelyisége, a Pagoda, Halászcsárda a város ikonikus vendéglátóhelyei, ahol nem csak enni vagy inni lehetett, hanem zenét hallgatni, s akár táncolni is. Sok helyen szólt a cigányzene, vagy a tánczene – helyiek és nyaralók kedvencei voltak.

Az Amazon a 2015-ös felújítása előtt évtizedekig üresen, romosan állt.

Forrás: Zalai Hírlap, 2015.02.15

Napjainkban a főúri utazásokat bemutató kiállítás egyik ékes darabja egy Loius Vuitton utazóláda, mely III. Festetics György tulajdona volt.

Az épületben egy különleges léghajó makett is látható, ismerd meg a híres, keszthelyi feltaláló, Schwarz Dávid életútját, akinek találmányát Zeppelin tökéletesítette!

Nyitókép: Iski Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva