MW | 2023.07.10. 08:00
Még több vendéget tud fogadni a Balaton fővárosa
Sorra nyílnak a négy-öt csillagos szállodák a magyar tengernél, az elmúlt években indított prémiumkategóriás fejlesztések révén pedig idővel sekélyebbek lesznek a tó környéki turizmust jellemző szezonális hullámok. Keszthely is egy újabb szállodával gyarapodott a főszezon kezdetére.

Egy kézen nemigen lehet megszámolni, hogy hányféle alkotóelemből áll a balatoni turisztikai attrakciók sora. Az első számú belföldi nyaralóövezetbe a tóparti bringakör, a sétahajók, a kölcsönözhető vízi járművek, a könnyűzenei és gasztronómiai fesztiválok, a borutak és nyitott pincék, a múzeumok, a futóversenyek és az egyéb aktivitások mellett minőségi wellness-szállodák sora várja a vendégeket.

Vonattal a Balatonra utazni ma már nem egy fapados ötlet, a kétóránként induló Intercityre kerékpárral is fel lehet szállni. A déli parton végighaladó járatok végállomása rendszerint Keszthely, ahová jóval kevesebben igyekeznek, mint a Budapesthez közelebbi tóparti településekre, Siófokra vagy Zamárdiba – bár ez jó előjel is lehet az oda utazóknak. Nehéz eldönteni, hogy szerencse vagy sem, de ezen a nyár eleji szombaton percre pontosan fut be a vonatunk Keszthelyre.

Úti célunk a környék legújabb topszállodája, a Sirius Hotel, amely az egykori Via Hotel helyén épült, és a környék egyik legérdekesebb attrakciója. Nemcsak a nyitás, hanem sokak számára a nosztalgia, másoknak pedig a nagyvonalú nyitási kedvezmények miatt.

Hévízre és Keszthelyre járunk évente többször hosszú hétvégékre, mert a sok munka miatt a párommal legtöbbször csak ennyire jut időnk, de a törzshelyünkön most több tíz ezer forinttal megugrottak az árak, gondoltuk, próbáljuk ki az új hotelt

– mondja egy középkorú férfi.

Egy-egy új szálloda önmagában elég érdekes ahhoz, hogy kapocs, illetve téma legyen, nemcsak a vendégek, hanem a környékbeliek körében is. Felcsillan a szeme például a Szabadság-szobor lányának is az információ hallatán, hogy a Siriusban szálltunk meg. A portréfestő úgy tudja, hogy ez a legdrágább hely a városban. Téved, de mindegy, eltökélte közben, hogy tehetős kuncsaftot fogott, akinek még lelkesebben meséli el, hogy az édesanyja állt modellt a Szabadság-szoborhoz, ezért nevezi ő magát jogosan a szobor lányának.

Remek marketingfogás ez neki a keszthelyi mólóhoz vezető főtéren, ráadásul a történet is igaz, és olyan érdekes, hogy az erről szóló újságcikkek laminált lapjaival díszített stand előtt sokan elidőznek. A hoteltől a mólóhoz vezető parti sétányon korzózni kellemes, jó időtöltés a vizet és a helyi horgászokat figyelni, akiket nem zavar sem az új hotel, sem a mellette épült apartmanházak közelsége, közben ráadásul a tájképi jelleghez illő hattyúk is feltűnnek időről időre.

Keszthelyen igazából minden van, amiért a Balatonra utazik a turista. Sőt, még több is.

Van például strand és sétahajójárat, utóbbiból mindjárt kétféle is, a felújított százéves Hableány és egy modern monstrum fut ki naponta többször is a kikötőből, ha van elég utas. Szigorúan egyeztetett áron dolgoznak a hajósok, az egyórás út 2500 forint, ami ezerrel több naplemente idején.

Van a városban olyan extra látványosság továbbá, ami máshol nincs, nevezetesen a főszezonban minden nap nyitva tartó Festetics-kastély,

amely okosan kombinált belépőkkel, a főépülethez kapcsoltan egy, vagy akár öt külön választható kiállítással láthatóan nagy tömegeket vonz. Kihagyhatatlan program, olyannyira, hogy igazából nem is egy-, inkább kétnapos látnivalót ad, ha valaki érdeklődve mélyed el a részletekben, és az érdekes információk sokaságával körített tárgyak sokaságában.

Újabb többnapos, vagy akár mindennapos program a kerékpározás, az új keszthelyi hotelben vadonatúj klasszikus és elektromos biciklik ehhez a szükség szerinti mennyiségben kölcsönözhetők.

Saját járművet sem kell tehát ide hozni, a tóparti bringaút mentén az esetleges műszaki segítség is rendelkezésre áll. Keszthelyről csillagtúrázni is érdemes, és

miután kipróbáltuk az e-bike-élményt, már nem is akarunk mással nekivágni a Balaton-felvidéknek,

csak az emelkedőkön kellemes segítséget nyújtó innovációval.

Akit a balatoni gasztroturizmus vonz, ezen a nyáron is minden héten talál tematikus programot magának, kisebb-nagyobb fesztiválok rendszeresen vannak a környéken. Épp most startolt a Kékszalaghoz időzített kéthetes Rozé-, Rizling- és Jazznapok Veszprémben, ami – ne feledjük – a Balatonnal együtt Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban.

Jó gasztronómia nélkül nem érdemes vendéget várni,

bár a Balatonnál minden főszezon előtt és alatt a munkaerőhiány főoldalon szerepel a hírekben, úgy tűnik, a tőkeerős szállodafejlesztők tudnak színvonalas csapatot építeni. A Sirius Hotel konyhája repülőrajtot vehetett, a szállásfoglalásoknál egyre inkább számító vendégértékelések között látványosan sok a félpanziós kínálata színvonalát és gazdagságát elismerő.

A reggelinél és ebédnél sürgölődő pincérekről kiderül, hogy sokfelől érkeztek ide, és erősen bíznak a szálloda sikerében, mert hosszú távra terveznek ott. Az csak később derül ki, hogy a szomszéd hotellel (is) vívott árverseny és a nyitási kedvezmények után hogyan folytatódik az utószezon.

Egyelőre a leghitelesebb foglaltságjelző, a parkolóban álló autók és az étkezéseken részt vevő vendégek sokasága

azt mutatja, hogy még az átrendeződő belföldi szálláspiacon is lehet elég vendéget fogni megfelelő üzletpolitikával.

 

 

 

Fotók: Sirius Hotel Keszthely

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva