Mihály Szilvia | 2019.09.08. 08:00
Megfejtettük a zenedobozok titkait!
Kíváncsiak voltunk, hogy lesz a verkliben a lyukakból hang, milyen nehéz tekerni a zenedobozt, és miért ülnek plüss majmocskák a wurlitzerek tetején! Gyere velünk, nézd meg Keszthelyi Verklifesztiválon készített videóinkat!

Ezernyi titkot és csodát rejtenek a zenedobozok, a Keszthelyi Verklifesztiválon sétálva néhány apró részlet nem hagyott nyugodni bennünket. Mert értem én, hogy a verkliben egy lyukkártya segítségével jönnek elő a dallamok, de mégsem értem. Egy kódszalagra emlékeztető papírhengert beletesznek egy fadobozba, tekerik egy karral és szól a zene…..

Fotó: Mihály Szilvia

Meg kellett néznünk egy verklit közelebbről, hogy megfejtsük a titkokat, és ha már megnéztük, ki is próbáltuk a zenedobozt Keszey Ágival. De ne szaladjunk ennyire előre.

Fotó: Keszey Ágnes

Tomas Plaszky Kassáról érkezett a keszthelyi fesztiválra, ő kalauzolt bennünket a verkli rejtelmeibe. Korábban bábos volt, csak hét éve verklizik, de már 6 különleges hangszere van. Mint mondta, új autó helyett inkább egy verklit vásárolt, és bár a felesége eleinte nem értette ezt a különös hóbortot, ma már ketten járják a fesztiválokat, és szórakoztatják a nagyérdeműt.

Az első kérdésünk persze a már korábban megfejthetetlennek tűnő kódkártyára vonatkozott, vagyis hogyan lesz a lyukakból hang? Nézzétek, ebben az 50 éves koncertverkliben 78 síp segíti a dallamok kialakulását!

A Németországban kézzel készített hangszer, amit ki is próbálhattunk, a verklik Mercedesze, megmutatjuk közelebbről is:

Anno a bábosok verklivel járták az utcákat, Tomas már régóta szerette volna kipróbálni ezt a hangszert. Egy egyszerű, elektromos verkli volt az első hangszere, de hamarosan, új autó helyett, megvette a jelenleg is használt koncertverklijét.

Feltűnt, hogy minden verklis hangszerén csücsül egy plüssmajom vagy plüssmackó, most megtudhatod te is, hogy miért:

Most, hogy már mindent tudunk erről a hangszerről, nincs más dolgunk, mint tekerni a kart, és szórakoztatni a nézőket:

 

Azért hallgassátok meg, milyen ugyanez a dallam, ha egy profi kezeli a zenegépet:

És hogy milyen zenét szeretnek a nézők? Mindent, ami mosolyt csal az arcukra!

Nézd meg a verklifesztivál legjobb képeit:

Készítette: Keszey Ágnes és Mihály Szilvia

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva