Mihály Szilvia | 2019.09.07. 12:05
Vidám verklisek űzték el az esőfelhőket Keszthelyen
Két napig tekerik a verklit Keszthelyen. 65 fellépő hozta el különleges zenedobozát a városba, és énekkel, zenével, tánccal varázsolnak mosolyt a járókelők arcára.

A borongós idő ellenére sokan kíváncsiak a keszthelyi belvárosban fellépő verklisekre. A meseszép zenedobozok tekerői különleges fellépő ruhában várják a vendégeket.

Fotó: Mihály Szilvia

Közülük sokan több ezer kilométert utaztak, hogy a hétvégén a Balaton-parti városban zenélhessenek. A nagy verklifesztiválok – mint a bécsi és berlini – mellett a Keszthelyi Nemzetközi Verklifesztivál a legkedveltebb a fellépők körében.

A VII. Nemzetközi Verklifesztivál társszervezője és műsorvezetője, Kovács Beatrix köszönti olvasóinkat az alábbi videóban:

Kattints ide, milyen műsorok várnak rád a hétvégén!

Beától megtudtuk, hogy a verklit egy különleges lyukkártya segítségével szólaltatják meg, nézd, ebben a videóban közelről is láthatod, ahogy a titkosírásra hasonlító lyukacskákból hangok lesznek:

Egy igazi verklis a pólóján is lyukkártyát hord. A hagyományos öltözetű verklisek mellett jól megfér a bőrdzsekis, vagány vonalú zenész is, nekem nagyon tetszik a német úr stílusa:

Az esőfelhőket is eltekerik a verklisek, már délelőtt táncra perdültek a járókelők a Sétáló utcán:

A verkli anno utcai hangszer volt, ugyanúgy a belvárosokban tolták a zenészek maguk előtt, mint most Keszthelyen, és meg-megálltak zenélni. Sokszor egy élő kis majom is ült a zenedoboz tetején.

Fotó: Mihály Szilvia

Ma plüssmajmok vagy plüssmackók jelképezik a kis jószágot, akinek az volt a dolga, hogy a muzsikálás végeztével összegyűjtse a zenélésért járó aprópénzt a hallgatóságtól. Most a kis figurákkal játszhatunk is, nézd:

Mutatjuk a legjobb fotókat:

Itt találod a Verklifesztivál programját!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva