zaol.hu | 2021.08.26. 12:00
Megkezdődött a szarvasbőgés, erre kell figyelni a Balaton körüli utakon
A rendőrség felhívja a gépjárművezetők figyelmét az utakon lévő vadveszélyre.

Az őszi időszakban megnő a közúti járművek vadon élő állatokkal történő ütközésének veszélye.

Az alábbiakra figyelj a vadveszély miatt az utakon

  • A vadveszély táblánál csökkentsd a sebességet
  • Haladása során fokozottan figyelj, hogy időben észleld a vadon élő állatokat
  • Szerelj vadriasztót járműre

Ha szeretsz kirándulni, ezt is olvasd el a szarvasokkal kapcsolatban.

Ősszel különösen nagy a szarvasok elütésének veszélye. Ez abból adódik, hogy szeptembertől november közepéig tart a „szarvasok násza” a szaknyelven barcogásnak nevezett üzekedési időszak. Ilyenkor szarvasokkal lakott területen kívül szinte bárhol találkozhatunk. A bikák bőgési időszakában az állatok jóval aktívabbak, alapvető óvatosság, veszélyérzet és körültekintés nélkül szaladhatnak ki az úttestre.

A veszélyt tovább fokozza, hogy a szarvasok többsége családi kötelékben, vagy kisebb csapatokban mozog, így igen nagy a valószínűsége annak, hogy a vadállatok nem magányosan jelennek meg az utakon.

Ha túrázás közben agancsot találsz, ezt kell tenned.

Előfordulhat, hogy az állatok megriadnak valamitől és akár 70-80 kilométer/órás sebességgel is kifuthatnak az utakra, ezzel balesetet okozhatnak. Amennyiben a baleset során a vad elhullik, jelezni kell a területileg illetékes vadásztársaság felé is. A helyszínre érkező rendőrök is minden esetben értesítik a vadásztársaságot és az elhullott állat átadását biztosítják a vadásztársaság számára. Fontos tudni, hogy a vadak értéket képviselnek, és amennyiben valaki jogosulatlanul elviszi az elütött állatot, lopást követ el.

Balatonfüred mellett kényelmesen nyújtózik el a Koloska-völgy, ami erdejével, ösvényeivel és tűzrakóhelyeivel kedvelt kirándulóhely a környéken. A völgyben megbúvó vadasparkot a Bakonyerdő Zrt. alakította ki 2013-ban, hogy a hazánkban leggyakrabban előforduló vadfajokat közelről szemlélhessék meg az erre járók.

A parkban dámszarvasokat is láthatsz, nézd meg a részleteket itt.

A csodaszarvas, vagyis gímszarvasok a parkban
Fotó: Szücs Ildikó

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva