Mészáros Annarózsa | 2024.03.28. 12:00
Mozart és Balaton Bősze Ádám előadásában
Bősze Ádám Nagy zenészek nagy szerelmek sorozatából a Mozart epizódot hallhatta a keszthelyi közönség. A sorozatról, a Balatonról és húsvét ünnepéről beszélgettünk a zenetörténésszel.

– Mozartról, mint családról szoktam beszélni, tehát a Mozart név, nekem nem pusztán Wolfgang Amadeus Mozart-ot jelenti, hanem feleségét, Constance-t és a nővérét Nannerl-t is – vezeti fel Bősze Ádám az est tematikáját. – Ez az előadás arról szól, hogy kultúrtörténeti és zenetörténeti értelemben egy kicsit emberibbé vagy emberközelibbé hozzam azt a helyzetet, amibe ők születtek, amiben ők a karrierjüket végig vitték, és amiben szerelmes vagy szerelmi életüket végigélték.

 

Ádám nem pusztán zenetörténeti ismeretet ad át ezeken az esetken, hanem sziporkázó humorát is megcsillogtatja. A mostani, keszthelyi előadás abból a szempontból is kiváló és különleges volt, mert két fiatal művész, Kemény Zsombor zongorázott és Reingrober Eszter hegedült, mindketten a Zeneakadémián növendékei. Egy Mozart szonáta első, második és harmadik tételét hallotta a közönség. A tétel között pedig Ádám színezte ki a hallgatóság Mozart térképét.

– Százszor jobb így az előadás, amikor hús-vér muzsikusok zenélnek, mint amikor én egy felvételt elindítok és azt hallgatja meg a közönség.

 

– Nekem ezzel a sorozattal mindössze annyi célom van, hogy egy kicsit azt a melegséget inkább elhozzam, vagy azt a tömjénfüstöt, ami belengi a komolyzenei életet, azt egy kicsit elfújjam, és megmutassam azt, hogy ez igenis egy élvezhető dolog. Ez igenis egy csomó humort, érdekes információt tartalmazó téma.

Bősze Ádám most járt evvel az előadással Keszthelyen először, de ősszel várható a folytatás – akkor Haydn lesz a téma. A Balatonnál lesz még előadás a következőkben is, például Balatonföldváron a Kultkikötőben a Muzikális bestiák sorozatból egy Boszorkánykonyha című, amely a boszorkányok zenetörténetben beröpült helyéről szól. Balatongyörökön, a Könyvtárban júniusban könyvbemutató keretén belül találkozhatnak az érdeklődők a Nagy zenészeknek nagy szerelmekkel, hiszen született egy könyv is az előadás anyagából.
– Majdhogynem itt élem az életemet, amikor nincs előadásom, akkor Révfülöpön ülök és a nagypapám által építtetett nyaralóban írom a következő könyvemet, ez most a bázis. A húsvétot is itt töltöm, a munka lázában égve.

Ádám első tizenhárom évét a Balaton mellett töltötte, itt nőtt fel, ahogy ő mondja: balatoni környezetben szocializálódtam.

– Balatonaligai óvodába, majd az általános iskolába jártam, egészen hetedikes koromig, a nyolcadik osztályt jártam Budapesten, ami mindössze egy év fővárost jelentett. Majd elkerültem Esztergomba, a Ferences gimnáziumba, de én abszolút balatoni gyereknek gondolom magam, még akkor is, ha az a családi környezet inkább kicsit fővárosi volt, egyik szülőm sem volt balatoni, de ez otthon volt a négy fal között, ahogy beléptem az ajtón. Viszont, ahogy kiléptem ezen az ajtón, akkor ott volt a Balaton – azon tanultam meg korcsolyázni. Mostanra ambivalens az élményem, mert ugyan nem tudok , nem is akarok elszakadni tőle, de meg kell mondjam őszintén, én a Balatont akkor szeretem, amikor elkezdődik az ősz, és addig szeretem, amíg vége nincs a tavasznak. A nyarat nem itt szeretem tölteni – egyszerűen túl sok az ember.

Ádám Húsvét ünnepét, egykori szerzetesi életéből is fakadóan, a legfontosabb keresztény ünnepnek tartja.

– Azt nem mondom, hogy azzal az intenzitással veszek részt a liturgiában, mint ahogy részt vettem szerzetesként, de a hitem szerint a legfontosabb ünnep. Úgyhogy mindez mindenféleképpen lelki készülődést, lelki ünnepet is jelent. Erre most is van időm, most is hagyok teret ennek. De azt érzem, hogy ezen dolgoznom kell. Lelkileg kondicionálnom kéne magam, mert én ugyan nagyon szeretek dolgozni, de mint szerzetes, alapvetően az ünnepek liturgiáját, mint munkásember éltem meg. Ugyanis az, aki a liturgiában részt vesz, aki azt szervezi, az dolgozik. És én ugyanezt a munkát csináltam a rádióban is, tehát szenteste állandóan ott csücsültem, december 25-én közvetítettem, majd a húsvétkor ugyanez, Nagypénteken Máté passió innen-onnan vagy János passió. Úgyhogy már nagyon várom azt a pillanatot, hogy egyszer tényleg tudjak koncentrálni az ünnepre, mint egy halandó ember. Ez még nem a mostani húsvéttal jön el.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva