Koszorus Rita, likeBalaton.hu | 2024.02.15. 10:00
500 rádiót gyűjtött be: nézd, milyen őrületes kincsek lapulnak a kollekcióban!
Gyerekkorában nagyon vágyott egy rádióra, aztán felnőttként félezres kollekciót gyűjtött össze belőlük. A honvédségi lehallgató magnetofonoktól a százkilós rádiószekrényekig mindenféle matuzsálemi zenedobozt összegyűjtött a zamárdi Incze Domokos.

Nem volt tehetős Incze Domokos családja, de édesanyja munkahelyén volt egy rádió, ami megragadta a figyelmét.
– Nekünk csak egy Balaton rádióra futotta, de édesanyám üdülővezető volt a Balaton-parton és ott volt egy lemezjátszós Terta 426-os rádió, aminek gyönyörű hangja volt. Ilyet szerettem volna szerezni, de nem találtam, csak körülbelül amikor a kétszázadik rádiómat is megszereztem, akkor jutottam hozzá egy ilyen készülékhez – mesélte Incze Domokos, akinek így indult a szenvedélye. Ma már több száz rádiót, gramofont, magnetofont és lemezt gyűjtött össze, s legbecsesebb kincseit a Szántódpusztai Majorság kiskastély épületében is meg lehet csodálni. Igazi rádiómatuzsálemek sorakoznak a teremben, amelyek között a néprádiók mellett klasszikus és súlyos rádiószekrények is találhatóak.

Minden rádióhoz tartozik egy érdekes történet.
Fotó: Németh András

Egy ház árába került a zeneszekrény

Ez egy Colonial zeneszekrény, amelyből mindössze kilencszázat gyártottak és csak egy bizonyos szint felett lehetett hozzájutni: Kossuth-díjasok, ifjúsági klubok és kórházak kaphattak belőle. Annak idején egy ilyen szekrény 25 ezer forintba került, ami akkortájt egy ház árának felelt meg – mesélte a monumentális darab ismérveit Incze Domokos. Az impozáns szekrény rádiót, lemezjátszót és magnetofont rejt magában. A Colonial zeneszekrény háromféle változatban készült és a zamárdi gyűjtőnek mindegyikből van egy. Ennek tetején foglal helyet egy Minerva rádió és egy elektromos gramofon.

A rádiószekrény egy olyan bútordarab, amely integrálja a rádiót, gyakran lemezjátszóval és néha magnetofonnal kiegészítve, így egyetlen elegáns egységben kínálva zenei és híradási szolgáltatásokat. Ez a multifunkcionális készülék a 20. század közepén volt a legnépszerűbb, különösen azért, mert az otthonok szórakoztató központjává vált.

 

A Minerva, a Colonial és az elektromos gramofon.
Fotó: Németh András

 

– Ezen szoktam otthon lemezeket hallgatni, simítja végig a faburkolatot a gyűjtő. Egykor ilyen készüléken hallgatták Karády Katalin lemezeit és azokat a jazz­korongokat, amelyek a 30-as években népszerűek voltak.

 

 

A kiállítás még nem teljes, a tervek szerint egy másik szobával bővül, ahol további készülékek kapnak helyet, de azt is tervezi Incze Domokos, hogy rádióit, gramofonjait meg is szólaltatják a látogatók kedvéért, hiszen majdnem mindegyik üzemképes.

A gramofon egy korábbi zenelejátszó eszköz, amely mechanikusan szólaltatja meg a hangot, a lemez tűjének a barázdákon való áthaladásával. Ez a technológia lehetővé tette az emberek számára, hogy otthonaikban hallgassanak zenét, még a digitális lejátszás előtti időkben.

 

Fotó: Németh András

 

Mindegyik rádióhoz van egy érdekes története a gyűjtőnek

A Szántódpusztán kiállított kollekció csak egy kis része a zamárdi építőmérnök kollekciójának, de igazi kuriózumokat is tartalmaz. Van köztük Marconi rádió, de egy Angliából vásárolt gramofon és Ferencsik János Kossuth-díjas karmester zeneszekrénye is.
– Ennek az aranyos kis orosz gramofonnak egy porszívófejjel gyönyörű hangja van, tábori gramofonnak gyártották a háború végén, és boldogan hallgatták a katonák a lövészárkokban vagy menet közben, mutatott mosolyogva Incze Domokos egy kompakt készülékre, amelyet összecsukva egy kis doboznak is nézhet az ember. A gyűjtő kifogyhatatlan érdekes történetekből, minden egyes rádióhoz tud néhány érdekes információval szolgálni, ami még az MP3 lejátszóhoz és zene streaminghez edződött ifjú látogatót is lenyűgözheti.

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép, fotók: Németh András

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva