magyarnemzet.hu | 2023.08.16. 14:00
Mozart klasszikusai zengik be a Balaton partot

A Mozart Planet BALATON egy régóta formálódó elképzelésből kialakult zenei program elnevezése, hosszú távú célokkal. A Concerto Budapest 2022-ben bemutatkozásként egy nyolc helyszínes, ingyenes balatoni koncertsorozatot rendezett nagy sikerrel, melynek folytatásaként Mozart klasszikusait idén augusztus 24. és 26. között Fonyódon, Balatonszemesen, Balatonkeresztúron, Balatonalmádiban, Balatonbogláron, Vászolyban, Balatonföldváron és Keszthelyen hallgathatja meg a közönség a Concerto Budapest művészeinek előadásában.

A Balaton környékének szépségei a zenei élményt is emelkedettebbé teszik (Forrás: Concerto Budapest)

 

Régóta szeretném, hogy Magyarországon divatba jöjjön a klasszikus zene. Ennek érdekében sok a közös tennivaló az oktatási és kulturális intézményekkel, médiával. Meg kell szerettetni a zenét az országgal, főleg a fiatalabb korosztályokkal. Házhoz kell menni vele, sok-sok új közösségi élményt nyújtani, megéreztetni a zene gyógyító erejét – mondja Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója. A Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester, hegedűművész szerint azért esett a választás Mozart zenéjére, mert az minden hallgató számára boldogságot, örömet szerez, csodálatos emberi érzéseket fejez ki, mindenkit megszólít. – Ehhez a muzsikához nem kellenek előismeretek, nem kell hozzá szakavatott hozzáértőnek lenni, elég csak meghallgatni, és gyönyörködni benne – tette hozzá.

Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója így fogalmaz: – A Concerto Budapest az ingyenes koncertek sorozatával a társadalom számára fontos értékek közvetítésében is szerepet vállal. Lehetővé tesszük, hogy az esemény alkalmat adjon a szervezőknek és a hallgatóságnak a helyi közösségek számára fontos ügyek felkarolására, támogatására. Így a Concerto Budapest is részesévé válik a helyi közösségépítésnek.

A Balaton környékének szépségei a zenei élményt is emelkedettebbé teszik. Az egyedülálló természeti környezet inspirálóan hat a zenekar művészeire is, és a közönség összetétele is különleges, hisz a Balaton hűséges barátai mellett, akik az ország különböző vidékeiről érkeznek évről évre, a helyi polgárok is ugyanúgy állandó vendégei koncertjeinknek. Azt tapasztaljuk, hogy a közönség óriási lelkesedéssel fogadja a Mozart Planet BALATON programjait, érdeklődnek, visszahívnak minket. Mindig üdítő élmény a velük való találkozás.

A zenekar a társadalom számára fontos értékek közvetítésében is szerepet vállal (Fotó: László Mudra)

 

A Concerto Budapest augusztusi koncertsorozata hiánypótló program, hiszen míg a könnyűzenei fesztiválok és koncertek egymást érik a Balaton kulturális kínálatában, a klasszikus zene és a szimfonikus zenekarok kevésbé vannak jelen. A Mozart Planet hangversenyek minőségi művészeti élményt, emellett hangulatos kikapcsolódást ígérnek minden korosztálynak. A koncertekre a belépés ingyenes.

A Mozart Planet BALATON idei programjában két zenekari koncert és hat kamarazenei előadás szerepel. Augusztus 24-én, csütörtökön a Fonyódi Művelődési Központban 17 órakor és a balatonkeresztúri Szent Kereszt templomban 19:30-kor kezdődő hangversenyek műsora: Mozart A varázsfuvola, nyitány, Mozart F-dúr divertimento, Mozart c-moll adagio és rondo, valamint Mozart D-dúr fuvolanégyes című művei. A Szent Ignác templomban 20 órától Mozart F-dúr oboanégyes, Mozart Klarinétötös és Mozart B-dúr divertimento című műve lesz a program.

Augusztus 25-én, pénteken 19 órakor Balatonbogláron, a Varga Béla Városi Művelődési Házban zenekari koncertet rendeznek, melynek műsorán Mozart C-dúr oboaversenye és Beethoven 3., Esz-dúr, „Eroica” szimfóniája lesz műsoron, vezényel: Keller András.

Ugyanezen a napon kamarakoncertet is tartanak Vászolyban, a Szent Jakab-templomban 19 órától. Itt Mozart G-dúr duó hegedűre és brácsára, Mozart D-dúr divertimento és Mozart Kis éji zene című műve hangzik majd el.

Augusztus 26-án a vászolyi programot ismétli meg a zenekar: 19 órától Balatonföldváron, a Bajor Gizi Közösségi Házban, 20 órától pedig Keszthelyen, a Kis Szent Teréz plébánián a Concerto Budapest közreműködésével Mozart G-dúr hegedűversenye és Beethoven 3., Esz-dúr, „Eroica” szimfóniája csendül fel Környei Zsófia szólójával és Keller András vezényletével.

A Mozart Planet BALATON koncerteket megelőzően a Concerto Budapest augusztus 17-én 20:30-tól a Harmónia a vizek felett – IV. Bencés Zenei Ünnep keretén belül a Tihanyi Bencés Apátságban is ingyenes koncertet ad a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében.

 

A koncerten Mozart három mesterműve, a G-dúr hegedűverseny, a C-dúr oboaverseny és a g-moll szimfónia hangzik majd el.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: magyarnemzet.hu
Nyitókép: Concerto Budapest/Belovári András

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva