Szaniszló Hajnalka | 2023.05.03. 14:00
A Balkán zenéje Veszprém festői helyszínein szólal meg
A Balkán zenéje szól Veszprém festői helyszínein, többek között a várban is, az ősz folyamán több napon át.

A Balkán zenéje, ahogy még nem hallottad

Az ingyenes szabadtéri fesztivál elsőként mutatja be a térség világzenei színterének valódi arcát. A balkán zenéje neofolk, gipsy hop, bosnyák blues, magashegyi ambient és etnojazz egyben – pár kevert árnyalat a fesztivál felfedezésre váró palettájából. A közönséget a Dubioza Kolektiv, Marina Satti, a fúvós jazz fenomén Daniele Sepe és rengeteg feltörekvő balkáni banda koncertjei szórakoztatják, a szakmát a világzene egyik legnagyobb nemzetközi fóruma, a WOMEX közreműködésével megvalósuló háromnapos konferencia hívja össze.

A BALKAN:MOST Fesztivál, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legfontosabb világzenei programja friss, ezerféle balkáni zenével tölti meg Veszprém festői helyszíneit szeptember 7-9. között.

Marina Satti
Fotó: Hangvető hivatalos

 

Felfedezőút a Balkán zenéje által

Tudtad, hogy a Baklava egy macedón együttes, hogy a sevdah a bosnyák blues, hogy a Balkán több, mint a délszláv romantika kopott díszlete, ahol rakival öblítik le a grillezett húst?

A térség, ahonnan a rezesbandák indultak és meghódították a világot, a vallási, kulturális és etnikai olvasztótégely, amelynek annyi ízt, zenét és művészt köszönhetünk, a Balkán mindenki számára tartogat meglepetést.

Lázadó, mint a Dubioza Kolektiv ska punkja, érzéki, mint Marina Satti fúziós R’n’B-je, bohém, mint a La Caravane Passe, táncra perdít, mint a Barcelona Gipsy balKan Orchestra – a Balkán ezer arcát a zenén keresztül mutatja be a BALKAN:MOST. A térség kilenc országának fiatal tehetségeit és nagy neveit 30 koncerten, 3 szabadtéri színpadon ingyenesen hallhatja a közönség Veszprém történelmi belvárosában.

La Caravane
Fotó: Hangvető hivatalos

 

Balkánról a balkániakkal

Friss produkciók mutatják meg a balkán zenéje eredendően sokrétű hagyományát és messzire kiható erejét, ami a zenén keresztül globális érvényességet szerzett. Mégis, jellemzően közvetítőkön, sztereotípiákon keresztül jut el hozzánk, közelsége ellenére is – ezzel a status quo-val száll szembe a fesztivál és azt felölelő négy éves EU-s projekt, a MOST.

Dubizova
Fotó: Hangvető hivatalos

 

MOST, mint ilyen most a balkáni zenei színtér, most, mint híd sok szláv nyelven: híd ami összeköti a térséget és az azon kívüli közönséget, megmutatva a felfedezésre váró balkáni tehetségeket a világnak. Mindez Veszprém hangulatos utcáin, az Európa Kulturális Főváros ünnepi évében, széles közönségre hangolt ingyenes programok keretében színesíti szeptember második hétvégéjét.

A veszprémi vár is az esemény helyszínéül szolgál – tudj meg mindent a várnegyedről itt.

Fotó: Veszprém-Balaton 2023 hivatalos

 

Veszprémben az európai szakma

A VEB2023 támogatásával megvalósuló BALKAN:MOST először teremt átfogó és kurrens balkáni zenei körképet, a 4 éves MOST projekt záróakkordjaként. Magyar büszkeség is vegyül az eseménybe: a Balkán zenei életét revitalizáló projekt az első magyar vezetésű nagy együttműködési projekt, ami a Kreatív Európa társfinanszírozásával valósul meg. Egy átfogó szakmai program keretében kapcsolták össze a térség és az európai szakmai színtér szereplőit, különös tekintettel a zenészek szempontjaira.

A Hangvető vezetésével zajló, tíz partnert összefogó konzorcium záróeseménye méltó otthonra lelt a Veszprémben, a Zene Városában, ami az EKF évében a szokásosnál is pezsgőbb zenei élettel csábítja a látogatókat. A fesztivált kísérő szakmai konferencia többszáz nemzetközi szakértő részvételével zajlik, összegzi és továbbviszi a példátlanul magas, kétmillió eurós Kreatív Európa támogatást elnyerő projektet. A Hangvető az első magyar pályázó aki ekkora büdzséből gazdálkodhatott, de a balkáni régió zenei projektjei között is páratlan ez a lépték.

A BALKAN:MOST Fesztivál a WOMEX közreműködésével egy kiemelt nemzetközi kulturális esemény, a maga nemében első, magas szakmai színvonalat képviselő ingyenes fesztivál, ami méltán számít fokozott érdeklődésre a főszezon csendesedésével is. A nemzetközi világzenei színtér meghatározó szereplői, a WOMEX és a Hangvető szervezésében megvalósuló esemény a szakmai és laikus érdeklődők számára is kihagyhatatlan.

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!:


 

Nyitókép: Veszprém-Balaton 2023

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva