Keszey Ágnes | 2019.11.17. 10:00
Nem tündérmese, valóság: 42 év szerelemben, avagy a keszthelyi Festetics-hölgyek 8.
A világ talán legboldogabb asszonyának érezhette magát Lady Mary Hamilton. A híres skót hercegi család tagja - miután érvénytelenítték házasságukat a monacói herceggel - Festetics Tasziló felesége lett. A férj gáláns ajándékokkal is kedveskedett nejének.

1850-ben látta meg a napvilágot a híres skót hercegi családban – két bátyja után – Mary Victoria Hamilton. Családja története szövevényes – sőt, nem is kicsit! Kalandozzunk egy kicsit az időben, és ismerkedjünk a nemesi famíliával!
Marie Victoria édesanyja Bádeni Mária, anyai nagyanyja pedig Stephanie de Beauharnais grófnő volt, Bonaparte Napoleon francia császár fogadott leánya. Stephanie nagybátyja, Alexandre de Beauharnais 1779-ben feleségül vette Josephine Tascher de la Pagerie-t, aki miután férjét kivégezték, 1796-ban nőül ment Bonaparte Napoleonhoz. Így a császári család tagjává vált, külön lakosztályt tartottak fenn számára a Tuileriákban.
Marie édesanyja, Stephanie életében rejtélyes, mi több hátborzongató történésekről is tudunk – erről is mesélt Kériné Ódor Orsolya, a Helikon kastélymúzeum könyvtárosa.

Fotó: Varga Norbert

A történet főszereplője Kasper Hauser, egy nürnbergi lelencgyermek volt, aki élete nagy részét egy szobába zárva töltötte.

– Felmerült a gyanú, hogy ő valójában valamelyik uralkodóház gyermeke, akit politikai okokból állítottak félre. A nyomozás során arra a következtetésre jutott, hogy Hauser rokonságban áll a badeni nagyhercegi családdal. A nyomozás elmélete szerint Stefánia nagyhercegné első gyermeke volt, akit azonban kicseréltek egy beteges, haldokló csecsemővel, aki bizony néhány nap múlva el is hunyt. Mivel a hercegi pár másik fiúgyermeke is elhunyt, így csak a három leánygyermek maradt életben. Köztük Mary Hamilton édesanyja is. A badeni trónnak nem volt várományosa. Stephanie férje halála után visszavonult, de a nyomozás hírének hallatára felmerült benne a gyanú, hogy Kaspar Hauser valóban az ő gyermeke. Egy parki séta során meg is figyelhette, és állítólag férje vonásait vélte felismerni benne. Ennek ellenére nem tett további lépéseket az ügy érdekében. Később, 1833. december 14-én Hausert ismét az ansbachi parkba hívták azzal az indokkal, hogy Stefánia nagyhercegné látni kívánja őt. Merényletet követtek el ellene, amelyben életét vesztette. A háttérben valószínűség szerint Stephanie utódja, Zsófia badeni nagyhercegné állhatott.
A Hauser-ügy rejtélyére máig sem tudtak fényt deríteni – idézte fel a könyvtáros.

De a krimi után evezzünk csendesebb vizekre, bár Lady Mary Hamilton életének első szakasza szintén nem mentes a drámától.
– 1869. szeptember 21-én Monacoban ment férjhez I. Albert monacoi herceghez. A házasság nem volt boldog, a feleség néhány hónappal az esküvő után elhagyta Monacot. Jórészt Baden-Badenben élt. Itt hozta világra Lajos nevű fiát 1870. július 12-én, aki később II. Lajos néven Monaco uralkodó hercege lett. Férje 10 éves koráig nem látta fiát. 1880-ban érvénytelenítették házasságukat – mesélte Kériné Ódor Orsolya, folytatva a Festetics-feleségeket bemutató sorozatunkat.

Ezek után, egészen pontosan 1880. június 2-án kötött házasságot Festetics II. Taszilóval, a budapesti Festetics-palota kápolnájában.
-Az esküvőn csak a két család legszűkebb környezete vett részt. Mary édesanyjával, Mária badeni hercegnővel és kíséretével az esküvőt megelőző napon érkezett meg Budapestre. A hercegi vendégek az Európa szállóban szálltak meg, ahol 16 szobát foglaltattak le maguknak. Másnap 11 órakor került sor a szertartásra, melyet Simor János hercegprímás végzett. A szertartást 24 terítékű ebéd követte. A ceremónia után az ifjú pár a család vadászkastélyába, a Somogy megyei Berzencére utazott – idézte fel a nagy napot a könyvtáros.

 

A grófi pár Baden-Badenben élt, míg el nem készült az új keszthelyi kastély.

Fotó: Varga Norbert

Négy gyermekük: három lány és egy fiú született. Szerelmi házasságuk 42 évig tartott. Ezidő alatt a férj, Festetics Tasziló számtalan módon éreztette nejével érzelmeit.

Fotó: Varga Norbert

A kastélyba látogatók például ma is láthatják összetartozásukat jelző, egymásba fonódó, aranyozott monogramjukat a Fehér szalon mennyezetén.

Egy korabeli társasági újságban a hercegné írószobája Fotó: Varga Norbert

A kastély kiállításán végigsétálva megláthatjuk a Lady Mary Hamiltonról készített festményt is.

Fotó: Varga Norbert

– A festményt Angeli Henrik készítette 1887-ben. Mary Hamilton a képen arany diadémot és álló csipkegalléros, bordó bársonyból és aranybrokátból készült ruhát viselt. A festményen látható öltözet minden bizonnyal báli ruha, jelmez. A Budapesti Hírlap 1885. február 12-i száma tudósított Festetics II. Tasziló „jelmezestélyéről”. Mary Hamilton a jelmezben Medici Máriát személyesítette meg. Medici Mária IV. Henrik francia király felesége volt, róla nevezték el a Medici-gallért, a hátul és oldalt felálló, elöl nyitott, a dekoltázsban végződő merevített csipkegallért. Ez a gallér nem tűnt el a divat világából, a XIX. század udvari és báli öltözékein is megfigyelhető – mondta el a képről Kériné Ódor Orsolya.

A több évtizedes szerelmi házasságban Lady Mary Hamilton boldoggá tette mindazt, amit férjétől kapott. De a keszthelyiek és a városba látogatók számára a mai napig élményeket jelenthet sok minden, amit II. Tasziló feleségének kedveskedve valósított meg. Például feketefenyő-sort telepített: a Fenyves-allé ma is végigsétálható.

Fotó: Keszey Ágnes

Sőt, Keszthelyen ma már ismét lehet sétakocsizni.

Fotó: Varga Norbert

 

A Festeticsek könyvtárában sétálva Kériné Ódor Orsolya megmutatta Lady Mary Hamilton bőrkötéssel díszített, aranyozott kapoccsal zárható, vaskos és súlyos Bibliáját is.

Fotó: Varga Norbert

Fotó: Varga Norbert

S mutatunk még egy érdekességet, melyet a könyvtár rejt. Az utókort is foglalkoztatta életük: ez rajzos történet már egy pár évtizeddel ezelőtti lapban jelent meg, s Festetics Tasziló és Lady Mary Hamilton házasságkötése előtti időszakra utal.

Fotó: Varga Norbert

1922. május 14-én hajnalban Budapesten hunyt el a hercegasszony, valószínűleg vakbélgyulladás szövődménye okozhatta halálát.

– Betegségével kapcsolatosan is mendemondák vannak. Teljesen nincsen bizonyítva, de nagy valószínűséggel gyomorrákja volt és másfél éven belül ez a betegség felőrölte a szervezetét – fejezte be a hercegné élettörténetét Kériné Ódor Orsolya. A koporsót ideiglenesen a Fő téri templomban helyezték el. Ideiglenesen, hiszen Festetics Tasziló neje számára emeltette a keszthelyi Szent Miklós temetőben a mauzóleumot.

-Érckoporsóját a mauzóleum elkészülte után, 1925. november 2-án (halottak napján) hajnali öt órakor szállítottak át a Szent Miklós temetőbe, Mary Victoria Hamilton végső nyughelyére. 10 órakor rövid beszentelési gyászszertartásra került sor, majd 11 órakor gyászmise volt a kastély családi kápolnájában, valamint a plébániatemplomban is.

Fotó: Varga Norbert

A mauzóleum Festetics II. Tasziló megbízásából Groffits Gábor építészmérnök tervei alapján 1925-ben épült fel. Egy szabadon álló ravatalozó kriptával, formája a klasszikus templomarchitektúrát követi. Az első vasbeton szerkezetű, ipari műemlékünk. A kripta falaiban sírfülkéket alakítottak ki, amelyek közül a bejárattal szemben lévő négyben nyugszanak a Festetics családtagok.

Tekintélyt parancsol a Festetics-mauzóleum külleme Fotó: Mihály Szilvia

 

Keszey Ágnes

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva