Mihály Szilvia | 2018.10.01. 07:00
Norvég csellósok ingyenes koncertje
Fiatal norvég csellósok adnak koncertet a keszthelyi Festetics-kastély Tükörtermében október 2-án.

Maróthy Tamás és Füleki Anita szervezésében először lép fel Magyarországon az Absolutt Chello zenekar.

– A húsz fős norvég cselló zenekart 14-21 éves csellisták alkotják, három tagjuk Prágából, ketten Bécsből származnak. Karmesterük, Torfinn Hoffart 30 éves tapasztalattal rendelkezik, ő alapította a zenekart 2007-ben, hogy összefogja és segítse Norvégiában a fiatal tehetségeket-mutatja be az együttest Füleki Anita.

– Eleinte Norvégiában kisebb rendezvényeken léptek fel, majd sikerült jó szakmai kapcsolatot kialakítani cseh, német és osztrák együttesekkel, akikkel közös koncerteken lépnek fel a helyi zeneakadémiák, az egyházak és az országok nagykövetségeivel együttműködve.

– Hogyan sikerült a keszthelyi állomást beilleszteni az európia turnéba?

A zalai és balatoni régió egyre inkább érdekes a norvégok és a norvég cégek számára, ezért a norvég Eydemaskin AS cég hozzájárulásának köszönhetően sikerült összehozni a kapcsolatot a zenekarral, akik örömmel vállalták a fellépést. Keszthelyre egyenesen Prágából érkezik az együttes, Bécs helyett idén Magyarországot, Keszthelyt, majd Budapestet választva. A keszthelyi Festetics-kastély barokk pompája és a Tükörterem akusztikája kiváló hátteret biztosít a fellépéshez.

– A zenekar tagjai ismerik a Balatont és a környékét?

– Először járnak ebben a régióban, ezért a hévízi próbát és a keszthelyi koncertet megelőzően rövid kirándulást terveznek a Balaton Felvidéken. Látogatást tesznek a Salföldi majorban, ahol megtekintik az őshonos magyar állatokat. Hévíz városának köszönhetően kipróbálják a világhírű Hévízi-tó fürdőt, megismerkednek a hévízi gyógyfürdő kultúrájával.

– Kinek köszönhető, hogy a koncertre nem kell belépőjegyet váltani?

Több város és szervezet közös munkájának köszönhetően valósul meg az ingyenes cselló koncert, melyre szeretettel várjuk a komolyzene kedvelőit-invitálja a nézőket Maróthy Tamás. Köszönjük a szervezésben nyújtott segítséget a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumnak, Keszthely városának, Osvald Bálintnak, a Balaton Színház igazgatóhelyettesének, Hévíz városának, Hévíz város polgármesterének, Papp Gábornak, valamint a budapesti Norvég Nagykövetségnek!

 

A koncert részletes programjáért kattintson ide!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva