Mihály Szilvia | 2022.01.04. 12:00
Öngyilkos lett az életmentő keszthelyi adóellenőr
Szép kis történet a boldog békeidőkből... Korábban megmentett egy fürdőzőt, aztán lelőtte a királyi közjegyzőt, majd öngyilkos lett a nyugalmazott adóellenőr.

– Az 1911. január 16-án este 8-kor az Amazon Szálló előtti területen elkövetett gyilkosság nemcsak a helyi, hanem az országos sajtóban is nagy visszhangot kapott. A királyi közjegyzőt dr. Lénárd Ernőt Római Mihály nyugalmazott adóellenőr a nyílt utcán lőtte le.
A hasonló merényletek az akkori orosz birodalomra voltak jellemzők, a magyar újságolvasók, főleg a békés keszthelyiek el sem tudták képzelni, hogy ilyen eset egy csendes fürdővárosban is megtörténhet – utazunk vissza a múltba Iski Szilviával, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történészével.

Merénylet Keszthelyen? Iski Szilvia meséli el a részleteket
Fotó: Mészáros Annarózsa

– Az hogy iskolázott ember a nyílt utcán merényletet követett el, valóságos szenzációnak számított. Az akkori közvélekedés szerint bűncselekmények az alacsony iskolát végzett, alacsony társadalmi rétegbe tartozó személyekhez köthetők. Az újságírók megpróbálták felgöngyölíteni az eseményeket, járókelőktől, cselédektől is kértek információkat ebben az ügyben.
Olvasd el egy korábbi keszthelyi merénylet részleteit.

Lesből támadott a gyilkos

A bűncselekmény előtt az áldozat, dr. Lénárd Ernő az Amazon Szállóban tartózkodott, ami ekkor Bozzay Pál tulajdona volt. Kattints ide, és olvasd el a hoteltulajdonos lányának megdöbbentő tragédiáját.
A szálló egyrészt szállóvendégeknek kínált szobákat, szolgáltatásokat, de a kávéház és az étterem a helyiek körében is nagyon kedvelt volt, emeletén rendezvényeket, bálokat tartottak.
Az Amazon adott otthont a helyi társas körnek, tagjai közé befolyásos keszthelyi emberek tartoztak, akik a várost érintő ügyekről is egyeztettek, mielőtt azok a képviselő-testület elé kerültek volna.

A gyilkos az utcán várta áldozatát, a ma is forgalmas útkereszteződés akkor is népes volt. Már abban az időben is innét vezetett út a kastély felé, a város központja felé, a Georgikon utcán juthattak el Hévízre, és a Szalasztó út elődjén a Vásár tér felé. A kereszteződésben, az utca két oldalán szobrok álltak, melyek ma a karmelita templomnál láthatók. A Szent Flórián szobor mögé bújt el a gyilkos.

A jobb oldali két villanyoszlopnál látható Szent Flórián szobra, amely mögött Római Mihály elbújt
Kép: Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

Amikor a szállóból kilépett a közjegyző, három golyót lőtt rá Római Mihály, aki ezután a mai sétáló utcán át hazasietett.
A lövéseket nagyon sokan hallották, a szállóval szembeni Cséby patikából is kirohantak, a még magánál levő közjegyzőt bevitték, próbálták ellátni sérüléseit, de fél 9 körül az áldozat meghalt.

Fejbe lőtte magát az elkövető

A gyilkosság előtt Római Mihály bement az Amazonba, de senki nem szólt hozzá, nem állhatott be biliárdozni, akkor látta, hogy ott a közjegyző is. Kiment, a szobor mögül leskelődve várta, mikor jön ki áldozata, mikor lőhet.
A három lövés után hazaindult, ő volt az egyetlen, aki a tömeggel szembement, hiszen igyekezett haza. Egyik ismerőse meg is kérdezte, tud-e valamit, mi történhetett, de ő azt válaszolta, nem tud semmiről.
Római Mihályt az áldozat azonban felismerte, halála előtt megnevezte, ezért a csendőrök elmentek az Iskola utcai lakásába. Az ajtót zárva találták, de a felszólításukra az nem nyílt ki, csak egy lövést hallottak. Amikor betörték az ajtót, látták, hogy a tettes fejbe lőtte magát. Kórházba vitték, de másnap reggelre ő is meghalt. Különös, hogy a korabeli halotti anyakönyvi kivonatban egy oldalon szerepel tettes és áldozat.

Érdekesség – még halálukban is együtt maradtak, mivel haláluk az oldal utolsó két bejegyzése…
Forrás: Iski Szilvia

Római Mihály a lányának írt egy üzenetet, amiben elismerte bűnét, leírta, mi történt. A nő Karmacson volt tanítónő, de az eset után feladta állását, és Kőszegen zárdába vonult, hogy vezekeljen apja bűneiért.

Előre kitervelte a gyilkosságot

Dr. Lénárd Ernő királyi közjegyzőként a helyi társadalom befolyásos személyisége volt, munkakörébe tartozott többek között a végrendeletek hitelesítése és a hagyatéki tárgyalásokon az állam képviselete is.
Édesapja az 1860-as években a Gazdasági Akadémián tanult, így került a család Keszthelyre. Ernő egy szerencsés házassággal a Hungária Szálló tulajdonosának vője lett, és jogi munkájával is komoly, megbecsült tagja lett a fürdővárosnak. Szavahihető, becsületes ember volt. Élete azonban nem volt tragédiáktól mentes, felesége fiatalon elhunyt, rá pár évre 18 éves lánya is meghalt, maga pedig súlyos betegséggel küzdött, nagyon lassan és nehezen járt. A Bakacs utcai lakásából sétált át minden este a néhány száz méterre levő Amazonhoz, ott megvacsorázott, találkozott az ismerőseivel, barátaival.

Az Amazon szálló
Kép: Iski Szilvia

Római Mihály nyugalmazott adóellenőrként került Keszthelyre, nem itt született. Mind a felesége, mind az édesapja részéről elesett az örökségtől. Felesége vagyonát a gyerekek kapták, a férfi nem is rendelkezhetett afelett, és az apai vagyont sem ő kapta meg.
Ezeket a számára nem kedvező végrendeleteket Lénárd Ernő hitelesítette, az ő neve és aláírása szerepelt a papírokon, így őt kiáltotta ki bűnösnek, az élete megrontójának a nyugalmazott adóellenőr.
Éveken át gyűlt benne a harag, többször megállította későbbi áldozatát, megfenyegette, követte, számon kérte rajta a végrendeletek tartalmát. De azokat nem a közjegyző írta, ő csak hitelesítette és lefolytatta a hagyatéki tárgyalásokat, ezt az információt azonban a tettes képtelen volt értelmezni.
Római Mihály lelkileg volt beteg, emberekkel veszett össze, azt állítva, hogy őt követik, volt, akit becsületsértésért feljelentett. Bolondnak tartották, komoly társasalmi karantén vette körül a városban. A végrendeletekből való kizárás után anyagilag sem állt túl fényesen.

A tettes megmentett egy fürdőzőt

Hogy a tettesről kialakult képet árnyaljuk, el kell mondani, hogy Római Mihályról találtam egy másik újságcikket is. 1907 augusztusában a férfi a Városi strandon a kabinjában öltözött, amikor meghallotta, hogy egy ember fuldoklik a Balatonban. Habozás nélkül beugrott, és kimentett egy pesti kereskedőt, aki neki köszönheti életét.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva