Mihály Szilvia | 2019.06.13. 09:00
Örömzene a belvárosban – Street Fesztivál Keszthelyen
Blues, jazz, pop, rock és latin zenészek lepik el Keszthely Sétáló utcáját a nyári hónapokban.

A keszthelyi Sétáló utcán július 1-augusztus 23-ig hétköznap esténként ingyenes akusztikus koncerteket hallgathatunk. A neves előadók különleges, egyedi hangulatot varázsolnak a belvárosba, az üzletek és a vendéglátó egységek is hosszabbított nyitvatartással várják a vendégeket. 19-22 óra között minden este más zenei stílusra szórakozhatunk, kattints ide a részletes programért.

Sági András, aki a hangosítást vállalja és Kovács Beatrix
Fotó: Find emotion photo, Konstantin Kashin

A főszervezővel, Kovács Beatrixszal beszélgettünk a rendezvényről, mely civil kezdeményezésre jön létre az idei évben is.
– Jelentős újdonság, hogy ezen a nyáron több helyi zenész lép fel a fesztivál keretében. Több olyan arc és hang köszön vissza, akik helyiek, de a balatoni régióban vagy akár országos szinten is ismertek – tudtuk meg Beától.

– Hogy jött létre a Street Fesztivál?
– Csom Tamás “Csocsó” (Ánizs Art Cafe) és Nagy László a Belvárosi Kereskedők Egyesületének alelnöke hívta életre ez a rendezvénysorozatot. Csocsónál anno az Ánizsban nagyon sok akusztikus zenész lépett fel, arra gondolt, hogy ezek az előadók a Sétáló utcán is jó hangulatot teremthetnek.
A kétpólusú Keszthelynek a nyári időszakban a Balaton-part a fő vonzereje, ezzel a belváros nyári életét szerette volna felpezsdíteni, azért hogy a város kulturális élete színesedjen.

Ennek a rendezvénynek az a célja, hogy összekösse a Balaton-partot a Festetics-kastéllyal, megállítsa a nyaralókat a belvárosban. Az utcazenélés tradíciója szerint bármilyen kis eldugott utcában lehet zenélni, akár erősítő nélkül is, ezt a hangulatot szeretnénk Keszthelyen is megmutatni.

Fotó: Find emotion photo, Konstantin Kashin

Az esti órákban, amikor már nincs akkora kánikula, az emberek szívesen sétálnak a város utcáin. Ez a rendezvény az átmenő gyalogos forgalomnak szól. A Tourinform iroda visszajelzése szerint sok nyaraló már keresi ezt a rendezvényt, szállásfoglaláskor érdeklődnek, idén milyen fellépők lesznek a Street Fesztiválon.

– Hogy képzeljünk el egy ilyen előadást?
– Speciális a helyszín, hiszen egy sétáló utcán vagyunk, ahol beszűkül a tér, nincs nagy távolság a színpad és a nézők között. Az évek folyamán már kialakult az a vendégréteg, aki leül a padokra, vagy hozza a kockás plédjét, netán végigtáncolja a koncertet, és nem siet tovább. Van, aki kicsit távolabb ül le, és hallgatja a zenét. A koncerteken nincs túl nagy tömeg, nem zsúfoltak a rendezvényeink. Teljesen más hangulata van ezeknek az előadásoknak, mint egy tipikus koncertnek. A tengerparti óvárosok hangulatát próbáljuk belecsempészni a keszthelyi estékbe. A mediterrán partokon szinte minden településen vannak utcazenészek, lehet, hogy egy szál gitárral vagy harmonikával, de különleges hangulatot teremtenek.

Fotó: Find emotion photo, Konstantin Kashin

– Mi alapján választod ki a fellépő zenészeket?
– Ahhoz ragaszkodunk, hogy a koncert akusztikus előadás legyen. Itt nincs elektromos zene, nincs playback vagy félplayback. Ennek a rendezvénysorozatnak pont az a lényege, hogy adott esetben egy szál gitárral teremtsenek felejthetetlen hangulatot a zenészek. A Roy és Ádám Trió rég nem vállal ilyen jellegű fellépést, de hozzánk eljönnek újra és újra.

Sajnos kicsi a színpadunk, ezért nagyobb zenekart nem tudunk fogadni. Úgy választunk új előadókat a fellépők közé, hogy ne egy szegmenst képviseljenek a zenéjükkel. A stílust a populáris irányába tereljük, de a célunk a minőségi zene bemutatása. Nagyon különleges élmény, amikor a városban sétálva belebotlunk Torres Daniba vagy Babicsek Bernátba. Ennek egész más varázsa van, mint egy nagy koncertnek.

– A zenészek közel vannak a nézőkhöz, lehet tőlük számot kérni?
Az előadó nagyon közel ül az emberekhez, szünetekben lehet velük beszélgetni, nagyon közvetlenek. Ők azok a művészek az országból, akik valódi örömzenészek, akik valódi, őszinte örömöt lelnek a zeneszerzésben és a zenélésben is.

A barátságosabb hangulat miatt előfordul, hogy bekiabálnak a színpadra, hogy ezt nem tudnád eljátszani? A tehetséges zenész ilyenkor improvizál, és teljesíti a közönség kérését is.

Kialakultak már zenész barátságok is, akik itt találkoznak egymással, sőt, egymás koncertjét is meghallgatják, néha extra jamborit is hallhat a közönség, mert olyan zenészek állnak egyszerre egy színpadon, ami máshol nem fordul elő.

– A zenészek szeretnek itt fellépni?
Igen, nagyon szeretik Keszthelyt és a koncertek hangulatát. Az előadók ilyenkor itt töltenek egy egész napot, saját képük, véleményük lesz a városról.
Igyekszünk nekik megmutatni minden nevezetességet, a helyi kávézókat, éttermeket. Ők viszik tovább a város hírét, kommunikálják az átélt élményeket a rajongótáboruk felé. A vacsorájukat minden esetben a Holstein Söröző biztosítja, Farkas Csaba évek óta a rendezvény egyik legnagyobb támogatója, az ő teraszukkal szemben vannak a koncertek.

Idén már vannak civil jelentkezők is, akik a szállásban is segítenek, így nem az én lakásomban alszanak majd a fellépők. Nagy Laci bácsi minden évben extrém módon tesz meg mindent a rendezvényért és a városért, részben ezért is kapta meg a keszthelyi civilek Szeretet díját az előző évben, ő a leglelkesebb mozgatórugója ennek a rendezvénynek.

Nagy Laci bácsi
Fotó: Find emotion photo, Konstantin Kashin

A Belvárosi Kereskedők Egyesülete hívta életre a rendezvényt, így természetesen ők is kiegészítik a költségvetésünket, sőt. Lehetőségeik szerint a legtöbben mindent megtesznek, kivételek azonban mindig akadnak. A koncerteket megelőzően több alkalommal összeül a csapat, az egyesület tagjai, s a rendezvény lebonyolítói. Egyesítve erőnket, kihozzuk mindenből a legjobbat, a költségvetés azonban így is szűkös.

– Hogy fogadták az itt lakók ezeket a koncerteket?
Az első években kicsit nehezen értették meg, hogy ennek mi a jelentősége, de mára már várják az esti programokat. Mivel a koncertek este tízkor véget érnek, a pihenésüket nem zavarjuk. Van olyan lakó, aki kiáll az ablakába vagy az erkélyre, és egy pohár borral a kezében otthonról hallgatja a koncerteket. A népszerűségünk évről- évre nagyobb, talán a Veszprémi utcazene fesztiválnak is köszönhetően, mi azonban nem 4 napig, hanem 2 hónapig szórakoztatjuk a vendégeket.

– A koncertek alatt nyitva vannak a belvárosi boltok?
Egyre több szolgáltató kitolta már a nyitvatartási idejét. Több Night shopping akcióval készülnek a nyárra, és az üzletek munkatársai is sokszor ott maradnak zárás után a koncerteken. Nyeremény játékokkal, akciókkal folyamatosan készülnek, s az idei évben is szeretettel várják a visszatérő és új turistákat is.

Itt a Street Fesztivál részletes programja!

Kiemelt kép: Find emotion photo, Konstantin Kashin
Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva