Mihály Szilvia | 2020.10.31. 15:00
Ősszel is varázslatos a táj erről a balatoni padról
Kő orra, Vakondturzás kilátó, Lesencei pad, a magyarok padja - annyi névvel illetik ezt az eldugott helyen levő varázslatos panorámájú kilátóhelyet a Keszthelyi-hegységben, hogy útra keltünk, és felfedeztük egy őszi túrán.

A Kék-túra útvonalon fekvő Vakondturzás vagy Kő orra kilátóhely gyakorlott kirándulóknak egy hosszabb túra pihenő állomásaként szerepel a bakancslistájukban, de Keszthelyről indulva, autóval megközelítve és egy rövidebb sétával is elérhetjük. Ha szeretünk bicajozni, akkor kerékpárral is útra kelhetünk, az utolsó néhány száz méter lesz csak nehezebb terep.

A Várvölgy-Tapolca összekötő úton Zala megye határát elhagyva egy kis fehér buszmegálló közelében parkolhatunk, innét balra tartva egy rövid sétával jutunk a 406 méter magasan fekvő kilátóponthoz. Nem is gondolnád, hogy a kis hegyi utak és szőlősorok közül egyszer csak eléd tárul a Tapolcai-medence és az azt körülölelő hegyek.

Kis szőlőhegyi utak között vezet a Kék-túra útvonal
Fotó: Mihály Szilvia

 

A meredek kaptatós emelkedők a terepfutók számára is kijelölt útvonalak, erre vezet a Vadlán Ultra terepfutás pályája is. Őszintén emberfeletti teljesítménynek gondoljuk, ha itt fel kellene szaladnunk.

A terepfutókat nem riassza meg egy kis emelkedő
Fotó: Mihály Szilvia

 

Az őszi táj és a távolban gomolygó köd különleges hangulatúvá varázsolja a sétát, a pára alól kibukkanó Szent György-hegy vagy Badacsony pedig a mesevilágba repíti a kirándulókat. A nemzeti színűre festett padról tiszta időben még a Fonyódi-dombokat is látni, most azonban a köd miatt csak néha bújik elő a Szigligeti vár orma vagy a Gulács hegy teteje a párapaplan alól.

A kilátóhely már szerepel egy 1784-es szelvényen, Kiss Lajos így ír erről az 1984-ben megjelent Térképvilágban: “…az egyik 1784. évi szelvényen rábukkantam a Lesenceistvándtól nyugatra emelkedő Kő orrára (400 m) „Waldung Kűora’ alakban.”

Nem csoda, hogy évszázadok óta kedvelt pihenési célpontja a vidéknek, mutatunk egy nyári képet is az elénk táruló látványról:

Fotó: Ujvári Klaudia / zaol.hu

Nézd meg az őszi kiránduláson készített képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva