Mihály Szilvia | 2020.06.21. 07:00
Újra meghódíthatod a Szigligeti várat!
Már messziről látszik, hogy megújult a Szigligeti vár, az új várfalakról varázslatos kilátás tárul elénk!

A műemlék érték mellett a csodálatos kilátás az, amiért a vendégek is szeretik a Szigligeti várat. Kardio edzésnek sem utolsó, míg meghódítjuk, már a várkapuig eljutni is szívdobogtató feladat, de megéri a fáradságot. A vár területén jelenleg még kerítések és lezárt területek is vannak, de július közepéig végeznek az építési munkákkal.

Fotó: Mihály Szilvia

– Jelenleg még zajlik a várban az építési beruházás, de a munkavégzéssel párhuzamosan már biztosítani tudjuk a biztonságos vendégfogadás feltételeit. Hihetetlen nagy volt az igény a vendégek részéről a várnyitásra, szeptember óta tartanak a felújítási munkák, ezért úgy döntöttünk, hogy az építkezés utolsó heteire, amikor már biztonságosan körbejárható a vár, megnyitjuk kapuinkat – tudtuk meg Balassa Balázstól, a település polgármesterétől.

A várban idén nyáron sem maradnak el a szokásos várkoncertek, varázslatos környezetben hallgathatjuk Dés László, a Margaret Island, a Baggossy Brothers és a Lord zenéjét. Minden várbelépőt vásárló vendég kap egy szelvényt, mellyel részt vesz egy sorsoláson, ahol koncertbelépők találnak gazdára.

– Az építkezés során hihetetlen méretű falazással 600 m²-nyi új falat raktunk, 30 m³ faanyagot építettünk be, a kiállítóterek mérete pedig több mint 400 m² lett. A kiállítási elemek beépítése sajnos a tervezettnél későbbre halasztódott, terveink szerint a következő húsvétra készül el. Akkor egy modern, XXI. századi, élményalapú látványelemekkel gazdagított, interaktív kiállítás nyílik, mely a gyerekek, családok számára is komplex látogatói élményt ad.

A „Szigligeti vár részleges rekonstrukciója, új fedett terek kialakítása” elnevezésű projektelem megvalósítására 470 millió forint támogatás állt rendelkezésünkre, míg az önkormányzat 60 millió forint önerőt biztosított a munkákhoz.

Fotó: Mihály Szilvia

Mivel a vár romvár építészeti kategóriába tartozik, felújítása során számos, a műemlék helyreállításhoz szükséges szabályt kellett betartani. A kivitelezőnek ezen kívül még az is nehézséget okozott, hogy az alapanyagokat egy vártetőre kellett feljuttatni. A csörlő, ami az alapanyagokat szállította, több ezerszer ment fel és le, a felújítás legnehezebb feladata az anyag feltermelése volt.

– Az építési munkák egyik főtervezője, Pál József műemlékvédelmi szakmérnök a vár újkori történetének egyik legfontosabb személye. 1991-től segíti a felújítási munkálatokat, ő kezdeményezte, hogy az 1950-es állapotokból eljussunk idáig, hogy létrehozzuk a váralapítványt, – mondta a polgármester – ő volt a felújítások motorja, az ő biztatása és szaktudása személyesen is sokat segített.

– A felújításhoz felhasznált kövek Szigligetről származnak. A szigligeti követ a hegy oldalában bányászták, anno a vár ezekből a kövekből épült. Az évszázadok során azonban ezek, akár az időjárás, akár a vár harcok következtében legurultak, lejutottak az ófaluba, és ott felhasználták a házak, pincék építéséhez.
Most több helyről kaptunk vissza ilyen köveket, melyek a lebontott, régi házakból származnak. Így könnyen lehet, hogy az itt látott kövek egy része eredetileg is a vár építőeleme volt, majd generációknak nyújtott biztos lakást az ófaluban, és most újra visszakerült a várfalba. Ha valahol a faluban házat vagy akár csak egy ólat bontanak, mi jelentkezünk a kövekért.

Itt látható a különbség a régi és az újonnan beépített kövek között, az új várfalaknak köszönhetően monumentálisabb lett a felső vár, de nem veszítette el korábbi jellegét.

Fotó: Mihály Szilvia

A várkapu nyitására több család is érkezett, nézd meg videónkat az első vendégekről.

Újdonság, hogy július végétől nem csak készpénzzel, hanem már bankkártyával is tudunk jegyet vásárolni a várba.

Mutatjuk a felújított várban készített képeinket:

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva