Mihály Szilvia | 2021.11.16. 08:00
Piknikezz a 120 éves fák tövében
A Festetics-örökségből először kemping, majd elhagyott dzsumbuj lett, ma pedig Keszthely új közösségi színhelye, sétaösvénye az Erzsébet-liget.

A vasútállomást és a Helikon strandot összekötő sétánynál az elmúlt évtizedekben kerítéssel határolt, benőtt dzsungel mellett biciklizhettünk, sétálhattunk, de a városvédő civilek és a városvezetés összefogásával végre újra birtokba vehetjük a több hektáros Erzsébet-ligetet.

Sétára csábít az Erzsébet-liget
Fotó: Mészáros Annarózsa

Festetics-örökség

120 éve alakította ki Festetics Tasziló a ligetet a merényletben elhunyt Erzsébet királyné emlékére.
Az akkori földművelésügyi miniszter, Darányi Ignác felhívással fordult a településekhez, hogy ültessenek tölgy, hárs, fűz és fenyőfákat az 1898-ban meggyilkolt királynéra emlékezve.
Az 1899-ben létrehozott park területe a mainál jóval nagyobb volt, 1903-ban a keszthelyi vasút sínpárjának építésekor jelentős része megsemmisült.

A vasútépítés miatt jelentősen csökkent a park területe
Fotó: Mészáros Annarózsa

A hetvenes években ezen a területen működött a Sport Kemping, a rendszerváltás után huszár találkozók és motoros fesztiválok színhelye, a 2018-as B my Lake fesztivál alatt parkoló működött a 120 éves fák tövében.

Forrás: Vasárnapi Hírek, 2012.

A Vasárnapi Hírek 2012. július 9-én a programajánlójában ezt írta:
Egy teljes napra huszártáborrá alakul a keszthelyi Balaton-part, egészen pontosan az egykori Sport Kemping területe, ahol sátrak, őrbódék, ágyúk és tábori konyha idézi meg a verbunkos toborzás időszakát. A honvédekből és huszárokból álló regiment a táboron kívül is megmutatja magát: végigvonul a város utcáin, részt vesz egy össznépi zászlószentelésen, és persze a toborzásban is szerepet vállal. A tábor területén néptáncbemutatók, játszóházak, lovas show-k, mímelt csata és huszárgulyás várja az érdeklődőket.” (Forrás: Arcanum)

Sokáig befektetési területként tekintettek a helyre, de a közelmúltban Nagy Bálint polgármester javaslatára zöldterületté nyilvánították.

Keményfás liget

– Az Erzsébet-liget a keszthelyi Balaton-part utolsó megmaradt keményfás ligeterdője – mutatja be a területet Sáringer-Kenyeres Marcell, természetvédelmi mérnök, a város klímakoordinátora.– Magas kőrisek, kocsányos tölgyek, hegyi juharok, vadgesztenyék találhatók a területen, itt kézzelfogható és szemmel látható eredménye van a városi civil összefogás és az önkormányzat közös munkájának.
A Keszthelyi Környezetvédő Egyesület és a Városvédő Egyesület és a Helikon Liget Egyesület is kutatta és a szívén viselte a terület múltját, sokat foglalkoztak a ligettel.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Mivel hosszú évekig nem volt szakszerű faápolási munka a területen, így a fagyöngy és a borostyán nagyon elterjedt, emiatt több fa elpusztult, és ki kellett vágni. A taplóval fertőzött fa ugyan az énekesmadaraknak jó odut biztosít, de a fa lassan elpusztul és a kidőlhet, veszélyessé válik.

Csak a menthetetlen fákat vágták ki
Fotó: Mészáros Annarózsa

Újjászületés

A rehabilitáció fő célja, hogy a liget Balaton-parti zöldterületekhez hasonlóan körbesétálható legyen kutyával, gyerekekkel, a padokon lehessen pihenni, a fűben tudjunk piknikezni, a fák körül lehet szaladgálni, romantikus sétákat tenni, de madármegfigyelésre is alkalmas a terület, ahol egy tanösvényen is végigsétálhatunk. Új ismeretterjesztő táblák, padok, szemetesek, QR kód táblák, biciklitárolók lettek egy városi pályázat keretén belül kihelyezve.
A korábbi frontoldali kerítést lebontottuk, de a vasúti sín nyomvonala mellett az elvadult vadrózsabokrok és cserjék kiirtása után új kerítést építettünk, és természetesen új cserjéket, sövénynövényeket is ültettünk.

Új padokon pihenhetsz
Fotó: Mészáros Annarózsa

A tervek előkészítésekor fontos szempont volt a természeti környezet megóvása, az értékes fák védelme és madárbarát növények telepítése.

A Balaton közelében ekkora kiterjedésű keményfás liget már nincs, kiemelten feladatunk az élővilág védelme, folyamatos gondozása.

Madár és denevéroduk

Népes madársereg lakja a ligetet, zöldike, meggyvágó, kékcinke, csuszka, házi rozsdafarkú, tengelic, balkáni fakopáncs és vörösbegy is megfigyelhető az ágak között. Önkormányzati kezdeményezésre a város zöldterületei közül először itt kerültek kihelyezésre madár és denevéroduk.

Belakták az odukat az énekesmadarak
Fotó: Mészáros Annarózsa

A madarász megfigyelése szerint megtörtént a kihelyeztet oduk foglalása. 2020-ban kihelyezett dobozokba tavasszal már beköltöztek az énekesmadarak, denevérek.

Borostyánmentesítés

A Georgikon Campus Kertészmérnök hallgatói és oktatói végezték el a borostyánmentesítést, ezzel meghosszabbítják a fák életét.
Ha eltűnnek a fákat körbeölelő borostyánlevelek, akkor a kisebb hajtások is fejlődhetnek, kizöldülhetnek.
A borostyán elzárja a fát a napfénytől, ha jelentős mennyiségű hó, ónos eső esik, megfagy a fákon, ami plusz súlyt jelent, és letörhetnek az ágai.
A kúszónövényt a fa tövénél is el kell vágni, majd az indáit egy méterrel magasabban is el kell metszeni. A vékony indákat metszőollóval is könnyen elvághatjuk, ha vastagabb a borostyán, akkor vigyázzunk arra, hogy fűrészelésekor a fa törzsét ne sértsük meg.

Fellélegeznek a fák
Fotó: Mészáros Annarózsa

Sokan tévesen azt hiszik, a levágott borostyánt azonnal le kell húzni a fáról, de ez nem jó megoldás, mert azzal együtt a fa kisebb hajtásait, ágait is letörjük. Ha eltelt egy-két év, addigra a borostyán elszáradt hajtásai elengedik a fát, csak akkor kell azokat lehúzni.

Nem csak itt, hanem a balatoni nyaralók kertjében álló fáknál is érdemes elvégezni a borostyánmentesítést.

Tölgyfa és magoncok

A liget legidősebb fája, a hatalmas 250 éves mocsári tölgyfa alá nem lehet bemenni. Azért nem vágják le a füvet és jelzik karókkal a terület szélét, mert a fa tövében magoncokat nevelnek. A lehullott termésből néhány év alatt átültethető facsemeték lesznek.

A hatalmas fa alatt nőnek a magoncok
Fotó: Mészáros Annarózsa

Szalétli a ligetben

Jövőre elkészül a Helikon Liget Egyesületnek köszönhetően a déli részen nagy kőrisfák alatt egy szalétli. Ennek a lugasszerű 60-70 főt befogadó oldalt nyitott építmények az lesz a célja, hogy közösségi térként funkcionáljon, és a kerékpárosoknak pihenőhelyet adjon.

Reményeink szerint egyre több rendezvénynek és családi eseménynek is színhelye lesz ez a terület.

Nézd meg képeinket:

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva