Keszey Ágnes | 2020.08.24. 06:00
Szakrális túra - Szent Márton nyomában
Gyalogosan, biciklivel vagy autóval, egyben vagy részletekben - többféle módon is felfedezhető a Balaton-felvidéki Szent Márton tematikus túraút.

Egyszerre zarándoklat és túramozgalom a Szent Márton út teljesítése. A Balaton-felvidéki szakrális helyeket, látnivalókat a Keszthelyi Városvédő Egyesület fűzte össze, hogy minél többekkel megismertesse a Balaton környékének kevéssé ismert, kultúrtörténeti szempontból viszont jelentős helyszíneit. A látnivalók ismertetője abban az útlevélben található, mely letölthető a szervezet honlapjáról.

Miért éppen Szent Márton?

A térség igen gazdag a Szent Mártonhoz kötődő emlékhelyekben, templomokban, de adódik a kérdés, miért pont a hajdan a pannóniai Savariában született, tours-i püspök emlékének adóznak ily módon?

— A történelmi kutatások során kiderült, hogy Keszthelyen volt egy Szent Márton templom, mely a (később épült) kastély udvarán állt. A Keszthelyi Városvédő Egyesület a város múltját a helyiek emlékezetében elkezdje éltetni. Ennek egyik jelentős része a hajdani templom. Az, hogy a Festeticsek milyen fejlődést hoztak a városnak, az ismert és nagyon fontos, de az kevésbé köztudott, hogy a város múltja még régebbi. Elkezdtük kialakítani a Szent Márton templom emlékhelyet és ismeretterjesztő anyagokat készítettünk, hogy itt volt a középkorban ez a templom – idézte fel a kezdeményezés gyökerét Rácz Tamásné Páldy Eszter a Keszthelyi Városvédő Egyesület Szent Márton-csoportjának koordinátora.

A keszthelyi Szent Márton emlékhely – Fotó: Keszthelyi Városvédő Egyesület

 

Első látnivalónak ezt ajánlják, bár a túraút bármilyen irányban és látnivalói bármilyen sorrendben felkereshetőek.

Rácz Tamásné Páldy Eszter mutatta be az útvonalat Fotó: Keszey Ágnes

 

Ha valaki a tó északi partján a négy szakaszra tagolt útvonal összes (szám szerint) 14 látnivalóját felkereste, s ezt igazolja az útlevélben, majd elküldi az egyesületnek, nem csak számos élménnyel, ismerettel lehet gazdagabb, hanem jutalmat is kaphat: nyereménysorsoláson vehet részt. Minden helyszínen van egy kód, amelyet a túrázók az útlevélbe bemásolhatnak.

Fotó: Keszey Ágnes

 

Az egyes szakaszok egy-egy nap alatt elérhető távolságban, egymás közelében lévő helyszíneket jelölnek.

Az első szakasz Zala megyei barangolásra csábítja a túrázókat.

— Zalaszentmárton az összes Szent Márton út csomópontja. Itt található a Szent Márton templom és lábnyom. Vörsön van az ugyancsak az ő nevét viselő templom, mely betleheméről híres. Keszthelyen két Szent Márton emlék van. Egyrészt a kastélyparkban lévő, már említett pont, másrészt a Szent Miklós temető kápolnája külső falán van egy Szent Márton freskó.

A második szakaszt bejárók Veszprém megyében kalandozhatnak

— A szigligeti várban van a régi középkori kápolna, Káptalantótiban pedig egy Szent Márton püspök – templom, Tapolca-Diszelben pedig szintén egy középkori templom. Sümegen a Püspöki Palota az érintett helyszín: itt az épületben van egy freskó.Mivel ez jelenleg felújítás alatt van, ez csak jövő tavasztól látogatható, de az útlevélhez a jelet kihelyeztük. Nyírespusztán egy nagyon fiatal emlék van: itt az imaház oltárképének és az épület előtti szobornak a megtekintése az ajánlott program.

A harmadik szakasz is Veszprém megyei látnivalókat rejt

— Óbudavár plébániatemploma az egyik helyszín. Ez a település a schönstatti kereszténység (lelki mozgalom) központja. Barnagon szintén Szent Márton templomunk van. Ennek a településnek a különlegessége, hogy egyedi, archaikus kálváriája van. Balatonudvariban is van egy Szent Márton – templom, mögötte van a szív alakú sírköves temető.

A negyedik szakaszt bejárók is Veszprém megyét kereshetik fel

— A vörösberényi Szent Márton templom érdekessége, hogy valaha katolikus volt, ma már református templom. Utolsó állomásunk Veszprém. Itt elsősorban a Szentháromság szoboregyüttes – amelynél Szent Mártonnak is van szobra, valamint Padányi Bíró Márton püspök szobra tartoznak a felkeresni javasolt látnivalók közé.

Egyedül, családdal vagy barátokkal, tetszőleges sorrendben

— Úgy állítottuk össze az útlevelet, hogy egy-egy település látnivalóihoz különböző programok is kapcsolódhatnak: akár kirándulás, akár túrák, akár kulturális programok. A hosszútávú tervünk az, hogy minden helyszínen külön várják azokat a zarándokokat, túrázókat, akik felkeresik a helyszíneket. Nem útvonalszerűen kell végigjárni az utat: a településeket mindenki kedve, ideje szerint látogatja meg. Gyalog, lóval, biciklivel, autóval, bárhogyan felkereshetőek a helyszínek. Zarándokút, családi vagy közösségi program is lehet. Nagyon érdekes módja lehet annak, hogy a balatoni háttértelepüléseket jobban megismerjük – mutatta be a Balaton-felvidéki Szent Márton utat Rácz Tamásné Páldy Eszter.

Fotó: Keszey Ágnes

A Balaton-felvidéki Szent Márton úttal -kiemelten a keszthelyi emlékhellyel – a Keszthelyi Városvédő Egyesület szeretne csatlakozni a Szombathelytől Tours-ig vezető, Európai Kulturális Útvonallá nyilvánított Via Sancti Martini -hoz, mely Európa legnépszerűbb szentje, Szent Márton életét és kultuszának kiemelkedő európai emlékeit fűzi össze.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva