Mihály Szilvia | 2021.12.26. 08:00
Százhúsz éve várjuk, hogy kiszállítsák a kedvenc balatoni sütinket
Mézeskalács, habcsók, dobostorta, kugler, teasütemény, szalonsütemény, csemegesütemény, cukorsütemény, díszsütemény, asztali sütemény és szalonczukedli is készült karácsony előtt elvitelre a keszthelyi cukrászdákban a múlt század fordulóján.

XIX-XX. század fordulóján is kínáltak elviteles süteményeket a keszthelyi cukrászdák.
– Azt gondolnánk, ebben az időben minden háziasszony otthon sütötte meg a finomságokat, akár a szakácsnőjével, akár a cselédlányokkal közösen, de már ekkor is népszerű volt, hogy cukrászdai termékek kerültek az ünnepi asztalra – avat be bennünket a régi ízek titkaiba Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze.

Induljunk egy korabeli cukrászdába, Iski Szilvia kalauzol bennünket
Fotó: Mészáros Annarózsa

Rendeld meg a karácsonyi sütiket

– Akik megengedhették maguknak vagy ahol a ház asszonyának nagyon sok jótékonysági eseményre kellett elmennie az ünnepi időszakban, ők megrendelték a süteményeket a cukrászdákból, némelyik vendéglátóhely még házhoz szállítást is vállalt.
A keszthelyi cukrászdákban különböző teasüteményeket, szalonsüteményeket, csemegesüteményeket, cukorsüteményeket, díszsüteményeket és asztali süteményeket is lehetett rendelni ünnepi időszakban.
Tulajdonképpen ezek a sütemények az aprósüteményeket jelentették, természetesen tortákat is tudtak előrendelni, ugyanúgy, mint ma. Piskóta, linzer, leveles, hájas, hajtogatott és égetett tészta lapú sütemények is sorakoztak a kínálatban, különböző töltelékekkel és díszítéssel.

Forrás: Iski Szilvia

Érdekes, hogy már akkor rendeltek külföldről is süteményeket, Grazból és Bécsből is érkezett teasütemény, népszerűek voltak a lengyel területekről származó sütemények is a keszthelyi boltokban.
Persze sokan sütöttek karácsonyra otthon is, a korabeli szakácskönyvek alapján tudjuk, hogy a mézes, az aszalt gyümölcsös, a mazsolás sütemények kerültek ilyenkor előtérbe. A családi receptfüzetek és a szájról szájra terjedő családi titkok alapján is számos édesség készült el a keszthelyi háztartásokban.
Szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, mézes fűszereket is tettek a karácsonyi desszertekbe, ezek a fűszerek a keszthelyi csemegeüzletekben is megvásárolhatóak voltak. Az egyik legszélesebb kínálata a Kossuth utca 24-es szám alatt ifj. Helbek Józsefnek volt.

Forrás: Iski Szilvia

Keszthelyen több cukrászda működött ebben az időszakban. 1891 decemberében nyílt meg a mai Fő téren, a Kossuth utca 37. szám alatt Zitterbart Kálmán üzlete, ami gyorsan nagyon népszerű lett.
Ő mézesakalácsos és cukrászmester is volt, reklámjában azt olvassuk, hogy süteményből készített karácsonyfadíszeket és habcsókot is kínált vásárlóinak.

Forrás: Iski Szilvia

Szalonczukedli

A szalonczukedli vagy szalon cukorka selyempapírba és sztaniolba csomagolva került fel a karácsonyfára, ez magyar szokás, a bonbonszerű, egyenként csomagolt csokoládés finomságok máshol is népszerűek voltak, de a karácsonyfára akasztott változata csak nálunk volt divatos.

Az országos és a helyi lapok is írnak a szalonczukedliről, de a korabeli szakácskönyvekben is több szaloncukor recept van, vagyis ezt a finomságot is elkészítették otthon a keszthelyi háziasszonyok is.
A megfőzött, ízesített cukorszirupot kihűtve fondantcukorba mártották, gyerekkorunk nagyon kemény szaloncukrai hasonlíthattak erre. A selyem- és sztaniolpapírt gyűjtögették, és ebbe csomagolták az otthon készített finomságokat.
Olvas el, hogyan készül ma a keszthelyi szaloncukor.

Dobos és Kugler

A korszak emblematikus süteménye az 1884-ben megalkotott dobostorta, amit Keszthelyen is meg lehetett vásárolni. Azért volt szinte forradalmi ez a desszert, mert addig a cukrászok vajat a krémekbe nem tették, ez a kakaós vajkrém abszolút újdonság, Dobos C. József találmánya, mint ahogy az is, hogy külön laponként sütötte a tortához piskótát, nem egyet vágott el hat felé. A karamelltető is az ő ötlete, sokan azt gondolták, azért dobos a torta neve, mert ez a karamellmáz tető egy dobra hasonlít, de a torta az alkotó nevét őrzi.

Az eredeti dobostorta
Fotó: Hévíz TDM Egyesület

Kattints ide és tudj meg mindent az eredeti receptről.

A Kugler Henrik-féle kugler, vagyis a mignon egy krémmel töltött, fondant cukorral bevont tortácska. Ezeket a színes kis süteményeket is meg lehetett rendelni a keszthelyi cukrászdákból.
Abban az időben csokoládét is leginkább karácsonyra vásároltak az emberek, a Suchard csokoládét és kakaót a keszthelyi lapokban is hirdették.

Forrás: Iski Szilvia

Olvasd el, milyen, ma meghökkentő ajándékok kerültek a fa alá a boldog békeidőkben.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva