zaol.hu | 2023.02.25. 14:00
Táncok szigorú szabályokkal
Táncrendeket választott a február hónap műtárgyának gyűjteményéből a keszthelyi Balatoni Múzeum.

A fő báli szezonon, a farsangi időszakon kívül, jeles napokhoz, társadalmi eseményekhez kapcsolódva is rendeztek táncmulatságokat, írta a múzeum honapján a hónap műtárgyához kapcsolódóan Haász Gabriella történész-főmuzeológus.

A keszthelyi Gazdasági Tanintézet – a mai MATE Georgikon Campus elődje – 1890-es évekbeli báljainak is fontos kelléke volt a táncrend. A könyvecske, amit a résztvevők megkaptak, mindig tartalmazta a táncok felsorolását, néha a bál szervezőinek nevét is. Ide írták fel a leányok, melyik táncot kinek ígérték. A táncrendeket színes selyemmel vagy plüssel borították. Fém rátétes címerpajzs vagy kagyló díszítette azokat, a gazdászok jelképeivel, miniatűr mezőgazdasági eszközökkel – a táncrendeken mindig a bál rendezőinek jelképeit tüntették fel. A rajtuk levő kis akasztót a lányok befűzték a ruhájukba.

A táncrendeken a bált adók jelképei voltak
Forrás: Balatoni Múzeum

 

A hónap műtárgyai dr. Lovassy Sándor (1855-1946) hagyatékából származnak, ismertette a történész-főmuzeológus. Lovassy Sándor mint fiatal tanár került a tanintézetbe 1889-ben, és ő lett a Balatoni Múzeum egyik alapítója pár évvel később. A biológus és ornitológus nevéhez fűződik a hévízi tündérrózsa megtelepítése is, és 12 évig ő volt a Keszthelyi Hírlap felelős szerkesztője.

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva