Mihály Szilvia | 2022.03.23. 10:00
Tátva marad a szád, ha meglátod a Festeticsek ebédlőjét
Ilyen asztalnál biztosan nem ettél még! 192 darabból áll az a 12 terítékes étkészlet, melyet hamarosan a keszthelyi Festetics-kastély felújított tükörtermében csodálhatsz meg. Mi bepillantottunk a készülő kiállításba, gyere, mutatjuk a részleteket.

Visszavásárolt kincsek

A korábban rendezvényteremként ismert Tükörterem a nyárra visszanyeri eredeti formáját, és a korabeli nagy ebédlőben, ha nem is szó szerint, de belekóstolhatunk a főúri étkezési szokásokba.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy a tárgyak egy része korábban a Festetics-család tulajdona volt, ténylegesen ebben az ebédlőben használták ezeket. A második világháború során a kastély tárgyainak nagy része eltűnt, de az elmúlt években a Helikon Kastélymúzeumnak szisztematikus munkával sikerült jó néhány darabot visszavásárolni.

A főúri ebédlő
Fotó: Mihály Szilvia

– 2011-ben jelöltük ki a kastélymúzeum fejlesztési irányát, amelyben hangsúlyos elem volt, hogy miként lehet pótolni, visszavásárolni a kastély egykori lakóinak műkincseit, használati tárgyait – tudtuk meg Virág Zsolttól, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztostól.

A kincsek a második világháború idején szinte egyik napról a másikra tűntek el a kastélyból, és ha nem is sikerül mindenből az eredetit megtalálni, akkor is az azokhoz hasonló, korban, stílusban és értékben megegyező tárgyakat igyekeznek a hazai és a külföldi műtárgypiacokról, gyűjtőktől beszerezni.
Olvasd el a műkincs vásárlásról írt korábbi cikkünket.

A főúri ebédlő

– A rokokó vagy neorokokó stílusú berendezési tárgyak, étkészletek része a XIX. századból származó, 12 személyes, 192 darabos evőeszközkészlet – mondta Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója.

A berendezés fontos eleme az asztal alatti, 1870 körül Franciaországban készült szőnyeg, mely stílusában, mintázatában passzol az ebédlő falainak, mennyezetének díszítéséhez is.

Kattints ide, és tudd meg, hogyan újították fel a Tükörtermet.

Pompázatos kiegészítők
Fotó: Mihály Szilvia

 

Az étkészlet a felújított, eredeti étkezőasztalon kapott helyett, mely körül XV. Lajos korabeli, hófehér rokokó székeket helyeztek el. Az asztal közepén aranyozott bronz asztaldíszek, gyertyatartók, gyümölcstartók, késbakok kapnak helyet a kiegészítőkkel. A különböző méretű poharak, a szalvéták eleganciája lenyűgöző, a legapróbb szószos tálka vagy kiöntő is ugyanolyan elegáns és aprólékosan kidolgozott, mint egy nagyobb asztali kandeláber, melyeken hófehér gyertyák magasodnak.

A 2020-ban, a bécsi Dorotheum árverésén megvásárolt, egykor a család tulajdonát képező, hatdarabos aranyozott ezüstkehely-készlet most külön asztalt kapott, de majd az étkezőasztal díszei lesznek. Ezeken a kelyheken rajta van egy F betű, ami a család nevére utal, a daru, ami a Festeticsek címerében is látható, a két oroszlán és a mesterjegy is.

Itt, az ebédlőben helyezik majd el a Festetics Tasziló monogramjával díszített, karmazsinvörös díszkartust, vagyis tölténytáskát.

Könnyen beazonosíthatóak a Festetics-jegyek
Fotó: Mihály Szilvia

A Festeticsek ezüstkamrája

A tárgyak közül van, aminek 1796-os fémjele van, van köztük 1817-es bécsi és 1848-as prágai fém- és mesterjeles tárgy is. Ebből látszik, hogy a család ezüstkészlete folyamatosan fejlődött. Festetics I. György, majd leszármazottai is ügyeltek arra, hogy az étkezőasztal egyre gazdagabb legyen.
A tervek szerint hamarosan kialakítanak a keszthelyi kastélyban egy ezüstkamrát, így a folyamatos bővítésnek köszönhetően újra létrehozható lesz a hercegi kincstár.

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva