2019.04.01. 11:00
Tavaszi feltöltődés a Balaton melletti gyógyvizekben
Tavasszal nem csak a természet kap újult erőre, mi magunk is frissülhetünk és feltöltődhetünk energiával. A gyógy- és wellnessfürdők nemcsak a testünkre, hanem a lelkünkre is jótékonyan hatnak.

A pihenés mindenkinek jár, még a kisgyermekes családoknak is. A Balaton közelében is több olyan szálloda és fürdő van, ahol a család minden tagja jól érezheti magát, ezek egyike Kehidakustányban található. Az itteni gyógyvíz kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, kénes gyógyvíz, melynek többféle jótékony hatása van. A kehidakustányi gyógyvíz forráshőmérséklete 49 fok, amely a medencékbe érkezve kellemes 34-36 fokra hűl le.

– Akár gyerekek is korlátlan ideig fürdőzhetnek benne, de vigyázni kell a hőmérséklettel. A meleg vízben a gyerekek nehezebben lélegeznek, mert a keringésük még nincs felkészülve arra, hogy a meleg általi terhelést elviselje. Az időseknek pedig arra kell figyelniük, hogy a meleg víz kitágítja az ereket, és ezáltal nagyon gyorsan leesik a vérnyomás. Ezekre figyelve ezt a gyógyvizet bárki használhatja. Sok esetben ha az ember hosszabb ideig van meleg vízben, akkor fáradtságot érez. A tapasztalatok szerint, mivel ebben a vízben van oldott formában szénsav, nem is éreznek fáradtságot a fürdőzők – mondta el Horváth Benedek, a fürdő munkatársa.

A zalai termálvíz jótékony hatása mellett speciális mozgásformák is segítik a rehabilitációt
Fotó: Keszey Ágnes

A szakember kifejtette, hogy a gyógyvizekre mindig kiegészítő kezelésként kell gondolni betegség vagy baleseti rehabilitáció esetén, de jótékony hatásai bizonyítottak. E fürdő gyógyhatása a kénben rejlik, mely az emberi szervezetnek is egyik alkotóeleme. Az ízületekben található kénes kötések őrzik meg annak rugalmasságát. Ez sok embernél pótlásra szorul. Ezt pótolhatja az ember táplálkozással, de a fürdőzéssel is: hiszen a vízben ülve a bőrön át felszívódik és az ízületekbe jut. A kén fertőtlenít is, tehát különböző bőrbetegségek kezelésére is alkalmas.

Azoknak is jótékony a meleg víz, akik egészségesek és kikapcsolódásra, felfrissülésre vágynak. A szellemnek és léleknek is jót tesz, hiszen a medencében ülve gondolataink megnyugszanak, kitisztulnak a víz áramlását és játékát figyelve, s a mozgás és a víz nyújtotta élvezetnek köszönhetően boldogsághormonok (endorfinok) szabadulnak fel, amelyek elégedettséggel töltenek el minket.

A fürdőzés után vagy előtt pedig a szauna is kellemes kikapcsolódást nyújt, s ugyancsak számos jótékony hatása van. Olyan különlegességben is lehet részünk, mint például a frissítő, a gyümölcsös, a mézes vagy akár a csokoládés felöntés.

– Amire szaunázáskor figyelni kell: ne mozduljunk ki a komfortzónánkból, ne lépjük túl azt a határt, ami nekünk jólesik. Ha valakinek túl meleg a szauna, vagy kellemetlenül érzi magát, akkor nem szabad erőltetni. Mindenkinek más a tűréshatára, hogy meddig bír bent lenni a szaunában, vagy milyen hőmérséklet az, ami neki kellemes – adott jó tanácsokat Horváth Benedek.

Forrás: Keszey Ágnes, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva