Mihály Szilvia | 2021.02.04. 10:00
Te is eteted a hattyúkat? Szenvednek tőle! – megdöbbentő felvételek!
Megdöbbentő videón mutatjuk meg, milyen, amikor a kenyérdarabkák szó szerint a hattyúk torkán akadnak! Ez a szerencsétlen állat kis híján megfulladt, kézzel kellett a nyelve alól kiszedni a betokosodott, lenyelhetetlen falatokat!

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire veszélyes, ha a hattyúkat kenyérrel etetjük a Balatonnál!

Nem megmentjük a cuki állatokat, hanem szépen, lassan kínozzuk őket!

A keszthelyi mólón figyeltek fel egy tokás hattyúra, aki úgy nézett ki, mint akinek a torkán akadt egy nagyobb falat. Megtudtuk, hogy valóban ételmaradék van lerakódva a madár nyelve alatt, egy-két hónap kenyérrel való etetés után nézett ki így a szerencsétlen állat.

Minden bajnak a kenyér az oka!

Látod a kidudorodást a csőre alatt?
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nem hiszed el, mit szedett ki a hattyú csőre alól Rigó Gábor, a Festetics-kastély Madárparkjának vezetője. Gábornál jó kezekben volt a madár, hihetetlenül gyorsan szabadította meg a hattyút a lerakódott ételmaradékoktól.

 

– Fű, sár, kenyér és kürtöskalács keveréke volt a hattyú csőre alatt, most jól látjuk, hogy a madarak kenyérrel való etetésével mekkora problémát tudunk okozni!

Megnyúlt a hattyú nyakán a bőr, tokája lett, ezzel az a baj, hogy ezután már könnyebben visszarakódik a kenyér. Betapad a nyelve alá, és mivel a kenyér ragacsos, mindig rátevődik valami. Most egy dió nagyságú gumót szedtünk ki a madár csőre alól.

A hattyú nyelve alatt tokosodott be a kenyérmaradék
Fotó: Mészáros Annarózsa

A probléma az, hogy az ilyen gumó egy idő után megkövesedik, belenő a hattyú nyelvének a tövébe, és a csőrét nem tudja majd becsukni.

Így nem tud legelni, a vízből is csak a lebegő növényeket tudja megenni, hiszen nem tudja összecsípni a csőrét; nem csukódik be a szája, alulról feszíti a gumó.
Amikor ez a gumó zavarja a hattyút, az a saját nyakát kezdi el kikaparni, megsebesíteni, hogy valahogy kívülről kipiszkálja a lerakódást, de ez nem megy neki, csak tovább sérül a madár.

Boldogan togyogott oda párjához a megmentett madár
Fotó: Mészáros Annarózsa

A hattyúknak és a vízimadaraknak nincs szükségük kenyérre, a szükséges szénhidrátot megtalálják a természetben!

Emlékszel a kürtös kaláccsal etetett keszthelyi szénhidrátfüggő hattyúra?

Ha szeretnéd megetetni a hattyúkat, dobj nekik egy marék füvet, azt is imádják, és ezzel nem betegíted meg őket!

Nézd meg a hattyú megmentése során készített képeinket!

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva