Mihály Szilvia | 2019.09.01. 08:00
Te is tekerhetsz verklit Keszthelyen
Hetedik alkalommal várja a wurlitzer szerelmeseit a Nemzetközi Verklifesztivál Keszthelyen.

A Keszthelyi Turisztikai Egyesület és a keszthelyi Tourinform karöltve idén hetedik alkalommal szervezi meg az egykoron Hansjörg Surber és Irina Surber által megálmodott Verklifesztivált. A Fő tértől a kastély parkig várják a különböző országokból érkező verklisek a nézőket szeptember 7-8-án. Zömében magyar, osztrák német és svájci fellépők lesznek, de szlovák, szlovén cseh és lengyel verkliseket is várnak a szervezők.

Fotó: Mihály SZilvia

– A verkli országos szinten nem olyan ismert nálunk, mint a német ajkú országokban, az olaszoknál vagy mint Cseh- és Lengyelországban. Svájcban Zürich, Ausztriában Bécs, Németországban Berlin a verklifesztiválok színhelye, ilyen nagyvárosokkal versenyez a Keszthelyi Verklifesztivál immár hetedik éve – tudtuk meg Kovács Beatrix társszervezőtől.
Ő maga nem csak a szervezésben vesz részt, de hatodik éve a kétnyelvű (magyar, német) műsorvezetője a rendezvénynek. Zámbóné Hajdú Andreával közösen szervezik le a fellépőket, intézik a sajtó és marketing megjelenéseket.

Fotó: Verklifesztivál

A verklifesztiválokat minden országban a történelmi belvárosban rendezik meg, így van ez Keszthelyen is. A kellemes utcahangulat, a kastély és kastélypark közelsége lenyűgözi a nemzetközi látogatókat, és egy kicsit visszavarázsolja az embereket és magát a várost is a századfordulóra.

– A nemzetközi fellépők akár több ezer kilométert is utaznak hozzánk. Ennyire szeretik Keszthelyt?
– Igen. A keszthelyi verklifesztivál annyira belopta magát az idős fellépők szívébe, hogy ők hajlandók akár több ezer km-t is utazni, hogy a Balaton-parti városban lépjenek fel és együtt lehessenek, találkozhassanak egymással. Több különböző ország folyóiratában jelent meg rólunk, hogy az egyik legszívélyesebb és legmeghatóbb verklifesztivál a keszthelyi.
A verklisek nagy része már 60 év feletti, egész idős, 80-85 éves verklisek is fellépnek nálunk. Ők két napon keresztül mindent megtesznek azért, hogy a Keszthelyen járó közönség a legnagyobb élménnyel térjen haza. Megengedik a gyerekeknek, a járókelőknek, hogy kipróbálják a verklit, éneklenek, táncolnak a közönségnek vagy a közönséggel.

Fotó: Mihály Szilvia

Nekem a szívemnek nagyon kedves ez a rendezvény, pont az idős, szívvel lélekkel zenélő, fellépő verklisek miatt. Sajnos van, akinek az évek során már nem tudjuk mosollyal vagy tapssal megköszönni a produkcióját. Minden évben kapok a fellépőktől ajándékba ruhazsebkendőt, hogy ne sírjak, amikor ők hazamennek – érzékenyül el Bea.

– Mitől különleges ez a hangszer?
– A verkli, vagy más néven wurlitzer azért nagyon érdekes eszköz, mert többnyire lukból és levegőből keletkezik benne a hang. Úgynevezett lukkártyákkal működik a legtöbb hangszer, ezek a kártyák nagyon érdekesen néznek ki.

Fotó: Verklifesztivál

– Vannak magyar verkli zenék is?
– Magyar dalok a múlt században nem nagyon születtek verklire. Az utóbbi években, amióta nálunk is egyre népszerűbb a verklitekerés, Németh József és Ring István, a Kackiás verklis együtt kitaláltak egy szerkezetet, mellyel sokkal gyorsabban tudnak lukkártyát készíteni; nem kézzel, napokig, hanem csupán néhány óra alatt. Nekik köszönhetően született meg a legtöbb magyar népdal és populáris magyar dal verkli változata.

– Könnyű a verklit megszólaltatni?
– Nem túl bonyolult, de ritmusérzék nélkül nehéz verklit kezelni, bár a manuális verklik mellett van már automata és félautomata is. Egyik-másik hangszer több száz éves, rettenetesen ritka és értékes darabok is megszólalnak Keszthelyen. Néhányat ki is próbálhatnak a nézelődők is, mindenki döntse el, hogy ez nehéz volt-e neki.
Minden évben több nemzetközi verklikészítő mester is képviselteti magát nálunk, a berlini nagy kedvencünk, a cilinderes Axel Stüber is eljön hozzánk.

Nézd meg az előző évben készített verklifesztiválos képeinket:

– A verklisek mellett milyen műsorok várnak bennünket?
– A színpadi programokon nincsenek nagy, ismert nevek, mert nagyon alacsony költségvetésből dolgozunk, de nagy örömünkre szolgál, hogy idén a helyi Happy Dixiland Band lesz a fő attrakció, és évek óta visszatér hozzánk a Zalai Balaton-parti ifjúsági Fúvószenekar. Lenyűgöző koncerttel kedveskednek a verkliseknek. A Népek Tánca Tánccsoport is rendszeresen szerepel nálunk, őket is szeretettel fogadja a nemzetközi verklis csapat és a nézők is.
A célunk, hogy a fellépők illeszkedjenek a verklis hangulathoz, ezért nincs rock vagy populárisabb előadó a fellépők között.
Idén a Keszthelyi Belvárosi Kereskedők Egyesületének köszönhetően lesz egy különleges meglepetésünk. Ők a Keszthely Street Fesztivál szervezőjeként felajánlottak egy fellépőt a Verklifesztivál számára, így Király Martina és Barta Zsolt duója is várja a nagyérdeműt vasárnap 17.30-kor.

– Ez a fesztivál már csúcsot döntött.
– Keszthelynek a Nemzetközi Verklifesztivál a Magyar Rekorder rendezvénye. Az ötödik nemzetközi verklifesztivál során ugyanis egy tömegszerűségi rekordot állítottunk fel. 76 verklissel egy időben szólaltattuk meg a verkliket, ezzel is beírták magukat a fellépő verklisek és Keszthely városa a történelembe.

Kép: Verklifesztivál

Kattints ide a részletes programért!

A keszthelyi Verklifesztivál jelképét, a megelevenedett Gusztáv babát a Puntec Kft. jóvoltából már láthatjuk a Tourinform Iroda előtt. A babát a plakáton szereplő logó alapján Kovácsné Csordás Beatrix tervezte, Molnár Éva szabta és Horváth Mariann varrta.

A készítők, balról jobbra: Molnár Éva, Horváth Mariann, Kovácsné Csordás Beatrix

Gyere el te is, és hallgasd meg a wurlitzer muzsikát Keszthelyen!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva