Mihály Szilvia | 2022.09.04. 16:00
Teljes pompájában ragyog a keszthelyi főúri ebédlő
A keszthelyi Festetics-kastélyban látható az a főúri ebédlő, ahol 12 személy részére van arannyal, ezüsttel, kristályokkal megterítve az étkezőasztal. Gyere, mutatjuk!

A Tükörterem 200 évig főúri ebédlő volt

A Festetics-kastély korábban rendezvényteremként ismert Tükörterme visszanyerte eredeti formáját, a korabeli főúri ebédlő gazdagon megterített étkezőasztala pompás lakomák emlékét idézi.
Az arany és a fehér eleganciája, a hatalmas ablakok, tükrök, kristályok csillogása láttán visszarepülünk az időben.

Teljes pompájában ragyog a főúri ebédlő
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A főúri ebédlő a kastély első építési periódusában 1745-50 között készült el a földszinti kocsiátjáró felett. A Festetics család a termet kétszáz évig díszebédlőként használta. Falai között vendégelték meg a költő Berzsenyi Dánielt 1817-ben, a wales-i herceget, a későbbi VII. Edward angol királyt 1888-ban, Ferenc Ferdinándot, az Osztrák-Magyar Monarchia trónörökösét feleségével együtt 1907-ben, és Horthy Miklóst, Magyarország kormányzóját 1921-ben.

Impozáns terem a főúri ebédlő

– A kiállítás egyik különlegessége, hogy az itt kiállított tárgyak egy része korábban is a Festetics-család tulajdona volt, ténylegesen ebben az ebédlőben használták ezeket – avat be bennünket a titkokba Kardos Laura, a kastély közgyűjteményi vezetője.
– Ez a főúri ebédlő most az asztallal egy többfogásos ebéd vagy vacsora terítékét mutatja meg a vendégeknek, de nem tudtunk konkrét alkalomra teríteni. Nem maradt fenn olyan fénykép, vagy leírás a Festeticsek terített asztaláról, amiből ki tudtunk volna indulni, így a XIX. századi hercegi vagy főúri terített asztalok adták a mintát. Néhány menüsor fennmaradt a Festeticsektől, ebből tudjuk, hogy ők egy alkalmi ebédet, vacsorát 5-6 fogással tálaltak. Az asztalon az evőeszközök száma mutatja, hány fogásra terítettek.

főúri ebédlő

12 személyre terítve
Fotó: Mészáros Annarózsa

Tükörteremből főúri ebédlő

Az elmúlt években a teljes Tükörterem felújításra került. A parketta, a fal és a mennyezetfelületek, stukkók felújítása, aranyozása, az ajtók, ablakok restaurálása után a főúri ebédlő teljes pompájában ragyog.
A hat nagy aranyozott konzolasztal a terem eredeti berendezéséhet tartozott. A kandallóellenző és a négy szék, valamint a kandallókészlet – egy nagy óra és két hatalmas kandeláber – is restaurálásra került.

A négy labdarózsás meisseni váza korábban nem ebben a teremben volt látható, de a korabeli leltárakból tudjuk, hogy annak idején a főúri ebédlő melletti folyosón álltak. Most biztonsági okokból ebben a teremben kerültek üvegbúra mögé.

A főúri ebédlő asztala

Az archív fotókon látszik, hogy a Festeticsek idején is volt egy szőnyeg az ebédlőasztal alatt. Nagyon nehéz volt ilyen nagy méretű korabeli szőnyeget találni, ami stílusában, színeiben is passzol a főúri ebédlő berendezési tárgyai közé. Több mint 8 méter hosszú 4 méter széles szőnyeg rendkívül ritkán bukkan fel a műkincspiacon, szerencsére sikerült találnunk egyet, ez a szőnyeg 1870 körül készült Franciaországban.
Amit itt látunk, nem az eredeti körből nyitható ovális ebédlőasztal, de nagyon hasonló a Festeticsek bútorához, a XIX. században készült. A vendéglapokkal 12 személyessé bővíthető, esztergályozott lábú, sötétbarna, 4 méter 70 cm a maximális mérete.
Az asztal körüli székek XVIII. századi francia rokokó székek, ugyanolyan típusúak és formájúak, mint a leltárakból ismert főúri ebédlő székei. A törtfehér és aranyozott székeket egy árverésen szereztük be. Tudtuk, hogy itt 12 halványszürke színű szék volt, a fotókon az is látszik, hogy a Festeticsek idején nádazott volt a székek ülőlapja és háttámlája, ráadásul a háttámlák alakja is pontosan ilyen volt.

főúri ebédlő

A rokokó székek a főúri ebédlő díszei
Fotó: Mészáros Annarózsa

Aranyozott tárgyak főúri ebédlő asztalán

Az asztal közepén látható empire stílusú asztalközép, a két kosaras kínáló a női alakokkal és a két kicsi kínáló az asztal két végén eddig is látható volt nálunk a Kék szalonban. Ezek a kastély eredeti berendezési tárgyai, a második világháború végén a lefalazott termekben voltak.
A négy gyertyatartót egy magángyűjtőtől kaptuk kölcsön, annyira jól illenek a meglévő tárgyak mellé méretben, stílusban, minőségben, hogy a főúri ebédlő fontos elemei lettek.
Festetics eredetű darabok, de úgy kellett visszavásárolnunk a a 12 darab aranyozott ezüsttányért és a 12 db aranyozott ezüst fedeles kelyhet. A tízszögű, 28,5 cm átmérőjű tányérok 1796-ban, a poharak a rajtuk látható Festetics címerállatokkal, a daruval és a két oroszlánnal 1817-ben készültek Bécsben.

főúri ebédlő

Az aranyozott tányéron nem ettek
Fotó: Mészáros Annarózsa

Az aranyozott tányérokon nem ettek, ezek mindig is dísztányérként szolgáltak, az első fogás feltálalásakor lekerültek az ebédlőasztalról. A kés, villa karcolásai megsértették volna az aranyozást, így csak addig voltak a főúri ebédlő díszei, míg el nem kezdődött a lakoma.
Tudjuk, hogy Festetics Györgynek nagy számú aranyozott ezüstkészlete volt, ami eltűnt, darabjai az utóbbi években bukkannak fel az európai árveréseken, ezeket az aranyozott ezüstöket a NÖF vásárolta vissza, a tárgyak tulajdonosa a magyar állam, de a Festetics főúri ebédlő kiállításának állandó részei.

Ezüst és kristály a főúri ebédlő asztalán

Az ezüst evőeszközkészlet 192 darabos, a főúri ebédlő asztalán nem fért volna el mind, de majd a szomszéd teremben, ami a Festeticsek idején a tálaló volt, a többi tárgyat vitrinben fogjuk megmutatni a vendégeknek. Ez a készlet az 1870-es években Bécsben készült Josef Carl Klinkosch udvari beszállító műhelyében, úgy gondoltuk, ez a minőség a Festeticseknek is megfelelt, nekik is hasonló evőestközeik lehettek.
A neorokokó evőeszközök mellett szószos kiöntők és késbakok is láthatók. A késbak a teríték része, ez egy kis állvány, amire a használt evőeszközt lehet támasztani anélkül, hogy az abroszt összekoszolnánk.

főúri ebédlő

Késbak és kézmosó tálka
Fotó: Mészáros Annarózsa

A kristálypoharak egy francia kristálygyár termékei, a Crystal Saint-Louis gyár 1586 óta a mai napig működik, az üzemet még XV. Lajos tette királyi manufaktúrává. A 84 darabos készlet személyenként 7 tételből áll, vizespohár, pezsgős kehely, vörösboros pohár, fehérboros pohár és három tálka tartozott egy terítékhez. A vese alakú tálka mellett van egy kisebb tálka alátéttel, ez kézmosásra, ujjmosásra szolgált evés közben.

Nézd meg képeinket!

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz Keszthelyre! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva