2019.09.13. 11:00
Többszáz éves könyvritkaságok születtek újjá Keszthelyen
A keszthelyi Festetics-kastély könyvtára számos könyvritkaságot rejt: több évszázad művei sorakoznak a tölgyfapolcokon. A több mint 86 ezer példányos állomány két darabja újult meg nemrégiben.

– Az egyik a történelmi Magyarország nádora, Werbőczy István Tripartitum című műve, azaz Hármaskönyve. Ez a magyar jog alapja – mutatta be az 1517-es kiadású kötetet Kériné Ódor Orsolya, a kastély könyvtárosa. Felidézte azt is, hogy Werbőczy tíz év alatt írta meg a művet, s a könyvet annak elkészülte után Bécsben, saját költségén nyomtatta ki.

Kériné Ódor Orsolya mutatta be a restaurált köteteket; Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Azt sajnos nem tudjuk, hogy mikor került ide a kastélyba, de (az 1768-ban elhunyt) neves jogtudós, I. Festetics Kristóf könyvtári leltárában szerepelt e kötet – tudtuk meg. S miközben lapozgattuk a latin nyelvű kötetet – melyet csak kesztyűben lehet megfogni, hogy óvjuk a régi értéket – több oldalon beírásokat is láthattunk, s az eltérő írásmódokból arra lehet következtetni, hogy többen is tanulmányozták. A könyvnek egyébként több későbbi kiadása is van, ezek mindegyikéből is megtalálható egy-egy példány a kastély bibliotékájában. A másik restaurált kötet egy ugyancsak több száz éves mű, egy térképgyűjtemény-sorozat egyik része.

Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Ez „ A földkerekség városai ” címet viseli, s 1618-as kiadás. Érdekessége és értéke a kézzel festett illusztrációk – mutatta be az ugyancsak latin nyelvű művet Kériné Ódor Orsolya. A sorozat több mint ötszáz város korabeli településképét tartalmazza, a restaurált részben az akkori Magyarország jelentős városai is szerepelnek – Buda látképe a török kort idézi meg. A könyvtár kutatási szabályzata betartásával az érdeklődők is megtekinthetik e műveket. Állapotuk és értékük miatt esett a választás e két darab megújítására. A látogatók adománya révén hamarosan több más könyvet is restaurálnak.

Olvastad a Festetics-hölgyekről készített cikkünket?

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva