Benedek Bálint | 2024.02.22. 16:00
Tőziketengert fotóztak a Kis-Balatonnál
Néhány hete még csak egyetlen szál tőzike merészkedett elő Zalaszabarban, a Kis-Balatont körülölelő erdősávban. Mára már semmi sem tarthatta vissza a társait, bátran bújtak elő a talajból és szőnyegként borították be az erdőt.

Amerre csak a szem, illetve Takács Ákos fényképezőgépének optikája ellátott, mindenütt megannyi tőzike fehérlett. A látvány még az okostelefon vagy a monitoron keresztül is kivételes élményt nyújt. A fotós – a természet védelmét megőrizve – nem árulta el pontosan a helyszínt, tehát most gyönyörködjünk így a bájos virágokban.

Fotó: Takács Ákos

A tavaszi tőzike hagymás növény

A tavaszi tőzikét (Leucojum vernum) messziről akár a hasonló termetű és élőhelyigényű kikeleti hóvirággal (Galanthus nivalis) is összekeverhetnénk, de a tavaszi tőzikének szélesebb a bókoló virága, a lepellevelek csúcsán pedig zöld vagy sárgás foltok találhatók. Jobban kötődik a vizes élőhelyekhez, jobbára égerligetekben, égerlápok környékén találhatunk ilyen virágot. A tavaszi tőzike hagymás évelő, 10-30 cm magasra nő meg. Az egyszikűek osztályába, a spárgavirágúak rendjébe és az amarilliszfélék családjába tartozik.

Forrás: zaol.hu

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Stux

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva