Mészáros Annarózsa | 2024.04.01. 08:00
Üvegmozaikból kirajzolódó szentek
Üvegmozaik és teológia, az átimádkozott keresztből gyermekáldás, s miként mutat a karácsony a húsvétra – a Keszthelyen élő és alkotó művész hitvallása.

Greguskáné Pál Patricia Annamária üvegmozaik művészettel foglalkozik 9 éve, amelyet autodidakta módon tanult ki. Főleg ikonokat készít, amelyhez nagyon jó alapot ad a katolikus teológiai végzettsége.

– Amikor elkezdek egy ikont készíteni, akkor szeretek több atyával is konzultálni, akiknek alapos ismereteik vannak az ikonográfiában, mert fontosnak tartom, hogy azok az ikon vonások, színek, részletek, amik a lényegét adják egy ilyen szent képnek, azok pontosak legyenek. Emellett természetesen minden alkotónak megvan a maga stílusa, amit akarva vagy akaratlanul is bele tud tenni egy-egy alkotásba.

 

Fotó: palannamozaik

Az Oszlopos szent

Az Ars Sacra fesztivál keretében a Szent István Bazilikában láthatta az elmúlt nyár során a közönség Patricia Oszlopos Szent Simeont ábrázoló munkáját, a T’ars keresztény képzőművészeti műhely kiállításán belül.

– Az oszlopos szentekről még a főiskolai tanulmányaim alatt hallottam először. Már akkor is nagyon megtetszett ez a fajta aszkéta életmód, így csodálattal tekintettem rájuk. 2010-ben lehetőségem nyílt részt venni Szíriában egy régészeti expedíción, s kicsit felfedezni az országot, és akkor eljuthattam Oszlopos Szent Simeon, a legelső oszlopos szentnek a szent helyére. Az ember azt gondolná, hogy ez az oszlop megmaradt – oszlop kinézetűnek. Én is ezt gondoltam, mikor bementem ebbe a romos templomegyüttesbe, s akkor ott elkezdtem futkosni, hogy hát hol lehet az az oszlop? Majd kiderült, hogy a sok-sok évszázad alatt a zarándokok, a hívek lekoptatták és egy hatalmas gömbbé alakult át az egész. Természetesen jó volt megérinteni így kb. 1500-1600 év távlatából. Majd egyszer úgy döntöttem, hogy jó lenne egy szent ikonon keresztül megalkotni az ő formáját is az üvegmozaik adta eszközökkel. 4 hónap alatt készült el a mű, és 20 kilót nyom.

Fotó: palannamozaik

– Több vágy is van a szívemben, hogy mi mindent szeretnék elkészíteni. De mint az előbb is említettem, az Oszlopos Szent Simeon is négy hónapnyi munka volt, de ha egy kicsit kisebbet készítek ennél, az is két-három hónapot vesz igénybe. Rangsorolni kell, mert hiába szeretnék egyszerre ötfélét elkészíteni, sajnos ez nem az a műfaj, mint mondjuk egy festménynél, hogy este leülök és reggelre festek egy gyönyörű képet. Minden egyes darabot külön-külön kell fölvágni, kivágni, méretre vágni, megszerkeszteni.

 

Fotó: palannamozaik

Az átimádkozott kereszt

Patricia főbb munkái közül az egyik a keszthelyi kórház kápolnájában található, mozaikján a keresztet vivő Krisztus látható. Ezen felül Böhönyén függ három alkotása.

– Életem fő művének is tekinthetem, nagyságuknál fogva is. A böhönyei Magyarok Nagyasszonya templomban, a szentély két oldalán látható két embernagyságú angyal ábrázolás alsó és felső díszítésekkel együtt, valamint középen a szentélybe belógatva egy ember nagyságú kereszt. Ez a középkori ábrázolásokhoz hasonlóan már a feltámadott Krisztust is mutatja. Törekedtem a kereszt készítésénél arra, hogy különleges, nemes anyagokat is használjak. Kagylómozaik, valamint 24 karátos arany is található benne, a glória részben.

 

Fotó: palannamozaik

 

Az alkotó és férje 6 évig vártak a gyermekáldásra, és mindenképpen a természetes utat szerették volna választani. Sikerült is kitartaniuk ezen az úton. Így vall Patrícia erről az időszakról.

– Amikor ezt a Szent Keresztet készítettem, akkor még nem tudtuk, hogy az utolsó munkafázisoknál már itt volt velünk a kisfiunk, csak akkor még két hetes pici állapotban. Majd amikor elvittük a böhönyei templomba a keresztet, nem sokkal ezután derült ki, hogy ő megérkezett hozzánk. Egyszer azt olvastam Kocsis Fülöp atyjától, hogy aki ikont készít, az utána ne csodálkozzon azon, hogy valami egészen különleges, csodás dolgot fog kapni a Jóistentől. És ez nagyon bennem maradt, mert a Szent Kereszt készítése közben nagyon sok nyugodt időm volt arra, hogy igazán mélyen imádkozzak a kereszt fölött. Tehát az egy tényleg átimádkozott kereszt volt és gyermekáldást hozott a végén.

 

Fotó: palannamozaik

 

A karácsony rámutat húsvétra

Számomra húsvét a Nagyhéten keresztülhaladva a minden – ez a katolikus hit lényege. Ezen keresztül így az életnek a központi forrása is. Nagyon sok ember a karácsonyt tartja a legnagyobb ünnepnek, mert ebben az elvilágiasodott valóságunkban a sok csillogás meg minden édesdedes dolog miatt ugye azt hiszik az emberek, hogy ez a legfőbb ünnep, de valójában már a karácsony is rámutat a húsvét szent titkára. Minden gyermek, mint mi is, megszületett-megszülettünk, és megünnepeljük, hogy világra jöttünk. De ami Krisztus életében a leghatalmasabb, és ami megmutatta az ő isteni dicsőségét – hogy nem csak ember, hanem valóban az Isten Fia, – az az, hogy úrrá lett a halálon. És ez egy olyan momentum, ez egy olyan történés, ami aztán az egész világot felrázta és valósággá tette azt, hogy az Isten Fia köztünk volt. Számomra csak így van értelme a húsvéti feltámadásnak is, hogy végigmegyünk a szent három napon. Mert nagyon-nagyon sokszor beleesik az ember abba a hibába, hogy csak az ünnepre, a boldogságos részre akar figyelni. A nagyhét titkában benne van a kereszt hordozása is, az ostorcsattogás, a töviskoronázás, a keresztre feszítés, ahol Krisztus meghalt értünk. És e nélkül valójában nincs értelme az egész feltámadásnak sem. Mert aki csak odafut a feltámadáshoz, az egyszerűen nem tudja értelmezni magát a misztériumot, mert halál nélkül nincsen feltámadás sem.

 

Fotó: palannamozaik

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: palannamozaik

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva