Krausz Andrea | 2020.03.30. 21:00
176 ezer tulipán keresi a gazdáját – te küldesz a nagyinak?
Sokféle programmal együtt elmarad a Kőröshegyi Levendulás népszerű piknikje, a hagyományos nárcisz- és tulipánszüret. A turizmusra építő látványkertészet vezetője szerint a földbe ültetett közel 176 ezer tulipán sorsa megpecsételődött. Mivel most nem lesz szüret, a gyönyörű virágok sürgősen keresik gazdájukat, különben szomorú véget érnek. Te küldenél húsvétra a nagyinak?

A birtokon 2012 óta termesztenek növényeket több ezer ember örömére, akik azért látogattak el eddig a dél-balatoni területre, hogy részesei legyenek a színpompás virágözön látványának. A kirándulással egybekötött tulipánszedés párját ritkító lehetőséget nyújtott a természet közelségére vágyó emberek számára.

A koronavírus-válság azonban felülírta az idei reményeket. Időpontra, rendezvényre invitálni az emberek tömegeit most nem lehet, de Szabó Lajos tulajdonos nem is szeretné mások egészségét kockáztatni. “Menteni a menthetőt” alapon kiszállításra hirdette meg tulipánjait.

Tulipánszedés Kőröshegyen koronavírus idején (Fotó: Facebook/ Kőröshegyi Levendulás engedélyével)

 

– Rossz helyzetben vagyunk, mivel a mi gazdaságunk a turizmusra épít. A munkálatok már korábban lezajlottak: több kamionnyi trágya, humusz és hagyma került szeptemberben a földbe. Nyáron idénymunkásokkal, a szezonon kívül két emberrel műveljük a 12 hektáros területet, mint egy parkot. A tulipánok kiszállítását azért hirdettem meg, hogy legalább ennek a két embernek a bére megtérüljön az idén.

– Kinyíltak már a virágok?
– Jelenleg bimbóznak a tulipánok és a következő 2-3 hét folyamán fokozatosan nyílnak. A közösségi oldalunkon lehet tájékozódni a rendeléssel kapcsolatban. Ezen a héten a húsvét miatt szerdáig, később szerdán és csütörtökön zajlik a virágok postázása. Az egyik legnagyobb csomagszállító cég egy-két nap alatt házhoz viszi a növényeket.

– Mi lesz a sorsa azoknak a tulipánoknak, amelyek nem kerülnek kiszállításra?
– Sajnos azokkal semmi. Ezek a speciális fajtájú tulipánhagymák jórészt csak egyszer virágoznak. Nem úgy vagyunk felszerelve, mint egy 50 hektáros tulipánmező, ahol gépek takarítják be a hagymákat. Nem nevelünk hagymákat, mert nincs hozzá gépünk és megfelelő páratartalommal rendelkező raktárunk, hűtőházunk sem. Ezért a területet minden évben újra kell szántani és telepíteni.

Fotó: Pexels

– Hogy éli meg ezt a válságos helyzetet?
– A levendulásba tervezett turisztikai épületünk kivitelezése megállt, nem tudjuk folytatni. Beletörődtem, de volt olyan időszak, amikor nem volt kedvem semmihez. Már kisírtam magam, de a remény hal meg utoljára. Most az országban az a legfontosabb, hogy minél kevesebben veszítsék el életüket. A fertőzésveszély miatt jelenleg nem invitáljuk tulipánszüretre az embereket, de ha a jogszabályok engedik majd, akkor június elejétől beindulhat a hagyományos levendulaszüret. Nagyon reméljük, hogy akik nem jutottak el hozzánk a tulipánvirágzás idején, legalább nyáron eljönnek. A boltunkat egyébként április 4-én megnyitjuk, ahol levendulás termékeket, valamint általunk szedett csokrokat, cserépbe ültetett virágokat kínálunk. De a veszélyhelyzet miatt egyelőre a kiszállítás tűnik a legjobb megoldásnak.

Fotó: sonline.hu

 

Sok-sok kérdés merült fel a tulipánok rendelésével, szállításával kapcsolatban, itt mindenre választ kaptok a kertészettől.

A rendelést leadni itt lehet.

 

Nyitókép: Köröshegyi Levendulás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva