Krausz Andrea | 2022.04.06. 10:00
Hamarosan berobban félmillió tulipán a Balatonnál
Már bimbóznak a virágok. Húsvétkor kezdődik a tulipánszüret a Kőröshegyi Levendulásban, ahol félmillió színpompás növény várja a kirándulókat. Az eső most jót tett, de korábban a szárazsággal is meg kellett küzdeni a virágfarmon.

A virágzás érdekében mindent elkövetnek a hagyományos tulipánszüret szervezői. Bár a napokban sok eső esett, korábban a szárazság okozott gondot a balatoni látványkertészetben.

Öntözni kellett

– Idén is kevésnek bizonyult a téli csapadék. Nem volt hó, ami lassan beszivároghatott volna a tulipánhagymákig, és egyre csak száradt a föld. Márciusban oda jutottunk, hogy öntöznünk kellett. Tavaly is hasonló volt a helyzet, ezért

beszereztünk egy mezőgazdasági öntözőberendezést, és a saját kútból kinyert vízzel meg tudtunk locsolni több hektárnyi területet

– mondta Szabó Lajos, a Kőröshegyi Levendulás tulajdonosa.

Pompás virágok és pazar kilátás Kőröshegyen
Fotó: Facebook/Kőröshegyi Levendulás

 

Azóta megérkezett a hidegfront, esett is az eső, de még egy kis napsütésre szükség lenne a teljes kivirágzásig.

– Most szépen megindultak, elkezdtek nőni a tulipánok, de még hideg a föld. Napfényre van szükségük.

A pár napos márciusi napsütés még nem bizonyult elégnek. A napfény és a csapadék a tulipánok lételemei. Ha most bejön a jó idő, akkor gyorsan kipattannak a virágok. Reméljük, hogy a hidegfront után megérkezik a melegebb idő – fűzte hozzá Szabó Lajos.

A szárazság miatt megöntözték a szabadföldi tulipánokat
Fotó: Facebook/Kőröshegyi Levendulás

 

Hatalmas az érdeklődés

Úgy tűnik, hogy a tulipánszüret idén csúcsot fog dönteni. Több tízezer látogatóra számítanak. Erről tanúskodik a Kőröshegyi Levendulás közösségi oldalainak látogatottsága.
– Hihetetlen érdeklődés van a szabadföldi, friss tulipán iránt. Folyamatosan nő a követőtáborunk. A postázás és a csomagküldés is nagyon felkapott – mondta a látványkertészet tulajdonosa, aki elárulta, hogy idén megkétszerezték a tulipánok számát, így

félmillió pompás virág bonthat szirmot április közepére. 100 ezer darabot nem lehet majd leszedni, hogy megmaradjon a látvány.

A legnagyobb sláger a fekete tulipán, amiből idén összesen 30 ezer lesz látható, ráadásul idén új fotópontokat is kialakítanak. Az online előrendelés pedig már elindult.

2020 tavaszán, amikor a covid-19 miatt teljes zárlat volt, és nem jöhettek a vendégek, a likeBalaton.hu-n megjelent cikk gyakorlatilag egy nagy kártól mentette meg a tulipánost. Erről itt olvashatsz részleteket.

 

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva