likeBalaton.hu | 2022.03.04. 10:00
Kullancsveszély: így kirándulj biztonságosan a Balaton körül
Indul a kiránduló szezon, ezekre a dolgokra figyelj, ha a Balatonnál túrázol.

Már nagyon várjuk, hogy igazán beköszöntsön a tavasz, és egyre hosszabb kirándulásokra indulhassunk a természetben. Mielőtt azonban megtervezzük a szabadtéri programokat, érdemes tájékozódnunk a kullancshelyzetről, hiszen Európában a kullancs által terjesztett betegségek, fertőzések tekintetében Magyarország közepesen fertőzött országnak számít.

A Balaton körüli helyek kiemelten veszélyes zónák a kullancsok szempontjából

A kullancsok előfordulását tekintve hazánkban Vas, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád

Zala és Somogy megye a kiemelten veszélyes zónák

de az ország más régióiban is fontos az elővigyázatosság, hiszen mára már kertjeinkbe, városi parkjainkba is beköltöztek a kullancsok.

Hitek és tévhitek a kullancsokról itt.

Ha a kullancs fertőzött, sok betegséget terjeszthet

Az elmúlt évek enyhe téli időjárása kimondottan kedvezett a kullancsok áttelelésének, így akár egész évben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk ezekkel a kellemetlen kis vérszívókkal. A közönséges kullancs csípése általában nem veszélyes, de ha az élősködő fertőzött volt, már komolyabb gondot jelent, többféle betegséget, például Lyme-kórt, vagy FSME-vírus*2 okozta agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) okozhat.

Kutyakullancs és közönséges kullancs laboratóriumi vizsgálata
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Agyvelőgyulladást is okozhat, a védőoltás jelenthet megoldást

A kullancsencephalitis Közép-Európában a legelterjedtebb kullancsok által terjesztett vírusos megbetegedés, amelyet az FSME-vírus okoz. Az FSME-vírus által okozott agyvelőgyulladás sem vírus elleni gyógyszerrel, sem antibiotikummal nem gyógyítható, viszont léteznek ellene védőoltások.

A kullancsfertőzés okozta betegség kezdeti fázisában a tünetek nagyon hasonlóak a megfázásos tünetekhez

ezért ajánlott körültekintően eljárni, és a védekezésre, illetve a kullancsencephalitis megelőzésére is gondolni.

Szakértők szerint elmúltak a korábban „kullancsszezonként” emlegetett időszakok, és ma már szinte egész évben készülnünk kell a vérszívók támadásaira. Részletek itt.

Fotó: Freepik

 

Előzetes óvintézkedések kiránduláshoz a kullancsok ellen

– A zárt cipő hosszú szárú zoknival, a világos öltözet (melyen hamarabb észrevehető az éppen mászó kullancs) és a kullancs elleni sprayk használata segíthet abban, hogy a kis vérszívók inkább elkerüljenek minket, de a kullancsok által hordozott egyes fertőzések ellen hatékony segítség lehet a védőoltás is. Bár a Lyme-kór ellen nincs, az FSME-vírus ellen már évtizedek óta léteznek olyan védőoltások, amelyekkel az általa okozott vírusos agyvelőgyulladás és agyhártyagyulladás is megelőzhető.

Ideális a kora tavasszal megkezdett oltásrend, így akár egy hónapon belül védettséget lehet szerezni az FSME-vírus ellen

– derül ki a Pfizer közleményéből.

Nagyon sokan úgy gondolják, hogy a kullancs az erdők mélyén vagy bozótosban található nagyobb számban, pedig a kertekben, a városi parkokban is gyakran előfordul. Ne mondjunk le a kirándulás, a séta csodás érzéséről, inkább tegyünk meg mindent, hogy elkerüljük ezeket a kis vérszívókat. Még több hasznos tanács itt.

Ha felkészültél és megtetted a szükséges óvintézkedéseket, indulhatnak a bakancslistás kirándulások a Balatonnál.

Kosbor, árvalányhaj és tavaszi kankalin bújik meg a fűben a Balaton-felvidéki Koloska-völgyben
Fotó: Szücs Ildikó

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva