2020.03.06. 17:00
Harmadjára rendezték meg a Furmint Napokat Köveskálon
Újra egy teltházas februári hétvégén van túl a Köveskáli Gasztrofalu, amely a nagy sikerű 2018-as debütálást követően idén is megrendezte a Furmint Napokat. Furmintra hangolt menüsor, érdekes szakmai előadások, beszélgetések és az ország legizgalmasabb Furmintjai vártak minden kedves érdeklődőt a gasztrofaluként elhíresült balatoni településen.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Mi a Kő, Káli Kövek Borászat, Káli Art Inn, Kővirág Étterem – összefogásából született meg a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely immár harmadik alkalommal került megrendezésre. Az idén február 28. és március 1. közötti esemény nemcsak a balaton-parti Furmintokra hivatott felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy az egész nyáron teltházzal üzemelő Köveskál télen is nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várta a lelkes borissza vendégsereget.

Fotó: Kóstolom/Szabó Miklós

Pálffy Gyula a rendezvény megálmodója és házigazdája a pénteki szakmai nap és a teltházas hétvége után így nyilatkozott a rendezvényről:

— Továbbra is hiszünk a Furmintban. Az elmúlt évek szakmai kóstolói alapján látjuk, hogy a Balatoni borászok is komoly figyelmet fordítanak a fajta jövőjére. Egyre többen készítenek bort és pezsgőt is Furmintból. Kíváncsian várjuk, hogy a következő években ezeket a tételeket is összekóstolhassuk egymással. Idén a mesterkurzuson kívül először rendeztünk sétáló kóstolót, ahol a Balatoni Furmintok mellett más borvidékek neves termelőinek is biztosítottunk lehetőséget. A vendégeink pozitív visszajelzései alapján nemcsak fajtaborként, hanem házasításként vagy pezsgőként is komoly lehetőséget látunk a furmintban. Nagy öröm számomra, hogy a Furmintot a Gasztofalu többi képviselője is fontosnak érzi és ezért ezen a hétvégén közösen tudunk együtt gondolkozni és dolgozni, hogy minél színvonalasabb rendezvényt tudjunk megrendezni.

A Köveskáli Furmint Napok hétvégéjén egy talpalatnyi hely nem maradt a telpülésen, hónapokkal előre le voltak foglalva a szállások és a rendezvényre is gyorsan elkeltek a jegyek, mégis egy meghitt és családias hangulatú rendezvényen vannak túl a szervezők. Sikerült megőrizni a falu egyedi hangulatát, ami miatt oly sokan zarándokolnak el Köveskálra évről évre. Zakar Kata a Kővirág étterem tulajdonosa és a Gasztrofalu oszlopos tagja, a minőségi vendéglátás elkötelezett híve is lelkesen támogatta az elejétől kezdve a rendezvényt és kiemelte, hogy a település borászai ilyen összhangban tudnak együttmüködni a többi helyi étteremmel és vendéglátókkal.

Fotó: Kóstolom/Szabó Miklós

— Elképzelni sem lehet jobb rendezvényt olyanoknak, akik kedvelik a minőségi rendezvényeket tömeg nélkül, akik szeretnének autó nélkül tölteni két napot, de nem egy helyen, akiket érdekel a bor, a pincék közelebbről, de nem befogadhatatlan mennyiségben, unalmas mélységben, mindenhez intim, baráti légkör. Igen, enni is jókat lehet mindenhol, hangulat is van, meg persze Köveskál!

A Gasztrofaluban nem áll meg az élet, folyamatosan szervezik és tervezik a következő eseményeket és programokat, hiszen az egész éves sikeres működés titka nem más, mint rengeteg munka és kompromisszumok néküli minőségi vendéglátás. Döbröntei Ildikó, a Köveskáli Gasztrofalu alapítója is elégedett volt a rendezvénnyel, és minden évben igyekszik fejleszteni nem csak a Káli Art Inn kínálatát, hanem a rendezvények és a Gasztrofalu eseményeinek a sokszínűségét.

— Közönségtalálkozó, konferencia, fesztivál? Mindegyik és egyik sem. Valami egészen egyedi programot kínáltunk. Lehetőséget a borászoknak a szakmai munkára, a kollégákkal való eszmecserére, a kíváncsi borfogyasztóknak pedig a borászokkal való megismerkedésre. Válaszokat kerestünk és találtunk olyan kérdésekre, melyekre együtt gondolkodva talán megleljük a helyes megoldást. És közben kötetlenül élvezhettük a Káli–medence természeti szépségét, a jó időt, és az ország legjobb furmintjait. Napközben a falu buszmegállójában gerilla koncertet adott a postásunk az ott elhelyezett zongorán, melyen egyébként bárki, szabadon, kedvére zenélhet. Fantasztikus volt az éttermek kínálata, a vacsorák és reggelik, remek volt a hangulat a sétáló kóstolón. Egyedi volt, igazi butik rendezvény!

Fotó: Kóstolom/Szabó Miklós

A szervezők közül Trombitás Tamás elég komplex szolgáltatáscsomagot biztosít a vendégek részére, hiszen a méltán híres Mi a Kő étterem vendégszobákkal is rendelkezik, valamint borászatának a borai már nem csak a vendéglátóhelyen kaphatók. Idei évben Trombitás Tamás is kóstoltatott a rendezvényen furmintokat.

— Ismét visszaigazolódott, hogy Köveskálon mindenki jól érzi magát, aki szereti a borokat és élvezi a helyi gasztronómia íz-illat-szín kompozícióit. Étteremként és borászatként mi ennek különösen örülünk, hiszen saját borászatunkban második éve készül a FURMINT, így akik most ellátogattak Köveskálra, megismerhették a helyben készült furmintok fajtajellegeit.

Miért is volt érdemes ellátogatni a Köveskáli furmint napokra? A szervezők szerint azért, mert az ottlévők bepillanthattak a borászok mindennapjaiba, lazán egy (vagy több) pohár bor mellett kvaterkázhattak régi és új barátok.

— Szeretünk ennek szervezői és egyben részesei is lenni! Egy pohár bor, egy tál étel képes embereket mozgósítani és összekötni, ezért hiszünk benne!

Érdemes megjegyezni, hogy jövőre is újra lesznek Furmint Napok Köveskálon, február utolsó hétvégéjén.

Nyitókép: Kóstolom/Szabó Miklós

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva