Szaniszló Hajnalka | 2022.08.09. 16:00
Kőfeszt a Balatonnál: több tízezren mulattak a kis falvakban
Kőfeszt a Balatonnál: a nyugalom fesztiválja – élménybeszámoló.

Kőfeszt a Balatonnál: több tízezren mulattak a kis falvakban

Mintegy negyvenezren vettek részt a Kőfeszt – A nyugalom fesztiválja ötnapos programjain a Káli-medence és vonzáskörzete tíz településén. A negyedik alkalommal megrendezett fesztivál majdnem háromszor annyi látogatót vonzott a Balaton-felvidék mesés környezetébe, mint az előző évben.

Idén ismét a Kőfesztről szólt minden augusztus első hetében a Káli-medence településein

A nyugalom fesztiválja tíz helyszínen várta a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat: Kővágóörs, Kékkút, Balatonhenye, Köveskál, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Pálköve, Salföld, Ábrahámhegy és Monoszló adott helyet az ötnapos rendezvénynek. A rendezvény alapvető missziója, miszerint fontos, hogy a népművészetünk, néphagyományaink élővé és megélhetővé váljanak, idén mintegy negyvenezer embert vonzott a Balaton-felvidékre – ami nem csoda, hiszen változatos és színvonalas programokkal várták az érdeklődőket tíz település huszonöt helyszínén.

Fotó: Kőfeszt hivatalos

 

Demjén Ferenc már a nulladik napon teltházas koncertet adott Kővágóörs sportpályáján, de nem volt sokkal kevesebb érdeklődője és nézője a Misztrál együttesnek, a Fordulj Kispej Lovam Együttes néptánc produkciójának, Pál István Szalonna és Bandájának, miképpen a jubiláló Szent Efrém Férfikarnak, de Ferenczi György és a Pesti Rackák örömzenéjének sem – akikkel kapcsolatban a fesztivál alapítója, Csúri Ákos azt is elárulta, hogy a jövő évi Kőfesztet ők indítják majd.

 

 

Fotó: Kőfeszt hivatalos

 

Idén a Kőfeszt adott otthont a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának is

Itt többek között a Fonó Zenekar 7 hagyományőrzővel, az erdélyi Üsztürü és Heveder, a délvidéki Fokos Zenekar, valamint a felvidéki Korpás Éva és zenekara is fellépett és természetesen hajnalig tartó táncházak házigazdái voltak. A tavasszal átadott Botond pajta volt a folk-centrum, és nemcsak az éjjeli táncházakkal. A pajta minden – gyerek, felnőtt, irodalmi, képzőművészeti és zenei – program tekintetében maximálisan igazolta létjogosultságát.

 

 

A templomokban, udvarokban, játszótereken és a strandon is folyamatos volt a pezsgés

Természetesen nem csak a nagykoncerteken, hanem a templomokban, udvarokban, játszótereken és a strandon is folyamatos volt a pezsgés, amíg a legkisebbek a különböző foglalkozásokon alkottak, addig a felnőtteket is számos kiváló lehetőség várta. A Kőfeszt ideje alatt 3 irodalmi-színházi ősbemutató volt, 6 képzőművészeti kiállítás nyílt meg, de nomád harcászatot és ügyességet bemutató és megismertető lovasbemutatók, a Lichtensteinből érkezett Tarkabarka vándorszínpad, a számtalan könnyű- és komolyzenei produkció – az immáron állandó visszatérő Liszt Ferenc Kamarazenekarral – , no meg tánc és ének minden mennyiségben.

 

Fotó: Kőfeszt hivatalos

2022-ben sem maradhatott el Navratil Andrea Dúdolója, vagy az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni énekhangja, de a Görömbő Kompánia előadásain is gyerekek és családok sokasága szórakozhatott. A Szent Efrém Férfikar szokásához híven hatalmas közönséget vonzott, nem csak a szentbékkállai templomba, de a kővágóörsi sportpálya színpadára lépve is. Kerekasztal beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és slammer programokkal is találkozhatott az, aki ellátogatott a Kőfesztre.

A Kőfeszt idén is a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, valamint a Magyar Kultúráért Alapítvány támogatásával valósult meg.

 

 

 

 

Nyitókép: Kőfeszt hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva