Szaniszló Hajnalka | 2022.07.06. 14:00
Garten Balaton – meghökkentő művészeti fesztivál a Balaton-felvidéken
Négy balatoni településen rendezik meg a tíznapos, kortárs művészeti fesztivált.

Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs lesznek a helyszínek

Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Balaton északi partjának négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivál. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein

hét kiállítás és közel negyven program közül válogathatnak a vizuális művészetek szerelmesei augusztus 5-14. között.

Fotó: Garten Balaton hivatalos

 

A Garten Balaton célja a kortárs képzőművészet középpontba állítása és a vizuális művészetek értő bemutatása a Balaton partján nyaralók és a helyben lakók számára.

A szervezők tíz napon keresztül mindenki számára befogadhatóvá és élvezhetővé szeretnék tenni a kortárs képző- és fotóművészetet. Ennek érdekében a négy településen megvalósuló kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív programmal teszik még vonzóbbá. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok beszélgetnek a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről.

A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak.

A tárlatvezetéseken a szakértők a művek többféle lehetséges értelmezését ütköztetik, és a hallgatókat is bevonják a felfedezésbe. A fesztivál szervezői a kortárs festészet és fotóművészet aktualitásait és trendjeit élményszerűen mutatják be a páratlan szépségű Balaton-felvidék településein.

A koncerteken kortárs- és könnyűzenei produkciók egyaránt helyet kapnak.

Kiállítások

A lovasi Nagy Gyula galériában megvalósuló seregszemlén 50 művész több mint 200 alkotását tekinthetik meg a látogatók. A Van képünk hozzá címet viselő válogatással a kurátorok nem titkolt célja, hogy hazai kortárs fiatal és feltörekvő művészek alkotásaiból olyan válogatást mutassanak, melynek segítségével az érdeklődők képet alkothatnak a kortárs művészeti irányzatokról, sőt azonnali vásárlásra is lehetőség adódik.

Ugyanitt Szabad a pálya címmel, huszonöt grafikus művész alkotásaiból nyílik szabadtéri plakátkiállítást a lovaspályán, a szabad ég alatt, míg a község másik végén szintén

szabadtéri molinó kiállítás látható

Kása Béla indiai fotóiból (nyitva augusztus 4-14-ig, minden nap 14-22 óráig). A megnyitó napján Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella festőművész a műtermüket is megnyitják a kíváncsiak előtt.

Csopakon a ZM+G galériában InVision címmel Verebics Ágnes egyéni kamarakiállításán festményekről és fotókról köszönnek vissza

a művész hibrid lényei, állat-és emberportréi.

A Kultúrházban pedig Microdose címmel a fiatal művészeket tömörítő Skurc Group alkotásait láthatják a látogatók (nyitva augusztus 6-14-ig).

Fotó: Garten Balaton hivatalos

 

Installatív köztéri fotókiállítások

Felsőörsön a Fotóudvarban és az alsóörsi Török házban a Capa Központ programja valósul meg több mint húsz alkotó közreműködésével. Installatív köztéri fotókiállítások és a Civil házban rendezett egyéni fotótárlaton

a fotográfusok művei az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják.

A beszélgetések, tárlatvezetések, irodalmi programok és filmvetítések is e téma köré szerveződnek.

Fotó: Garten Balaton hivatalos

 

Programok a Garten Balaton 2022 – Van képünk hozzá programsorozat keretében

Pódium

A pódiumokon a kortárs művészeti szcéna fiatal képviselői, galériások, művészeti menedzserek és kurátorok ülnek egy asztalhoz, hogy a műkereskedelem és a kanonizáció kapcsolatáról, hazai és nemzetközi lehetőségekről, a művészet társadalmi szerepéről és a kitágult piac új lehetőségeiről beszélgessenek (augusztus 9-én és 10-én, kedden és szerdán 18 órakor). Két generáció eltérő szemléletű műgyűjtője találkozik augusztus 11-én, csütörtökön a Garten Balaton pódiumán, hogy megvitassák a gyűjtés értelmét, és megosszák a nézőkkel a tapasztalataikat az elmúlt évtizedek kortárs piaci tendenciáiról.

A tárlatvezetéseken általában a kurátorok szempontjai ütköznek (augusztus 8. és 11., hétfő és csütörtök), augusztus 12-én, pénteken DrMáriás rendhagyó tárlatvezetést tart, de kerékpáros tárlatvezetésen (augusztus 13., szombat) és helytörténeti gyalogostúrán is részt lehet venni (augusztus 6., szombat).

Kertmozi

A Buharov tertvérek Melegvizek országa című filmjének szereplői egytől egyig utat keresnek egy hitehagyott világ útvesztőiben, hogy alternatív csatornákon keresztül más és más létformákig jussanak el, megváltva ezzel létük elviselhetetlenségét. Kérdés, hogy sikerül-e? (augusztus 6., szombat) Az El akartam rejtőzni című film Antonio Ligabue festő-zseni életének valós története kitűnő játékfilmes feldolgozásban. (augusztus 8., hétfő) A Goya gyilkosságok című krimi két főszereplőjének művészettörténeti ismerettel kell nekivágnia a nyomozás tekervényes útvesztőjének. (augusztus 9., kedd)

A magyar rajzfilmgyártás történetében egyedülálló alkotás Kovásznai György Habfürdő című animációs filmje

amely a XX. századi festészet képi világából építkezve egészen egyedülálló vizuális élménnyel kecsegtet. (augusztus 11., csütörtök)

Fotó: Garten Balaton hivatalos

 

Előadóművészet

A színpadon fellépnek: Huba és Vazul, a kísérleti elektro-akusztikus blues utazózenészei (augusztus 5., péntek), majd a Kurtág és Ligeti zenéjét játszó Zétényi Tamás és Gadó Gábor, kortárszenei duó tagjai (augusztus 10., szerda), a dadaista punk táncház pszihésen felszabadító filozófiai metál-összhatását produkáló Tudósok zenekar (augusztus 12., péntek), sőt

a Cseh Tamás dalait legautentikusabban megszólaltató Vodku fiai

(augusztus 13., szombat). Ezenkívül lesz irodalmi est Fenyvesi Ottóval (augusztus 7., vasárnap), Tandori Dezső est, melyen a költő hanglemezeiből Pándi Balázs válogat (augusztus 7., vasárnap), és egy Verslábak neccharisnyában című alternatív színházi est az E-Mancik színházi manufaktúra jóvoltából (augusztus 14., vasárnap).

 

 

Gyerekprogramok

A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, hiszen augusztus 8-12-ig minden délelőtt múzeumpedagógiai foglalkozás várja a 6-12 éves korosztály tagjait a Nagy Gyula Galéria kertjében.

A Garten Kortárs Művészeti Alapítvány szakmai együttműködő partnere a Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány. Az esemény a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósul meg.

 

Nyitókép: Garten Balaton hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva