2019.02.28. 11:29
Köveskál furmintba öltözött
Talán Köveskál-Gasztrofalu neve összefonódik a Furminttal, úgy ahogyan Tokajé is hajdanán, és akkor majd büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy ehhez kis mértékben, de mi is hozzájárultunk. Ennek a víziónak a szemléletében került megrendezésre második alkalommal a Köveskáli Furmint Napok az elmúlt hétvégén.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Káli Kövek Borászat, Mi a Kő, Kővirág, Káli Art Inn – összefogásából jött létre a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely idén másodjára került megrendezésre február utolsó hétvégéjén. A rendezvény fő gerincét a különböző helyszíneken megtartott moderált szakmai előadások és beszélgetések adták, amelyeken a Furminttal foglalkozó termelők osztják meg tapasztalataikat egymással és a közönséggel is.

Idén a borászok nemcsak a Balatoni borrégióból érkeztek, a szervezők hívtak vendégeket hazánk többi, Furminttal is foglalkozó borvidékéről, így Tokajról és Somlóról is.
Abban a reményben dolgozunk, hogy a szakmai ismeretségek, barátságok, eszmecserék, melyek itt jönnek létre nálunk, egy egységes, szép bort eredményeznek majd itt, a Balatonnál – mondta el a Káli Art Inn képviseletében Döbrentei Ildikó, míg a másik házigazda, Pálffy Gyula (Pálffy Pince) a következőképpen nyilatkozott a szakmai fórumok kapcsán:

– Még a száz esztendővel ezelőtt idekerült Olaszrizlinget is csak most kezdjük megismerni igazán, hiszen komolyabban csak 10-15 éve foglalkozunk vele, ebből kiindulva a Furminttal kapcsolatosan is van még mit tanulnunk. Pontosan ezért van szükség ilyen szakmai kóstolókra, beszélgetésekre, vitákra a fajtával kapcsolatban és ezért számítunk a lehető legközvetlenebb fogyasztói visszajelzésekre.

Fotó: Szabó Miklós

Köveskál adottságainak köszönhetően az ideérkező vendégek egyéb izgalmas programokkal színesíthették az itt tartózkodásukat. Sommelier vezetésével idén is volt Furmintra hangolt borvacsora, több étterem is a szőlőfajtával összepárosítható menüsorral készült, míg a falu két legismertebb pincéje kötetlen borozással várta a látogatókat. Szállást bőséggel kínál az egész nyáron teltházzal dübörgő gasztrofalu, így aki vasárnapra is maradt, további programlehetőségek közül válogathatott az egyes helyszínek kínálatából. A szervezők készültek pezsgős brunch-csal, valamint a reggeli mozgást preferálóknak egy átmozgató dűlőtúrával is.

Fotó: Gastro Turismo

– Miért különleges ez a rendezvény?

– Van mit megmutatnunk, van mire büszkének lennünk. Ezalatt pedig nem csak a borokat értem, hanem a szülőhelyüket is. Mással nem összehasonlítható érzés saját környezetükben kóstolni őket, páratlan vendégszeretettel övezve és újra meg újra rácsodálkozni hazánk elképesztő szépségeire. A Furmint pedig – mint tanítómester – megmutatja területeink mélységét, változatosságát, közelebb hozza elvesztett múltunkat és tiszteletre tanít, ha esetleg elfelejtenénk hol a helyünk a világban – fejtette ki Blazsovszky Péter a Bábel sommelier-je, aki moderátorként volt jelen az eseményen.

A szervezők és részvevők is pozitív gondolatokkal zárták a Köveskáli Furmint Napokat.
Nagyon örültem, hogy a mi kis falunk, amely alig 400 lakost számlál, egy valóban újszerű és minőségi rendezvénynek ad helyt, és hogy ennek a részesei lehetünk, hogy ott lehetünk egy tradíció születésénél, hogy támogathatjuk az első lépések megtételekor – büszkeség! Most még kiskorú, de hamarosan naggyá lesz és akkor majd jó lesz visszaemlékezni ezekre az időkre – mondta Döbrentei Ildikó.

– A Pálffy család munkáját elismeréssel figyeljük a kezdetektől és támogatjuk lehetőségeinkhez mérten. Amikor Gyula elmesélte az ötletét, azonnal igent mondtunk. Habár a Káli Art Inn elsősorban a szállásáról nevezetes, és a szolgáltatásainkat is a szállóvendégek kényelmére alakítottuk, minden igyekezetünkkel azon vagyunk, hogy méltó környezetet biztosítsunk és prémium szintre emeljük az eseményt. Csak erre az alkalomra terveztük és készítjük a töpörtyűs szilvalekváros csigát, és bízunk benne, hogy a vendégek számára emlékezetessé teszi a kóstolók napját nemcsak a bor, hanem a környezet és a falatkák is.

Fotó: Gastro Turismo

Talán Köveskál-Gasztrofalu neve összefonódik a Furminttal, úgy ahogyan Tokajé is hajdanán és akkor majd büszkén mesélhetjük unokáinknak, hogy ehhez kis mértékben, de mi is hozzájárultunk.

A Balatonnál, az Olaszrizling mellett a Furmint lehet a közös pont. Ma már egyre többen vagyunk azok, akik belevágtunk a fajta megismerésébe. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert az Olaszrizling minden téren elkényeztet bennünket, míg a Furmint teljesen más hozzáállást, sokkal nagyobb figyelmet igényel – mondta Pálffy Gyula.

– Mi, akik a Káli-medencében élünk, örülünk minden olyan programnak, kezdeményezésnek, amely arra irányul, hogy a kiváló minőséget kereső vendégek megbizonyosodjanak arról, hogy hozzánk nem csak nyáron érdemes ellátogatni. Rengeteget teszünk nap, mint nap azért, hogy egyre többen átélhessék azt a máshoz nem hasonlítható „Káli érzést”, amit ezen táj különlegessége minden évszakban tartogat számunkra – vallja Trombitás Tamás.
– A februári Furmint hétvége magában hordozza azt a lehetőséget, hogy az ide látogató megismerjen egy télen is élő Gasztrofalut, ahol egy jellegzetes magyar szőlőfajta: a FURMINT szelektált tételeit kóstolhatja egy helyen neves borkészítők és sommelier-k prezentálásában.

Ha a borkóstolás élményéhez hozzáadjuk a helyi éttermek ételkompozícióit, a vendégszeretetet és az igényes szálláslehetőségeket, egy olyan hagyományteremtő program születik, amely méltán kaphat országos vagy akár nemzetközi elismerést és amelyre egész Köveskál méltán büszke lehet. A káli Furmintban hiszünk, különösen azért mert 2 és fél hektárt ültettünk a legjobb bazaltos dűlőbe…

Fotó: Gastro Turismo

A Köveskáli Furmint Napok számunkra egyrészt egy olyan szakmai fórum, ahol a kollégákkal megbeszélhetjük közös dolgainkat és tanulhatunk egymástól, másrészt egy jó hangulatú találkozó a fogyasztóinkkal, akiktől visszajelzést kaphatunk a munkánkkal kapcsolatban. Végül, de nem utolsósorban a rendezvény egy újabb jó lehetőség a vidéknek az építkezésre.

Úgy gondoljuk, hogy a Furmint a Jásdi Pincénél és Csopakon megtalálta a helyét, méghozzá a Ranolder Fehérben, ahol Olaszrizlinggel házasítjuk több, mint egy évtizede. Csopakon pedig ott van a Csopaki hegyborban, amelynek a termékleírása tavaly óta lehetővé teszi számunkra, hogy borainkat ne a fajta megjelölésével, hanem csak Csopakiként hozzuk forgalomba és 15 % Furmintot használjunk az Olaszrizling mellett – tudtuk meg Jásdi Attilától.

Hosszú évek óta csak magyar borokkal foglalkozom: számomra hitvallás a magyar borkultúra fejlesztése és megismertetése a hazai és külföldi fogyasztókkal. Nem volt kérdés, hogy részt vegyek a rendezvényen, amely gyerekkori és örök szerelmem, a Balaton-felvidék kincseire fókuszál – mesélte Blazsovszky Péter sommelier.
– Ugyanis van mit megmutatnunk, van mire büszkének lennünk. Ezalatt pedig nemcsak a borokat értem, hanem a szülőhelyüket is. Mással nem összehasonlítható érzés saját környezetükben kóstolni őket, páratlan vendégszeretettel övezve és újra meg újra rácsodálkozni Hazánk elképesztő szépségeire. A Furmint pedig – mint tanítómester – megmutatja területeink mélységét, változatosságát, közelebb hozza elvesztett múltunkat és tiszteletre tanít, ha esetleg elfelejtenénk hol a helyünk a világban.

A rendezény 2020-ban is folytatódik, így érdemes február utolsó hétvégéjét már most beírni a naptárba.

Nézze meg e rendezvényen készült képeket:

Olvassa el személyes beszámolónkat!

 

Forrás: Furmint napok

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva