Kovács Erika/veol.hu | 2022.09.05. 14:00
Balaton-felvidéki pincészeté az év gazdasági épülete-díj
Balaton-felvidéki az év gazdasági épülete. A pécselyi Balogh Pincészet kapta a rangos díjat.

Balaton-felvidéki az év gazdasági épülete

A helyszínen mutatták be a minap a pécselyi Balogh Pincészetet, mely az Év balatoni gazdasági épület kategória nyertese az Év balatoni háza építészeti díjpályázaton. A pincészetet Cserháti-Czene Andrea okleveles építészmérnök tervezte. A díjpályázatot a Miniszterelnökség támogatásával évente kiírja a Balatoni Szövetség, melynek gesztorszervezete a Nők a Balatonért Egyesület.

A pécselyi Balogh Pincészet kapta a rangos díjat

A Balatoni Szövetség indította el a Példaértékű épületek a Balatonnál című rendezvénysorozatot, ahol a helyszíneken mutatják be a nyertes épületeket, melyekről minden alkalommal kiállítást is nyitnak a díjazottak bemutatásával. Az építészeti díjpályázat kiállítási anyaga és a nyertes épületeket bemutató rendezvények a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jöttek létre.

A pécselyi Balogh Pincészet Fotó: Penovácz Károly/Napló

A pécselyi Balogh Pincészet
Fotó: Penovácz Károly/Napló

 

A Példaértékű épületek a Balatonnál című rendezvénysorozatról

– Célunk egyfelől a minőségi építészet népszerűsítése, másfelől, hogy a szakemberek mellett a nagyközönség, a helyi emberek, a nyaralók, a vendégek és minden érdeklődő is megismerje a díjazott épületeket – mondta Fabacsovics Zoltán, az építészeti díjpályázat ötletgazdája.

A részletekről az Ötlettől a megvalósításig – az Év balatoni háza építészeti díjpályázat bemutatása – fókuszban a 2021-es év díjazottjai címmel beszélt.

– A Miniszterelnökség támogatásával 2022-ben ismét meghirdetjük a pályázatot, amelyet terveink szerint szeptemberben, illetve októberben írunk ki. A bírálóbizottság elnöke Lánszki Regő Balázs építésügyért felelős államtitkár lesz – tette hozzá Fabacsovicsné Kovács Krisztina, a Balatoni Sövetség képviseletében.

A pécselyi rendezvényen a témához illő szakterületekről is beszéltek, Laposa József városépítési és gazdasági szakmérnök, településtervező Megállítható-e a szőlőterületek beépítése? címmel tartott előadást. Gondolatok a tervezésről és a kivitelezésről témakörben pedig Cserháti-Czene Andrea okleveles építészmérnök, tervező, valamint az építtető házaspár, Baloghné Király Mónika és Balogh Róbert gondolatait lehetett megismerni. Mindezek után bemutatták a nyertes pincészetet, ahol balatoni bort kínáltak, majd

kiállítást nyitottak meg a díjazott épületekről. A tárlatot szeptember 11-ig lehet megtekinteni.

A 2022-es év gazdasági épülete, a pécselyi Balogh Pincészet
Fotó: Penovácz Károly/Napló

 

Pécsely értéktárába is bekerült a díjnyertes épület

– Nagyon fontosnak tartom a helyi értékek védelmét és minél szélesebb körrel való megismertetését. A képviselő-testület a Helyi Értéktár Bizottság javaslatára a Balogh Pincészetet mint értéket is felvette a települési értéktárba idén májusban.

Pécselyen egyre nagyobb szerepet tölt be a turizmus, azon belül a borturizmus.

Reményeim szerint a díjazott épület, illetve a kiállítás is hozzájárul ahhoz, hogy minél többen ellátogassanak a térségbe, megismerjék a helyi látványosságokat. A pincészetnél pedig modern, tájba illő és megújuló energiát használó épülettel találkozhatnak, mellyel Pécsely újabb értékkel gazdagodott – zárta az eseményt Burgyánné Czibik Éva polgármester.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Penovácz Károly/Napló

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva