Szücs Ildikó | 2021.08.25. 07:00
Ilyen lett a megújult Fülöp-hegyi Millenium kilátó
Újra megmásztuk a révfülöpi Fülöp-hegyet, hogy megcsodáljuk az újjáépített Millenium kilátót. A felfelé vezető út még mindig ugyanolyan meredek, de a látvány onnan fentről minden évszakban megéri az izzadságcseppeket.

Révfülöp egyik nevezetessége a 2001-ben Pelényi Gyula tervei alapján épült Millenium kilátó, amit a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére készült el. A 274 méteres Fülöp-hegy tetején lévő kilátóhoz felkaptatni nem hosszú túra, de annál meredekebb útra kell számítani. A domboldalba épített, deszkából és földből álló lépcsőfokok próbára teszik a combizmokat, de megéri.

Ilyen volt egykor a Fülöp-hegyi Millenium kilátó
Fotó: Szücs Ildikó

A kilátót 2020 február 12-én villámcsapás érte és a fa részei elégtek. Szomorú látványt nyújtott az addig már messziről látszódó kilátó, amely ezután több mint egy évig nem bukkant ki a Fülöp-hegy fái közül. A szerencsétlenségről mi is tudósítottunk, akkor a kilátó környéke nem a turistáktól nyüzsgött, hanem szakértőktől és a hatóságok embereitől.

2020. február 13-án így nézett ki a kilátó
Fotó: Szücs Ildikó

Szerencsére a szakértői vizsgálat megállapította, hogy a kilátó kőszerkezete nem károsult a tűzben, viszont a teljes faszerkezetet, a belső lépcsőtartó oszlopot és a teraszokat újra kellett építeni. Az újjáépítést részben a biztosító fedezte, részben kormányzati támogatásból finanszírozták.

Idén júliusban végül elkészült és átadták a megújult kilátót. Azóta újra kedvelt kirándulóhely lett, és míg a hűvösebb évszakokban magányos túrákat tehetünk itt, nyáron nyüzsög a kirándulóktól. Kicsik, nagyok, idősek és fiatalok egyaránt szívesen másszák meg a Fülöp-hegyet és a 22 méteres megújult kilátót is, amely most így néz ki:

Ilyen lett 2021-ben a Fülöp-hegyi Millenium kilátó
Fotó: Szücs Ildikó

A lépcsőszerkezete stabil, a kiugró teraszok betonalapot kaptak, és minden emeletről páratlan kilátás nyílik a környékre. A legszebb panoráma azonban kétségtelenül a tetejéről látható, az elénk táruló balaton és távolban nyugat felé a Badacsony látványa minden izzadságcseppet és szuszogást megér.

Révfülöp felé haladva már messziről látszódik a hegy tetején a kilátó, ahogy kimagasodik a fák koronája közül. Megnyugtató látvány, hogy a város jelképe újra tündököl, és ahogy mondani szokták: szebb, mint újkorában.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva