MW | 2024.03.15. 10:00
Kipusztult a tuja a kertedben? Mutatjuk, mi kerüljön a helyére!
Hazánkban évtizedek óta divatos kultúrnövény a tuja. Praktikus, mert magasra nő és jól takar. Szinte nincs is kert, ahol ne lenne megtalálható legalább néhány tő a kerítés mellett…

Sajnos az egykor gyönyörűen zöldellő, telt tuják egyre gyakrabban barnulnak, száradnak el. Ennek egyszerű oka van: megbetegednek. A hazai klíma valójában koránt sem ideális a tuja számára. Ez a növény ugyanis kiegyensúlyozott csapadék mellett, 20 fok körüli a hőmérsékleten, és magas a páratartalomban fejődik szépen.

a tuja

A tujasor helyére keresel új növényt? Mutatjuk, melyek a legjobbak! Fotó: Shutterstock

 

Magyarországon túlságosan szélsőséges az időjárás: egyre gyakrabban tapasztalunk hőhullámokat, olykor huzamosan száraz a levegő, az aszályok pedig végképp megadják a tujáknak a kegyelemdöfést. A sorra megbetegedő tujákat megmenteni szinte lehetetlen, másik tujanövényt kipusztult helyére ültetni pedig teljesen felesleges. Ezekre a helyekre érdemes inkább olyan örökzöldet keresni, amelyik jobban bírja a száraz, forró nyarakat. Mutajtuk, mivel próbálkozhatsz!

Kivágás előtt próbálkozhatsz a tuja megmentésével

Mielőtt végleg feladod, érdemes egy utolsó próbát tenni a növény megmentése érdekében. Először meg kell szabadítani az összes barna ágrésztől a növényt.

 

Onnan tudhatod, hogy beteg a tuja, hogy egyre több barna, száradt ágrész jelenik meg rajta. Fotó: Lakáskultúra

 

Használj metszőollót vagy fűrészt, ügyelj rá, hogy ne vidd át egyik növényről a másikra a kórokozót a szerszámmal. Utána permetezz kaptán-tartalmű növényvédőszerrel, lehetőleg 20 fok alatti hőmérsékleten, olyan napszakban amikor a permetszernek még marad lehetősége rászáradni a hajtásokra az éjszaka előtt. Ha ez nem bizonyul sikeresnek, az egyetlen mód a növények eltávolítása.

Leyland ciprus

A Leyland ciprus (Cupressocyparis Leylandii) az egyik legideálisabb sövénynak való növény, ezért is választják ilyen sokan tuja helyett. Rendkívül gyorsan nő, jól bírja a magyar éghajlatot és ezen felül roppant egyszerű a gondozása is. Nem csak a kerítés helyettesítéséra ideális, hanem a nem esztétikus kerítéseket is el tudja fedni, sőt a zöld cserjesor élő hátteret adhat kertednek. Ha nem szeretnél egybefüggő sövényfallá alakítani, sorba is ültetheted, így is mutatós lesz. Bő vízzel öntözd, az ültetés utáni második évtől pedig érdemes visszametszeni és trágyázni.

A Leyland ciprus tökéletes választás bármelyik kertbe. Fotó: Shutterstock

Örökzöld ezüstfa

Az örökzöld ezüstfa (Elaeagnus ebbingei) egy erőteljes növekedésű, sűrűn bokros, félörökzöld cserje, méretre nagyjából ugyanakorra, mint a tuja. Felfelé törő ágait sűrűn borítják ezüstös, sötétzöld színű levelek. Széles, terebélyes, ezért ritkábban érdemes ültetni, minimum 2 méter távolságot kell hagyni a cserjék közt. Gondozása egyszerű, évente kétszer érdemes visszametszeni (szeptemberben és májusban), így egyre sűrűbben fog nőni. Rendkívül jól tűri a nyári tűző napot és a szárazságot is. Mivel közepes vízigényű, öntözésére érdemes odafigyelni.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

EBBEN trees since 1862 (@ebben_trees) által megosztott bejegyzés

 

 

Korallberkenye

Ha valami színesebbre cserélnéd a tujákat, ne is keress tovább a korallberkenél (Photinia x fraseri). A tavaszi kihajtáskor piros leveleit csodálhatod, a nyár közeledtével pedig bronzos árnyalatukkal üde színfolttá válik kertedben. Fehér virágait áprilisban hozza, ősszel piros bogyók díszítik, melyek kifejezetten sokáig díszítik az akár 2-3 méter magasra növő korallberkenyét. Napos, félárnyékos helyen szépen fejlődik, és bár nem nő túl sűrűre, méretes levelei miatt idővel átláthatatlan falat alkot, kifejezetten jól takar. A bőséges öntözést meghálálja.

A korallberkenye üde színfolt lehet a kertedben. Fotó: Shutterstock

Rakéta boróka

A rakéta boróka (juniperus virginiana Skyrocket) szabályos, karcsú alakú, ágrendszerű és ezüstszürke színű örökzöld növény. Kifejlett korában akár 6-8 méter magasra is nőhet, így rendkívül jól takar a kertben. Sűrű sövény is kialakítható belőle, ehhez 1.5 méteres tőtávolságra érdemes ültetni egymástól a cserjéket. Gondozása egyszerű, az itthoni klíma is kedvező számára, hiszen kedveli a napfényt, öntözi sem kell túl gyakran.

A rakéta boróka igénytelen, ugyanakkor gyönyörűen mutat a tuja helyén. Fotó: Shutterstock

 

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva