likeBalaton.hu | 2024.01.07. 08:00
Ónos esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat vasárnap
A Balaton térsége és környéke egy rendkívül változatos időjárási helyzet elé néz a következő napokban. A hétvége második felében a tél visszatérésével a csapadék formája változik: az eső helyét ónos eső és gyenge havazás veszi át. 

A Balaton térségében vasárnap a viharos szél is jelentős szerepet játszik. A délelőtti óráktól kezdődően az észak, északnyugati irányból fújó szél sebessége elérheti az óránkénti 70-80 kilométert. A Bakonyban még erősebb, óránkénti 80-90 kilométeres széllökések is várhatók, amelyek hófúvást okozhatnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a téli időjárási körülményekre reagálva fokozott elővigyázatosságra inti a közlekedőket. Az ónos eső és havazás miatt a közútkezelők megelőző sószórást végeznek, de felhívják a figyelmet arra, hogy ez ilyenkor csak korlátozottan hatékony. Az ónos eső lemoshatja az előzetesen kijuttatott sót és kálcium-klorid oldatot, így a burkolat gyorsan lefagyhat.

A közútkezelők azt kérik a közlekedőktől, hogy az ónos esővel érintett vármegyékben csak akkor induljanak útnak, ha a csapadék elállt és a szükséges beavatkozásokat elvégezték. Az aktuális útviszonyokról és forgalmi helyzetről a www.utinform.hu oldalon tájékozódhatnak a közlekedők.

Mindezek fényében a Balaton környékén élőknek és az oda utazóknak különös óvatosságot javasolt betartaniuk, különösen a viharos szél és a változékony időjárási körülmények miatt. Az előrejelzések szerint a hétvége folyamán a gyorsforgalmi utakon a szokásosnál nagyobb forgalom várható, ezért különösen fontos a kellő követési távolság megtartása és az időjárásnak megfelelő vezetési stílus alkalmazása.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva