Krausz Andrea | 2024.01.05. 08:00
Titokzatos aranysakál falkát örökített meg a vadkamera Tapolcán
Nappal szinte láthatatlan, éjszaka viszont falkákban vadászik az aranysakál a Tapolcai-medencében. Sokszor csak a hangjukat hallják a környékbeliek, de néhány nappal ezelőtt épp egy vadkamera előtt portyáztak. Most megnézheted őket.

A likebalaton.hu olvasói többször is találkozhattak Somogyi László fotóival, aki számos alkalommal mutatta meg a Balaton-felvidék szépségeit. Legutóbb egy videóval hívta fel a figyelmet a környék gazdag élővilágára.

A Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője egy négyfős aranysakál falkát örökített meg Tapolca közelében.

Az aranysakál lassan belakja a környéket

– Az aranysakál körülbelül 15 éve jelentek meg a Tapolcai-medencében. Somogy és Zala vármegye, valamint a Kis-Balaton felől érkeztek – mondta Somogyi László a likeBalaton.hu-nak. – A Tapolcai-medence ideális élőhely a sakálok számára, vannak mocsaras nádasok, ember számára járhatatlan csalitok, erdőfoltok, valamint rétek és szántóföldek.

Én nagyjából öt éve figyelem a terület aranysakál állományát, és kb. ebben az időszakban szaporodtak el nagyobb mennyiségben

– mesélte az amatőr természetfotós.

Mocsaras nádasokban bújik meg az aranysakál
Fotó: Kovács Attila/MTI

Az aranysakál őzekre is vadászik

Elmondta, hogy az aranysakál a rókánál nagyobb, és sokkal óvatosabb éjszakai ragadozó.

Nappal szinte lehetetlen vele találkozni, ezt az időszakot a vackában, vagy sűrű növényzettel benőtt búvóhelyeken tölti.

Éjszaka viszont négy-öt fős falkában vadászik. Fő tápláléka a rágcsálófélék, de a őzekre és a fiatal vadmalacokra is vadászik. Ezen kívül bármit megeszik amit el tud kapni, az elhullott állatokra is rájár, főleg télen. Ahol az állománya nagyon elszaporodik ott a háziállatok sincsenek biztonságban. Magyarországon jelenleg mint dúvad van nyilvántartva. Az embert kerüli, ezért éjszaka portyázik.

Versenyt üvöltenek az esti harangszóval

– A videón látható falka Tapolca és Raposka között vert tanyát egy sűrű nádasban. Innen indulnak éjszakánként vadászni, és több száz hektár területet is bejárnak. Sokszor láttam a nyomaikat Tapolca környékén, és ahol az állandó váltójukat sejtettem, kiraktam egy vadkamerát múlt év decemberében. Szerencsére már az első este sikerült felvételeket készíteni a vadászó falkáról.

Néha éjszakánként a hangjukat is lehet hallani, a jellegzetes sakálüvöltést. Volt, hogy a raposkai vagy a hegymagasi harangszóra válaszoltak

– idézte fel Somogyi László.

Ilyen a hangjuk!

Őz, vaddisznó, borz, róka…

– Az évek során talán három alkalommal láttam aranysakált napközben, persze jó messziről. Éjszaka viszont többször is, a vadkamerának köszönhetően. De volt, hogy az autó előtt mentek át Hegymagas és Raposka között. Pár éve, egy májusi éjszaka láttam egyet Tapolcán is. A vasútállomás melletti ligetben lévő vetési varjak fészekből kiesett fiókáira pályázott. Szeretem megfigyelni ezeket az óvatos ragadozókat.

A vadkamerán a sakálokon kívül őzet, vaddisznót, szarvast, borzot, rókát, nyestet, mezei nyulat, kisebb rágcsálóféléket, fácánt, és egerészölyvet is látni.

Nemsokára egy ilyen poszttal is jelentkezem – ígérte a Badacsonylábdihegyi Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője.

Kattints a videóra!

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/Sarangib

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva